Oldalak

2015. december 17., csütörtök

Mákos puding



Karácsony nem múlhat el mákos és diós édességek nélkül, főképp nem pudingok nélkül, ahogy ezt a „We wish you a merry Christmas" dalban is megénekelték….. „bring us a figgy puding”

Egy csésze darált mák, egy csésze áztatott, aszalt sárgabarack, kevés citromlé, fahéj.

A sárgabarackot az áztatott levével turmixgépben lekvár állagúra turmixoljuk. Összekeverjük a darált mákkal, egyéb édesítő nem kell hozzá. Kevés citromlével, és fahéjjal ízesíthetjük.

Tipp:

Elkészíthetjük aszalt szilvával is, hát úgy is mennyei!

Egészségre gyakorolt hatása:

A mákban papaverin, narkotin, és morfin található. A papaverin a gyomor, bélrendszer, epe, és vese görcsöket csillapítja, a narkotin köhögéscsillapító, a morfin erős fájdalomcsillapító. Tartalmaz foszfort, magnéziumot, vasat, kálciumot.

A sárgabarack A és C-vitamin tartalma jelentős. Pár szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin szükségletünket. Kálium, kálcium, foszfor ami jelentősen megtalálható benne. Rákellenes hatású. Méregtelenítő, tisztítja a májat. Javítja a látást.

A fahéj emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő fűszer, nagyon jól illik az édes ízekhez.

A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.

Ha tetszik a blog,

kövess Facebookon és Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése