Oldalak

2011. február 22., kedd

Töltött gomba



Csiperke gombából készítettem. Töltelék lehet burger, vagy más variáció is, mint amit én leírok.

A gombáról alapos megmosás után (zöldség-gyümölcsmosó) eltávolítjuk a vékony héját, és a törzsét. Én kicsit ki is kaparom a kalapját, így jobban megtudom tölteni.

A törzset, és a kikapart ”belét”, aprítógépben összedarálom petrezselyem zölddel, paprikával, vöröshagymával, paradicsommal, és kevés áztatott dióval. Ezt a masszát befűszerezem oregánóval, bazsalikommal, Himalája sóval, kevés fehér borssal, és vega-mixel.

Visszatöltjük a gombába, és tálalhatjuk, saláta ágyon, rizzsel, vagy éppen amivel szeretnénk.



Tipp:

Fűszerként pizza fűszerkeveréket is használhatunk hozzá, az egyszerűbb is.

A diótól markánsabb lesz, laktatóbb, de ez el is hagyható. Dió nélkül lágyabb, könnyebb ételt kapsz.

Egészségre gyakorolt hatása:

A gomba B, D- vitamint tartalmaz. A csiperke gomba kiváló szelén-, B2-, B3-, B5-vitamin-, réz-, és foszfor forrás. Tartalmaz még C, B1-vitamint. Antioxidáns, rák megelőző hatású.

A dió A-, B1-, B2-, és C-vitamin , és kiemelkedő mennyiségű káliumot, foszfort, és kalciumot tartalmaz, emellett nátrium és más fémek is találhatók benne, sőt antioxidánsokat és E-vitamint is nyerhet belőle, aki rendszeresen fogyasztja. Véd a szívbetegségek ellen, mivel telítetlen zsírsavakat tartalmaz és csökkenti a koleszterinszintet. Arra figyeljünk, hogy ne együnk túl sokat belőle, mert olajos! Megkeverheti a gyomrot.

A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P -vitamin, valamint folsav. A C-vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.

A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxidáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.

Az olívaolaj antioxidánsokban gazdag. E-vitaminja szinte megfelel a bőr alatt található zsír szövetének. Belsőleg csökkenti az LDL koleszterin szintet, szív, és érrendszer védő, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek, és izmoknak.

Petrezselyem vizelethajót, és étvágyjavító, vesekő, és vesehomok megelőzésére ajánlják. C - vitamint is tartalmaz, és fokozhatja a nemi vágyat!

A Himalája só 250 millió éves, őstengeri só, mely 84 féle ásványi anyagot tartalmaz. Kitermelése kézzel történik. A világ legegészségesebb sója.

2 megjegyzés:

  1. Üdv!

    A rizs -nyilván - párolva adjuk hozzá. ? :))

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zsuzsanna!

    A rizs is élő, nyers. Nem főzünk, vagy párolunk. Karfiolból készült. Lásd receptjét a rizsnél. ( keresőben is megtalálod jobb oldalt a blogon.

    VálaszTörlés