Oldalak

2011. január 7., péntek

Lencseleves



Lencse csírából készítettem.

Vöröshagymát, fokhagymát, és a csíráztatott lencsét turmixgépben tisztított vízzel összedaráljuk. Olívaolajjal, fűszerpaprikával, Himalája sóval ízesítettem.

Tipp:

Babérlevelet áztathatunk bele, már ha marad….:)

Kályhára, radiátorra helyezve kicsit felmelegítve, igazi téli leves válik belőle.

Csíra lévén nagyon laktató!

Egészségre gyakorolt hatása:

Lencse csíra: Sokoldalú csíra. Fehérje, vas, C-vitamin és egyéb ásványi anyag forrás.

Csírákról bővebben.

Fokhagyma csökkenti a vérzsírt, a vérnyomást, véd a az érelmeszesedés ellen, antibiotikus hatású. Tartalmaz A, B1, B2, C-vitamint, magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, rezet, káliumot, és szelént. Erős baktérium ölő, fertőtlenítő hatású! (Candida diétánál kiváló!)

A vöröshagyma megfázásra, fülfájásra, és gégegyulladásra, és rovar csípésre is használatos. Magyaros ételeink alap ízesítője. Illóolajat, B, C-vitamint, tartalmaz. Csípős ízét az allilszulfid vegyület adja, melynek baktérium ölő hatása van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, vércukorszint csökkentésére is jól bevált „gyógyszer”.

Az olívaolaj antioxidánsokban gazdag. E-vitaminja szinte megfelel a bőr alatt található zsír szövetének. Belsőleg csökkenti az LDL koleszterin szintet, szív, és érrendszer védő, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek, és izmoknak.

A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P - vitamin, valamint folsav. A C - vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése