Oldalak
▼
2015. december 17., csütörtök
Mákos puding
Karácsony nem múlhat el mákos és diós édességek nélkül, főképp nem pudingok nélkül, ahogy ezt a „We wish you a merry Christmas" dalban is megénekelték….. „bring us a figgy puding”
Egy csésze darált mák, egy csésze áztatott, aszalt sárgabarack, kevés citromlé, fahéj.
A sárgabarackot az áztatott levével turmixgépben lekvár állagúra turmixoljuk. Összekeverjük a darált mákkal, egyéb édesítő nem kell hozzá. Kevés citromlével, és fahéjjal ízesíthetjük.
Tipp:
Elkészíthetjük aszalt szilvával is, hát úgy is mennyei!
Egészségre gyakorolt hatása:
A mákban papaverin, narkotin, és morfin található. A papaverin a gyomor, bélrendszer, epe, és vese görcsöket csillapítja, a narkotin köhögéscsillapító, a morfin erős fájdalomcsillapító. Tartalmaz foszfort, magnéziumot, vasat, kálciumot.
A sárgabarack A és C-vitamin tartalma jelentős. Pár szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin szükségletünket. Kálium, kálcium, foszfor ami jelentősen megtalálható benne. Rákellenes hatású. Méregtelenítő, tisztítja a májat. Javítja a látást.
A fahéj emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő fűszer, nagyon jól illik az édes ízekhez.
A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése