Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2010. december 24., péntek

Lengyel káposztás étel


Fejes káposzta és savanyú káposzta fele-fele arányban. A fejes káposztát csíkokra szeleteljük, vagy reszeljük, és összekeverjük a savanyú káposztával. Bőven rakunk bele gombát, mi a vargányával próbáltuk ki, ezzel nagyon finom! Ízesítjük olívaolajjal, majorannával, szerecsendióval.

Tipp:


Ha nincs friss gomba sem a piacon, sem az erdőn, használhatunk szárított gombát is! Ilyen estben egy kevés vizben oldjuk ki a gombát, és szeleteljük apróra.

Egészségre gyakorolt hatása:

Még a sitake, és laska gombával érdemes elkészíteni, mert ezeknek nagyon sok gyógyító hatásuk ismert. Csökkentik a vér koleszterin szintjét, javítja az allergiát, migrént, a vérellátást. Erősíti a védekező rendszert, erősíti az ízületeket, enyhíti a fájdalmakat, szabályozza bélrendszer működést.

Káposzta jelentős C-vitamin, K, B1, E, vas, és kálcium. Természetes antibiotikum, és rákmegelőző hatású.

A szerecsendió erős fűszer, óvatosan kell használni. Mérsékli a savtúltengést, javítja az emésztést.

A majoránna étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású fűszer. Teáját fejfájás, köhögés, légzési zavarok enyhítésére használják, olajával a reumás testrészeket dörzsölik be. Csillapíthatja nemi vágyat!

Karácsonyi üzenet 24.


" Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is,

szeretet pedig nincsen én bennem,

olyanná lettem,

mint a rezgő érc vagy a pengő cimbalom. "





Kövess Facebookon és Twitteren!

2010. december 23., csütörtök

2010. december 22., szerda

Csokis banán


Hozzávalók:

karobpor,
tisztított víz
kevés szirup
(pálmazsír)
(kókuszolaj)
banán

Karobporból, tisztított vízből, kevés szirup hozzáadásával csokit készítünk. Lehet dúsítani, finomítani pálmazsírral, vagy kókusz olajjal. Ebbe a finom csokoládéba mártogatjuk bele a karikákra felszeletelt banán darabokat.

Tipp:

Elkészíthetjük más gyümölcsökkel is, pl: ananász szeletek, narancs, mandarin.

Narancs és mandarin estében a szegfűszeget ajánlanám! Vagy darált formában keveset szórjunk a csokiba, vagy tűzdeljük meg felhasználás előtt legalább egy nappal a gyümölcsöket.

Egészségre gyakorolt hatása:

A karobpor a szentjánoskenyérfa terméséből készül, színében és illatában a kakaóra nagyon hasonló, kicsit édesebb. Zsírtartalma alacsonyabb, és nem dugít annyira, mint a kakaópor. Kálcium tartalma viszont magasabb! Tartalmaz A, B1, B2, B3, B6, C vitamint, kálciumot, vasat, káliumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot. Tökéletesen lehet vele helyettesíteni a kakaóport.

Sztívia egy dél-amerikai gyógynövényből kinyert szirup. A, C, vitamin, cink, rutin, magnézium, vas található benne. Szabályozza a vércukor szintet, ezzel segíti a máj, és a lép működését. Gátolja a vírusok, gombák, fertőzések szaporodását.

A juharszirupot az indiánok fedezték fel a juharfa fájából nyerték az édes levét. P, B5, B2, B1, B6, A vitamint, és nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kálciumot, vasat.

Agavé szirup: Mexikói agavé gyümölcsből nyerik. Kálium, kálcium, vas, magnézium, foszfor, nátrium található benne.

A banánban kétszer annyi energia van, mint a többi gyümölcsben, pl: alma, körte, narancs. Tartalmaz káliumot, magnéziumot, (a magnézium, és a kálium jó hatással vannak a vérnyomásra) kalciumot, cinket, és szelént. Magas a szénhidráttartalma, de ettől nyugodtan lehet fogyasztani! A, B, C, E, B6, vitamint tartalmaz. Nem hasonlítható össze a hagyományos ételek szénhidráttartalmával, melyek csak rakódnak a belekben. A banán nyugtató hatású, (menstruáció idején érdemes kipróbálni) ugyan akkor szexuális vágyfokozó szer is, hát hogyan lehet egyszerre nyugodt is tőle az ember, és tüzes is, mindenki próbálja ki, milyen hatást gyakorolt rá a banán!


Ha tetszik a blog,

kövess Facebookon és Twitteren!

Karácsonyi üzenet 22.

" Aki szeret, viszont is szeretik. "





Kövess Facebookon és Twitteren!

2010. december 21., kedd

Diós tészta


Hozzávalók:


darált dió
alma
mazsola
citrom leve

Egy almát meghámozunk, lereszeljük, és darált dióval összekeverjük. Így önmagában is finom, de tehetünk hozzá mazsolát, és citromnak a kifacsart levét, így még finomabb!

Tipp:

Szórhatunk rá egy csipetnyi fahéjat is, az kicsit megbolondítja.

Aki nagyon édesen szeretné enni, (az én férjem ilyen) az tehet bele mézet, vagy szirupot is, bár a mazsola miatt, ez fölösleges, elég édes ízt ad a mazsola, és az alma.

A diót érdemes pár nappal előtte előkészíteni. Érdemes előre mindig tárolni kis üvegben egy adagot. Áztassuk be, az enzim gátlók miatt, alaposan öblítsük le, és jól szárítsuk ki. Ezután daráljuk le.

Egészségre gyakorolt hatása:

Az alma segíti az emésztést, rostjai tisztítják a belet, segít a perisztaltikus mozgásban,szabályozza a vesét, és a májat. A, E, K, C, B6 vitamin, kálium, kálcium, magnézium, folsav, pantothén sav, riboflavin, biotin található benne. Az alma már régóta ismert gyógy gyümölcs. Használható tisztító kúráknál, diétáknál, és különböző betegségeknél, vese, máj, gyomor betegség, depresszió, álmatlanság. „Naponta egy alma, az orvost távol tartja!”

A dió A-, B1-, B2-, és C-vitamin , és kiemelkedő mennyiségű káliumot, foszfort, és kalciumot tartalmaz, emellett nátrium és más fémek is találhatók benne, sőt antioxidánsokat és E-vitamint is nyerhet belőle, aki rendszeresen fogyasztja. Véd a szívbetegségek ellen, mivel telítetlen zsírsavakat tartalmaz és csökkenti a koleszterinszintet. Arra figyeljünk, hogy ne együnk túl sokat belőle, mert olajos! Megkeverheti a gyomrot.

A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.

A mazsola magas antioxidáns tartalmú! C, B1, B2,vitamin, kálcium, vas, foszfor, kálium, nátrium, magnéziumot tartalmaz. Hatóanyaga 20 perccel a vérbe kerülés után szalicilsavra bomlik le, (az aszpirin szintén szalicilsavra bomlik a szervezetben) ezért csökkenti a fájdalmakat.

A fahéj emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő. Leküzdi a fertőzéseket, gyógyítja a megfázást. Fokozza a vérkeringést, csökkenti a vércukor szintet, zsírégető hatású. Megnyugtatja a méhet, menstruációnál fájdalmak ellen hatékony.


Ha tetszik a blog,

kövess Facebookon és Twitteren!

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!