Oldalak

2011. január 5., szerda

Csíragombóc paradicsomszósszal



Csíragombóc:

Adzuki bab, lilahagyma, fokhagyma, 1 csésze áztatott dió, aprítógépben összeaprítva. A masszához keverünk még darált arany vagy barna lenmagot. Ízesítjük vega–mix, kömény, Himalája só, dió olaj, vagy extra szűz olívaolaj. Ízléses gombócokat formálunk belőle.

Tipp:

Elkészíthetjük mungó babból és lencse csírából is, illetve más csírákból. A lencséből készült gombócnak kissé kesernyés, földes íze van, ezért lehet hozzákeverni egy kis darált virágport.

Még finomabb lehet, ha teszünk hozzá petrezselyem és zeller zöldet. Nekem kifejezetten erre a célra van üvegbe általam szárított zellersó, ha épp nincs otthon friss zeller. De a legjobb mindig a friss!

Paradicsomszósz receptje


Egészségre gyakorolt hatása:

Csírákról bővebben.

Adzuki bab
: Jó minőségű fehérje, kiváló vas és C-vitamin forrás.

Mungóbab: Jó minőségű fehérje, kiváló vas, kálium és C-vitamin forrás.

Lencse csíra: Sokoldalú csíra. Fehérja, vas, C-vitamin és egyéb ásványi anyag forrás.

A dió A-, B1-, B2-, és C-vitamin , és kiemelkedő mennyiségű káliumot, foszfort, és kalciumot tartalmaz, emellett nátrium és más fémek is találhatók benne, sőt antioxidánsokat és E-vitamint is nyerhet belőle, aki rendszeresen fogyasztja. Véd a szívbetegségek ellen, mivel telítetlen zsírsavakat tartalmaz és csökkenti a koleszterinszintet. Arra figyeljünk, hogy ne együnk túl sokat belőle, mert olajos! Megkeverheti a gyomrot.

A lila hagyma C-vitamin bomba, és jelentős mennyiségű B-vitamint is tartalmaz. Immunerősítő, csökkenti a vércukorszintet, remek vízhajtó, jótékony hatással van a vesénkre. És mint minden hagyma féle, fertőtlenítő hatású!

A fokhagyma tartalmaz A, B1, B2, C vitamint, magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, rezet, kálciumot, és szelént. Antibiotikus hatású, jó féreg űző, (Candida diétánál elengedhetetlen) immunerősítő, vérnyomáscsökkentő, csökkenti a vérzsírt.

Az olívaolaj antioxidánsokban gazdag. E-vitaminja szinte megfelel a bőr alatt található zsír szövetének. Belsőleg csökkenti az LDL koleszterin szintet, szív, és érrendszer védő, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek, és izmoknak.

A Himalája só 250 millió éves, őstengeri só, mely 84 féle ásványi anyagot tartalmaz. Kitermelése kézzel történik. A világ legegészségesebb sója.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése