Oldalak

2011. március 25., péntek

Dr. Edward Howell: Enzim táplálkozás


Mi a csudák azok az enzimek? És hogyan hatnak ránk?

Az élő nyers ételekben az enzimek megtalálhatók, míg a főtt, feldolgozott, gyári ételekben nem. Az enzimek felelősek az életünk energia ellátásáért. Ahogy idősödünk, egyre jobban fogynak enzimjeink, sőt pazarló életmódot folytatunk. Kevesebbet sétálunk, kevesebbet vagyunk a napfényen, kevesebbet mozgunk, és ami nagyon lényeges, esszük a kényelmes, főtt ételeket, melyeket lehet nem is mi készítettünk, hanem lerendeltük az egyik ételkihordó cégtől. És legyen az oly csábítóan, jól hangzó, egészséges feliratú, bizony az már hő kezelt, feldolgozott.

A főtt ételek enzimet vonnak el a szervektől, ezért a szervezet számára nem marad, vagy csak kevés energia, a valóban fontos feladatokra. Ha úgy tetszik túlóráztatjuk, túlhajtjuk a szervezetünket. És csak gyűlik a zsír, a szénhidrát, mert többletet viszünk be, mint amennyit elfogunk használni, és a szervezetnek időre és energiára van szüksége ahhoz, hogy a jó, nehéz reggeliket, ebédet, és vacsorát, nem beszélve a nassolásokról, megeméssze, feldolgozza. A szervezetnek több erőre van szüksége, honnan veszi el? Azoktól a szervektől, amelyek létfontosságúak az életünk működéséhez. Szív, tüdő, máj, hasnyálmirigy, vese. Kevesebb energia marad a szervezet regenerálódására, elhasználódunk idő előtt, megöregszünk, megőszülünk, hamarabb, mint kellene, bőrünk kevésbé lesz rugalmas, ráncosodni kezd, zsírdepókban lerakódnak a feleslegek, és elhízunk, különböző betegségek ütik fel fejüket, eltömítődnek az erek, növelve ezzel a szívinfarktus kockázatát, fogaink romlanak.

Ha Téged beállítanának dolgozni a nap 24 órájában, de legalábbis kétszer 8 órában, mindennap, és ez történne két-három-öt évig, mi történne a testeddel? A lelkeddel? Elfáradnál. Kimerülnél. Egy ideig bírnád, de a túl sok túlóra, a túl sok munka, kevés pihenés, pár év alatt legalább tíz évet öregítene rajtad. Épp ugyanígy elfáradnak az enzimjeink is. Illetve a szervezet, mert már nincs annyi enzimje, mint amikor fiatalabb voltál, vagy jobban oda figyeltél magadra.

Az élő, nyers ételek gazdagok enzimekben. Edward Howell ír a táplálék enzimekről is, melyeknek az a feladatuk, hogy már a táplálékban elkezdjék az emésztést, így a szervezet számára időt, energiát = enzimeket takarítunk meg. Ez a növényi táplálékban található meg.

A könyv kutatásokra, bizonyítékokra támaszkodik, melyet az olvasó is könnyen megérthet a táblázatokból. Az adatok valósak. És megdöbbentőek! Állatkísérletekről is beszámol, hogy milyen hatással vannak a növények az életfenntartásukhoz, a szaporodásukhoz, fejlődésükhöz. A kutatásokat több orvos is végezte, tényszerűen dokumentálva. Az 1930-as évektől napjainkig. Ez megdöbbentő! Mert mégsem szerepelnek ilyen mértékben a mai napig a tankönyvekben, azok az adatok, amit már akkor tudtak! Ez is elgondolkoztató, hogy kinek volt érdeke, ezeket az adatokat eltusolni? Miért nem tudjuk a 30-40-es évektől a tankönyvekből megtanulni, és magától értetődően venni, hogy a nyers, feldolgozatlan ételek tartalmazzák a szervezet számára szükséges enzimeket? Ehelyett tanítanak bennünket a helytelen, még is helyesnek ítélt táplálkozási piramisról.

Edward kitér a nyers mézre, a tejre, vajra. Az utóbbi kettő azt gondolom már elavult, egyrészt mert ma már nincs igazi nyers tej, vagy vaj, olyan minőségben, ahogy ő erről ír, másrészt pedig nem vette figyelembe azt a tényt, hogy a szervezetben nincs meg a szükséges enzim ezek lebontásához, így idegen, nyálkásító anyagként érzékeli azt.

Ettől eltekintve, izgalmas, lebilincselő olvasmány!

Részletek a könyvből:

„ Enzimjeinkkel bűnösen nem törődünk, pedig ezek a legértékesebb javaink, s örülnünk kellene a külső enzimek segítségének. Ha csak az örökölt enzimjeinkre támaszkodunk, elfogynak, mint az örökölt pénz, ha nem keresünk hozzá magunk is. ”

„ Ha a gyomor valódi szerepét játszaná, és nem főzött ételeket ennénk, a bevitt táplálék nagy része már azelőtt részlegesen megemésztődne, mielőtt találkozna a gyomor erősebb emésztőnedveivel. Sőt, ha nyers ételt eszünk, kevesebb saját emésztő enzimre lesz szükségünk az emésztéshez. ”

„ Tanúsítom, hogy a konyhai tűzhely és nagytestvérei az élelmiszeripari hőkezelési eljárások, úgy ahogy vannak, tönkreteszik az élelmiszerek egyik alkotórészét, nevezetesen a hőérzékeny exogén táplálékenzimeket. ”

„ Az érett banánban első osztályú nyers kalóriák vannak, ami más, mint a rosszhírű főzött kalóriák. Az érett banán nem hizlal. Egy kövér ember, ha mást nem eszik, banánból annyit ehet, amennyi csak belefér. Ha a banán enzimjei elvégezték a munkájukat, a saját enzimjeinknek annyival kevesebb dolga marad. Ezt nevezzük elő-emésztésnek. Ha több kalóriát vennék magunkhoz a nyers ételekből és kevesebbet a főttekből, az étel elő-emésztésével mi nyernénk. ”

„ Az enzimhiányos táplálkozás káros mellékhatásait akkor látjuk igazán, ha egy kicsit megkapargatjuk a felszínt. Kívülről nem látszik a rombolás, bent kell keresni. Gondoljunk a megnagyobbodott hasnyálmirigyre. A rendellenesen nagy pajzsmirigy, a golyva nem csak csúnya, hanem baj is. A megnagyobbodott vese, máj, vagy lép szintén bajt jelent. S mi a helyzet a megnagyobbodott szívvel? Halálos is lehet. A megnőtt hasnyálmirigy sem éppen jó hír, hiszen pazarolja a drága enzimeket. Következésképpen az enzim nélküli étrenden tartott patkányoknak okozott kár nem csupán annyi, hogy meghíznak és kisebb lesz az agyuk. ”

„ A kicsírázott fán termő diófélékben és a gabona magvakban megtalálható minden olyan fehérje, szénhidrát, zsír, és kalória, amire szükségünk van. ”

„ További bizonyítékok is vannak, amelyek arra utalnak, hogy az anyagcsere enzimek szorosan összefüggnek az életnek nevezett jelenséggel. Tulajdonképpen rá kell döbbenünk, hogy az enzimtevékenység, és a mindennapos tevékenységeinket beindító szikra egy és ugyanaz. ”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése