Oldalak

2010. augusztus 2., hétfő

Gomba leves

Friss vagy szárított gombát (én friss csiperkét használtam), vöröshagymát, petrezselymet aprító gépben ledaráljuk. Szója, rizs, vagy zab tejjel összekeverjük, ízesítjük vega mixel, fehérborssal, jódozott tengeri sóval, extra szűz olívaolajjal. Nagyon finom!!

Tipp:

Ne sajnáld a hagymát, a gombát, sem a petrezselymet! Minél több, annál finomabb!

Még ízletesebb lehet, ha kicsit több olíva olajat öntesz bele. Hogy mennyi az annyi, azt neked kell kikísérletezni. Én 2 dl rizstejjel, 3-4 db gombát, szárával együtt, egy kis vöröshagymának a felével, készítettem. Ez egy adag levesre való.

Egészségre gyakorolt hatása:

A gomba B, D- vitamint tartalmaz. A csiperke gomba kiváló szelén-, B2-, B3-, B5-vitamin-, réz-, és foszfor forrás. Tartalmaz még C, B1-vitamint. Antioxidáns, rák megelőző hatású.

Petrezselyem vizelethajót, és étvágyjavító, vesekő, és vesehomok megelőzésére ajánlják. C vitamint is tartalmaz, és fokozhatja a nemi vágyat!

A vöröshagyma megfázásra, fülfájásra, és gégegyulladásra, és rovar csípésre is használatos. Magyaros ételeink alap ízesítője. Illóolajat, B, C-vitamint, tartalmaz. Csípős ízét az allilszulfid vegyület adja, melynek baktérium ölő hatása van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, vércukorszint csökkentésére is jól bevált „gyógyszer”.

Az olívaolaj antioxidánsokban gazdag. E-vitaminja szinte megfelel a bőr alatt található zsír szövetének. Belsőleg csökkenti az LDL koleszterin szintet, szív, és érrendszer védő, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek, és izmoknak.

A bors erősen izgatja az emésztőrendszert, ezért óvatosan! Ízületi gyulladásoknál segítség lehet a szervezet számára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése