Oldalak

2011. február 10., csütörtök

Lencse "főzelék"


Igazából nem is főzzük, tehát ez az elnevezés sem jó, de még is csak ahhoz tudom a leginkább hasonlítani, főképp, ha az a cél, hogy találjunk a hagyományos étkezés helyett, annak megfelelő változatát.

Nagyon egyszerű, gyors, és laktató, és a legfontosabb, hogy egészséges! Bővelkedik fehérjékben, enzimekben, életenergiában!

Csíráztatott lencsét, (3-4 nap alatt kicsírázik) egyszerűen csak összekeverjük apróra feldarabolt vöröshagymával, pritamin paprikával, és beízesítjük. Olívaolaj, fűszerpaprika, és kevés szójaszósz.

Imádom ezt az ételt! 5 perc alatt kész!

Tipp:

A tálalásnál tehetsz hozzá magtejfölt, ha úgy kívánod. Én így simán szoktam. Tejföllel kicsit főzelékesebb lesz.



Egészségre gyakorolt hatása:

A lencse csökkenti a koleszterinszintet és szabályozza az inzulinszintet. Gazdag fehérje-, vas-, C-vitamin-, rost-, kálium- és foszfor-forrás.

A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P -vitamin, valamint folsav. A C-vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.

Fűszerpaprika: Erről írtunk részletesen ITT.

A Himalája só 250 millió éves, őstengeri só, mely 84 féle ásványi anyagot tartalmaz. Kitermelése kézzel történik. A világ legegészségesebb sója.

A vöröshagyma megfázásra, fülfájásra, és gégegyulladásra, és rovar csípésre is használatos. Magyaros ételeink alap ízesítője. Illóolajat, B, C-vitamint, tartalmaz. Csípős ízét az allilszulfid vegyület adja, melynek baktérium ölő hatása van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, vércukorszint csökkentésére is jól bevált „gyógyszer”.

Az olívaolaj antioxidánsokban gazdag. E-vitaminja szinte megfelel a bőr alatt található zsír szövetének. Belsőleg csökkenti az LDL koleszterin szintet, szív, és érrendszer védő, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek, és izmoknak.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! :) Én is imádom a lencsecsírát, de csak úgy simán szoktam enni. Most így is kipróbálom majd. A mungóbabfőzelék receptedet már ki is próbáltam tegnap, jó lett.

    VálaszTörlés
  2. Tegnap este készítette Szaffina és ma is ezt fogom ebédelni pár percen belül ; ) Isteni finom.

    VálaszTörlés
  3. Örülök neki! Az adzuki bab főzeléket is próbáld ki! Imádni fogod!

    VálaszTörlés
  4. Hát ez isteni finom lehet:) Még a csírás ételek hiányoznak a receptjeim közül, itt az ideje, hogy készítsek ilyen finomságokat is.

    VálaszTörlés
  5. Hát igen a csírák az egyik alapja a vegán étkezésnek.

    Egyél sokat, mert ezek tartalmazzák a legtöbb ásványi anyagot, vitamint és enzimet.

    Csíragombóc is található a blogom. Keress rá a keresőben!

    VálaszTörlés
  6. A csíráztatáshoz mindenképpen csíratál/akármi kell valami szakoltól? S ha igen, honnan?:)

    VálaszTörlés
  7. Vásárolhatsz csíráztató tálat, és edényeket bio boltokban, ( Veszprémben: Naturportán, és az Eszter Gyógynövényboltjában) illetve a Biorganik webáruházban ( lásd jobb oldalt a logót, kattints rá, és bejön a webáruház)

    De megfelel, egy egyszerű tál is! Mivel mi sokat csíráztatunk, ( nekem is vannak csíráztató táljaim) nem elég, így egyszerű tálakban csíráztatok egyszerre többféle csírát. ( Mindegyiket külön.külön edényben.) Erre tökéletesen megfelel, a régi fagyis doboz, ( én ilyet sokat tudok kapni a családtól)vagy a zöldségesnél kimért gyümölcsök ( majd tavasszal)dobozai ( ami nem lyukacsos).

    VálaszTörlés