Oldalak

2012. március 20., kedd

A bodza


Következzék, másik kedvencem a bodza : )

A boszorkányok is : ) és a falusiak ma is, a földi bodzát használják a házuk védelmére és az átkok ellen.

Nagyon jó méregtelenítő, vértisztító, lázas influenzás fertőzések, felső légúti gyulladások, húgyúti megfázások és váladék lerakódás esetén is. Természetesen a bodza csodás hatásának kibontakozásához is 3-4 liter folyadék kell naponta!

Tökéletes, szellemi és lelki kimerültségre, idegi eredetű szív és keringési panaszokra.

Mivel gyakran járnak hozzám az emberek, különböző gerinc és egyéb fájdalmakkal, rendszeresen ajánlom: ödémára, ideggyulladásra (arc, csípő- derékízület, gerincoszlop, isiász) lumbágóra, ízületi és izomreumára, égési sebekre.

Nagyon jó, asztmára és tüdőgyulladásra is.

A virágát teának, szörpnek, a bogyóját lekvárnak, a levelét pedig pakolásnak, fájdalomcsillapítónak készítem el. Ha lehet, egyszerre ajánlom a hármat. Gyorsabban hat, ha kívül-belül használjuk egyszerre.

Virágzáskor nagyon sokat leszárítok teának télire, a maradékból pedig, szörpöt, szirupot szoktam készíteni. Levelét csak akkor szedem le szárítani, ha már a virágok elnyíltak. Csodás fájdalomcsillapító pakolást lehet készíteni belőle, még aranyérre is jó.

Érdekességként említem, hogy a bodza tea használható fülfájásra is. Egy két csepp a fülbe alkalmanként, a többit pedig igyuk meg : )

Fontos: a virágját forró vízzel leöntjük, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és úgy fogyasszuk.(ha jól esik, ízesíthetjük)

A leveleket forraljuk, majd ha felforrt 10-15 percig állni hagyjuk, utána leszűrjük. Amikor kézzel már meg tudjuk fogni, pépesítjük és felkenjük a fájó testrészre. Akár egész éjszakára is magunkon hagyhatjuk (fóliával, vagy műanyaggal körbe tekerjük és ruhával átkötjük) 30 percig mindenképpen legyen a fájó testrészen.

A vizét, ha kihűlt öntsük rá a virágainkra, hálásak lesznek érte !

Manita

www.nevedbenasorsod.hu


Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!



1 megjegyzés:

  1. PIKKELYSÖMÖRRE ALKALMAS TEA KEVERÉK:

    10 rész diólevél
    5 rész vérehulló fecskefű
    10 rész bodza levél

    A fecskefű föld feletti részét gyűjtsük, lehetőleg május körül, de egész évben gyűjthető a fagyok beálltáig.A diólevelet június-júliusban, a bodza levelet bármikor..a szárításnál vigyázzunk, mert könnyen porlódik, ezért ezt érdemes külön szárítani..forró vízben áztatjuk és időnként átkeverjük, majd szürjük, és lehetőleg forrón fogyasszuk, lehetőleg mézzel ízesítsük..

    VálaszTörlés