Oldalak

2012. február 1., szerda

Vegán nyers vegeta



Egy kedves olvasónk Finnországból küldi az alábbi receptet:

"Ez egy univerzális készítmény, ugyanis rettentő egyszerű elkészíteni, nem kell hozzá nagy szakácstudomány, rengetegféle ételbe belevariálható és szószerint elvarázsolja.

Hosszú ideig eláll, akar 2-3 évig is - ha megfelelő hűvös, száraz, hideg helyen tárolják, - de mivel olyan ízletes, hiszem, hogy igen hamar elfogy.

A legjobb nyár végén készíteni, amikor minden hozzávaló anyaghoz könnyedén hozzájutunk és nem elhanyagolandó, hogy ilyenkor a legolcsóbbak és legfrissebbek.

A mellékelt képen tehát a nyers vegeta látható üvegben.

Elmondom, hogy a mi családunk mi mindenre használja. Levesekbe, főzelékekbe, fasírozottba, köretekbe. Pl.rizs, köles, árpa vagy hajdina körethez ízesítőnek és vidám szint adva az ételnek.

Mivel én már régóta nem készítek húsból fasírozottat, a zöldséges fasírozottakhoz ugyanolyan jól illik.

Borzasztó praktikus, hogy nem kell külön megvenni télen a nyersanyagokat, hanem csak előveszem az üveget, és néhány kanálnyit beleteszek a nyár ízeiből.

Mióta több nyers ételt eszünk, legújabban kenyérre kenjük, itt a képen pl. egy rozs zsemlécske látható, amit megkentem avokadóval, rajta a nyers vegeta. Csodálatos ízt ad neki!

Amint a képen látható, Himalája sóval készítjük, ezáltal az értékes ásványi sókat is élvezheti szervezetünk.

Mivel a nyers vegeta önmagában nem étel, ezért készítettük el a képet így, hogy mindenki elképzelhesse."

Íme a recept:

Hozzávalók:

1kg paprika
1kg sárgarépa
1kg petrezselyemgyökér (fehér répa)
400g zeller
200g karfiol
200karalábe
200g hagyma
200g paradicsom
3-4 egész foghagyma
1-1 nagy csokor petrezselyem és zeller zöldje
500 g só (Himalája)

"Az összes anyagot megtisztítjuk, és húsdarálon ledaráljuk. Figyelem! Hogy ne "süljön be " a darálónk, érdemes az anyagokat úgy adagolni, hogy mindig váltakozzon a szárazabb a levesessel. (pl:répa,paradicsom, karalábé, hagyma,fehérrépa,paprika, stb.)

A zöld csokrokat külön érdemes megvágni (zeller és petrezselyem), mert ezek nem darálhatóak. Az egész masszát jól elkeverni, és belekeverni a sót is. Egy éjszakát hűvös helyen állni hagyni,majd reggel újabb keverés után tiszta üvegekbe tenni. Jól megtömködni, hogy levegő és buborékmentes legyen!

A zöldségek egy kis levet eresztenek, ezt a végén az üvegek tetejére öntöm mindegyikre elosztva.

Lezárjuk az üvegeket, és készen van a vegetánk egész évre.

Jó étvágyat!"

Figyelmedbe ajánlom az alábbi cikket, ami januárban érkezett Finnországból. Nem tudtam hol sírjak, vagy nevessek….. megosztom veletek, mert szerintem érdekes…

A cikket ITT találod.


Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

2 megjegyzés:

  1. Erdeklodom, hogy a zeller a zeller gumo vagy a zold fajta? Hasznalhatok aprito gepet a daralo helyett? Koszonom!

    VálaszTörlés
  2. A hozzávalók alapján kell bele mindkettő.

    VálaszTörlés