Oldalak

2011. február 17., csütörtök

Hajdina tejföl


Másabb íze van, mint a magtejfölöknek. Lágyabb, kicsit olyan porosabb (nem tudok erre most jobb szót) éppen ezért ha besokalltunk a magoktól, a gyomornak ez könnyebb lesz! Ahhoz tudom hasonlítani a különbséget ízre, mint amikor ettél márkás tejfölt (direkt nem írok nevet) és ettél olcsó kategóriájút. Finom a másik is, csak más..

Tökéletesen ízesíthető vele a töltött káposzta, a zöldségmártogatós, vagy más tejfölt megkívánó ételek.



Csíráztatott hajdinát (3 nap alatt elkészül) ledarálom kevés tisztított vízzel turmixgépben, és hasonlóan a magtejfölhöz, beízesítem fokhagymával, és citromlével (frissen facsart), Himalája sóval.

Tipp:

Kevés vizet adjunk hozzá, mert a csíra önmagában is nedvesebb.

Kevesebb fokhagyma, és citromlé kell hozzá, mint a magtejfölhöz!

Én (itt a képen) zöldségmártogatóshoz készítettem, ezért még pluszba beízesítettem petrezselyemzölddel, és újhagymával.


Egészségre gyakorolt hatása:

Hajdina kitűnő B –vitamin forrás ez mellett antioxidánsokat és flavonoidokat is tartalmazz. Jótékony hatással van a székrekedésre mivel magas a rosttartalma. Ez mellett magas vérnyomás és a Candida fertőzés étrendi kezelésében is nagyon hatékony segítség.

Fokhagyma csökkenti a vérzsírt, a vérnyomást, véd a az érelmeszesedés ellen, antibiotikus hatású. Tartalmaz A, B1, B2, C - vitamint, magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, rezet, káliumot, és szelént. Erős baktérium ölő, fertőtlenítő hatású! (Candida diétánál kiváló!)

A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.



2 megjegyzés:

  1. Most keztem olvasni a leírásokat.

    Érdekes, hogy mindent nyersen,még a töltött káposztát is! (no, nem mintha azt szeretném:D)

    Mivel olvastam, hogy ilyen ételekől kisebb mennyiséggel is jól lehet lakni, talán nem drágább, ha valaki a biooltban vásárol - most annak tűnik, de remélem, ha kevesebbet eszünk minden étkezéskor, ez kiegyenlíti a drága alapanyagok árát.:)

    Ezt a "tejfölt" megcsinálom, ha Isten is engedi.

    Majd írok, hogy ízlett!:)

    VálaszTörlés
  2. Valóban gazdaságosabb! Főleg, ha csírákkal egészíted ki táplálkozásod! Akkor pár száz forintból nagyon finom, ízletes, tápláló ételeket tudsz készíteni! Nézd meg a főzelékeket is!

    A tejföl (szerintem) finomabb napraforgó magból, ( ennek is lásd receptjét a blogon, keresőben jobb oldalon) bár az kicsit megterheli a gyomrot, a hajdinával nincs ilyen gond. Írd meg hogy sikerült! Kíváncsian várom!

    VálaszTörlés