Oldalak

2010. december 24., péntek

Lengyel káposztás étel


Fejes káposzta és savanyú káposzta fele-fele arányban. A fejes káposztát csíkokra szeleteljük, vagy reszeljük, és összekeverjük a savanyú káposztával. Bőven rakunk bele gombát, mi a vargányával próbáltuk ki, ezzel nagyon finom! Ízesítjük olívaolajjal, majorannával, szerecsendióval.

Tipp:


Ha nincs friss gomba sem a piacon, sem az erdőn, használhatunk szárított gombát is! Ilyen estben egy kevés vizben oldjuk ki a gombát, és szeleteljük apróra.

Egészségre gyakorolt hatása:

Még a sitake, és laska gombával érdemes elkészíteni, mert ezeknek nagyon sok gyógyító hatásuk ismert. Csökkentik a vér koleszterin szintjét, javítja az allergiát, migrént, a vérellátást. Erősíti a védekező rendszert, erősíti az ízületeket, enyhíti a fájdalmakat, szabályozza bélrendszer működést.

Káposzta jelentős C-vitamin, K, B1, E, vas, és kálcium. Természetes antibiotikum, és rákmegelőző hatású.

A szerecsendió erős fűszer, óvatosan kell használni. Mérsékli a savtúltengést, javítja az emésztést.

A majoránna étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású fűszer. Teáját fejfájás, köhögés, légzési zavarok enyhítésére használják, olajával a reumás testrészeket dörzsölik be. Csillapíthatja nemi vágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése