Oldalak

2015. november 13., péntek

Csokis zabkorpás keksz



Nagyon szeretjük, gyors, olcsó, és egyszerű! Most hogy beállt a fűtés szezon többször aszalunk a fűtőtesten és olyan jól esik egy bögre meleg zabtejes karobporos ”kakaóhoz”, vagy zabtejes cikóriakávéhoz.

Receptje nagyon egyszerű. Vagy sima zabkorpából készíted, vagy tejmaradékának a zabjából. Én amúgy vegyíteni szoktam a kettőt. Teszek hozzá pár kiskanál karobport, sztíviát, útifűmaghéjat, és vízgőz fölött felmelegített szűz kakaóvajat. Kicsit hagyhatod állni pár percet. Összegyúrod tésztaállagúra, kinyújtod, jól kilapítod és jöhet a móka! Már csak formás kis szaggatókkal ki kell szaggatni és sütőpapírra rátenni kicsit kiaszalni. Isteni finom! Ha kicsit tovább aszalod szinte roppanós lesz!

Tipp:

Aszalvánnyal is édesítheted. Diót is rakhatsz bele. (Mindig áztassuk) És díszítheted mazsolával, kókuszreszelékkel, ahogy jól esik.

Egészségre gyakorolt hatása:

A karobpor a szentjánoskenyérfa terméséből készül, színében és illatában a kakaóra nagyon hasonló, kicsit édesebb. Zsírtartalma alacsonyabb, és nem dugít annyira, mint a kakaópor. Kálcium tartalma viszont magasabb! Tartalmaz A, B1, B2, B3, B6, C vitamint, kálciumot, vasat, káliumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot. Tökéletesen lehet vele helyettesíteni a kakaóport.

A zabkorpát a csírából, és a külső maghéjból nyerik. Fehérje tartalma a legmagasabb a gabonafélék közül. Gazdag rosttartalmú! Nátrium, vas, magnézium, foszfor, cink található benne.

Az útifű maghéj (Psyillium Husk) szintén az emésztőrendszerünket segíti. Az útifű maghéj tökéletes oldható rostanyag forrás, mely segít kitisztítani a belekben lerakodott salakanyagokat. A vízből képes saját tömegének a hússzorosát magába szívni, ezért fogyasztásánál kifejezetten sok folyadékot igyunk. (És egyébként is!) Érzékeny belek esetén, és azoknak is akik érzékenyek a búzára ajánlott.

Sztívia egy dél-amerikai gyógynövényből kinyert szirup. A, C, vitamin, cink, rutin, magnézium, vas található benne. Szabályozza a vércukor szintet, ezzel segíti a máj, és a lép működését. Gátolja a vírusok, gombák, fertőzések szaporodását.

Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a Facebookon





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése