Oldalak

2013. október 15., kedd

Bicske







Ősz derekán szedjük meg azokat a gyógynövényeket, melyekkel gazdagít minket a természet. Mi is kimentünk a hétvégén és szedtünk bicskét, galagonyát, és kökényt. Egy kis vaddisznóhoz is volt ”szerencsénk” az erdőben sétálva. Ha most megszedjük a gyógynövényeket, megfelelően feltudunk készülni a téli hónapokra, hogy feltankoljuk a szervezetünket C-vitaminnal.


Csipkebogyó, azaz bicske, C-vitamin. tartalma igen magas. Ezenkívül A, B1, B2, K, P – vitamint is tartalmaz. Meghűlés esetén javallott, illetve megelőzésre. Erősíti az immunrendszert, vese és húgyút tisztító hatású. Cukorbaj, májelégtelenség, hörghurut esetén gyógyító. Jó magnéziumforrás. Fertőtlenítő hatású, külsőleg és belsőleg a sebek gyógyulását elősegíti.

Elkészíthetjük teaként, lényeges, hogy nem forrázzuk, és főzzük, mert a C-vitamin. tartalma miatt igen csak érzékeny növény, ezért langyos vízzel kiáztatjuk 6-8 órán át. 1 evőkanál csipkebogyóhoz 2 dl tisztított meleg víz kell. A maradékot se dobjuk ki, mert abból pedig vízgőz fölött nyers lekvárt készíthetünk, édesítve juharsziruppal, vagy sztíviával.


Csak érett, puha csipkebogyókat szedjünk, mert a kemény bogyók nem ázódnak ki megfelelően, (vagy sehogy) és győződjünk meg róla hogy nem-e lyukas, tehát nem-e kukacos. Útszélén ne szedjünk a por miatt, inkább a réteken. Szárítsuk ki, és tegyük el téli estékre.

Holnap a galagonya következik! Tarts velem! Ha másnak is segítene és hasznos lenne ez a cikk, kérlek oszd meg! Köszi!

Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a Facebookon


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése