Oldalak

2010. november 9., kedd

Paradicsom szósz


Hozzávalók: paradicsom, fokhagyma, fűszerpaprika, Himalája só, olívaolaj

A paradicsomot, és a fokhagymát turmixgépben összedaráljuk, víz nélkül, és beízesítjük.

Tipp:

Koktél paradicsomból a legfinomabb! Ennél a receptnél ne spóroljunk a paradicsom árán, minőségén, mert ez a lelke!

Kb: 5-6 nagyobb szem paradicsomhoz, én 2 nagyobb gerezd fokhagymát használok fel.

Na, itt, nagyon fontos a pirospaprika minősége! Ezt gondosan válogassuk meg!

A paradicsom héját leszedheted, de ha kellően leturmixolod, akkor nem lesz zavaró a héj, mert nem lesz! Héjjal értékesebb!

Az olívaolaj kiemeli a paradicsom ízét, így azt bátran önthetünk bele.

Egészségre gyakorolt hatása:

A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxidáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.

Fokhagyma csökkenti a vérzsírt, a vérnyomást, véd a az érelmeszesedés ellen, antibiotikus hatású. Tartalmaz A, B1, B2, C vitamint, magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, rezet, káliumot, és szelént. Erős baktérium ölő, fertőtlenítő hatású! (Candida diétánál kiváló!)

A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P -vitamin, valamint folsav. A C-vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.

A Himalája só 250 millió éves, őstengeri só, mely 84 féle ásványi anyagot tartalmaz. Kitermelése kézzel történik. A világ legegészségesebb sója.

Az olívaolaj antioxidánsokban gazdag. E-vitaminja szinte megfelel a bőr alatt található zsír szövetének. Belsőleg csökkenti az LDL koleszterin szintet, szív, és érrendszer védő, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek, és izmoknak.


Szavazz az oldaldobozban

és

Válaszolj a hét kérdésére!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése