Oldalak

2013. március 14., csütörtök

Szemborogatás, szemgyulladás kezelése


Elég egy kis óvatlanság, és be is gyulladhat a szemünk. Belekapunk, huzatot kap, sokáig ültünk monitor előtt, megerőltettük, netán belenéztünk a hegesztő fényébe. Az is előfordulhat, hogy árpa nő a szemünkön, vagy bevérzik, de az is meglehet, hogy szemünk fájdalma, szúrása egy bizonyos helyen, egy adott probléma tünetére utalnak, melynek okait nem feltétlen a szemben kell keresni, hanem testünk más helyein. Ezt íriszdiagnosztikával lehet kimutatni, hamarosan következik blogunkon ennek szakértője, Mikolasek Éva.

Addig is egy-két természetes praktikát leírok, a szemgyulladásra.

  • Meghámozott, nyersen lereszelt burgonya. Egy textil zsebkendőbe rakjuk, és a szemre helyezzük. Hűsíti a szemet.
  • Szemvidítófű tea, borogatásként, lehűtve. Június-augusztusban virágzik. Hatóanyagát a virágai adják. A növényből főzetet készítünk. Egy evőkanálnyi adag, egy pohár vízzel, 10 percig főzve. Külső borogatásként alkalmazhatjuk szemkötőhártya - gyulladásnál, heveny vagy krónikus szemhéj vagy ínhártyagyulladásnál. Latin neve: Euphrasia rotskoviana Hayne. Gyógynövényboltokban, drogériákban kapható.
  • Kamillateát is használhatunk erre a célra, borogatni, szintén gyulladás csökkentő tulajdonsága végett. A növény áprilistól – augusztusig virágzik. Virágából forrázatot készítünk, egy evőkanálnyi adagot egy pohár felforralt vízzel leöntünk és lefedve hagyjuk 10 – 15 percig. Fertőtlenítő, gyulladásgátló hatású. Kevésbé ismert neve: anyafű, szikfű, szüzek anyja, pipiske, katóka, bubulyka, orvosi székfű. Latin neve: Matricaira Chamomilla.
  • Szemnyugtató zselét is használhatunk hűsítés céljából, ezt általában szemmaszkhoz adják, de külön is meglehet vásárolni.
  • Hűsítő zselé hiányában egy jégkocka is megteszi, textilzsebkendőbe hajtva.
  • Természetes szemcseppek is sokat segíthetnek, patikában lehet hozzájutni, főleg szemszárazság, bevörösödés, de gyulladás esetén is tud segíteni. Ami nekem bevált: Artelac és Tears Natural. A szemcseppentést mindig tiszta kézzel végezzük, és ne parfümös kézzel, mert az irritálhatja.
Szemvörösödés, fájdalom vagy szemfáradság esetén az is sokat tud segíteni, ha hideg vízzel fröcsköljük a szemet és utána 10 – 15 percig teljes sötétségbe helyezzük, megnyugtatás végett. Szemgyulladás, szemproblémák esetén kerüljük a vöröshagyma pucolását, és kockázását, mert habár a könny megtisztítja a szemcsatornákat, nagyon irritáló a hagyma csípése.

Pihentessük ilyenkor sokat, lehetőleg kerüljük a számítógépet, az olvasást, a szem megerőltetését. Ha egy-két napon belül nem múlik el a szemfájdalom, keressük fel az orvost.

Kaptam a Klinikától 2 darab 40.000 Ft-os bónt, lehetőséget. Ezt azoknak tudom felajánlani, akik élnének a Saint James Klinika nyújtotta kiváló lehetőséggel.

Jelentkezni a „SZEMÜNK VILÁGA HETÉBEN” lehet, március 11.-től – 17.-ig, ”szemműtét” jeligével, a szaffinakukaccitromail.hu címen.


Köszönöm, hogy elolvastad!

Holnap: „Tökéletes látás szemüveg nélkül” Könyvajánló … Tarts velem!

Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a Facebookon



2 megjegyzés:

  1. Szaffina! Meg szeretnélek kérdezni, hogy Te megműttetted a szemed?

    VálaszTörlés
  2. Igen, az első cikkemben leírtam:

    http://szaffinafuszerkonyhaja.blogspot.hu/2013/03/mennyit-er-neked-szemed-vilaga-2-resz.html

    Személyesen válaszolok, a kérdéseidre csak írj, a szaffinakukaccitromail.hu címre! Van egy 50.000 Ft-os kedvezmény (a 2 db 40.000 Ft-os bón mellett) amit még oda tudok adni, ha megműttetnéd a szemed. Ezt a bónt személyre szólóan a klinika állítja ki.

    Üdvözlettel: Szaffina

    VálaszTörlés