Oldalak

2010. szeptember 22., szerda

Raffaelló

(25 kis golyó formálható ebből a mennyiségből.)

Összetevők:

1 csésze kókusz
0,5 csésze kókusz a díszítéshez
kókuszolaj vagy pálmazsír
méz vagy valamilyen édesítő (sztívia, agavé szirup, szirupok)
13 szem beáztatott mandula

Az 1 csésze kókuszt kávédarálón ledaráljuk és összekeverjük kókuszolajjal és az édesítővel. Kis gombócokat formázunk és beletöltjük a mandula felét. Ez után meghempergetjük kókuszban (0,5 csésze, amit félre raktunk) és lehűtjük.

Tipp:

Arra figyeljünk, hogy a hűtőben megdermed a kókuszolaj, így óvatosan rakjuk hozzá. Érdemes kicsit fellangyítani (nem felforrósítani) a nap vagy a radiátor tökéletesen megteszi. A kezünk melege is felmelegíti, miközben gyurmázzuk a golyót.

Kókuszolajból a hidegen sajtoltat válaszuk!

Ha mézet használunk érdemes az akácot, kevésbé édes, mint a többi méz.

A mandula elég nagy, én ketté szoktam vágni, de készíthetünk óriás Raffaellót is! (Akkor 25 mandulával kell számolni!).

A manduláról érdemes leszedni a barna héját, finomabb, de ha rajta marad az se baj. Áztatás és szárítás után viszonylag könnyebben lejön.

Egészségre gyakorolt hatása:

A kókusz húsa gazdag telítetlen zsírsavakban, leve kiváló természetes üdítőital, és mindkettő alkalmas a fáradékonyság leküzdésére, és a tüdő erősítésére. A kókuszlé vizelet- és hashajtó, valamint vértisztító hatású is egyben. A kókusz egy energiabomba, ezért a fogyasztása feltétlenül ajánlott fáradékony emberek számára. Teljesítménynövelő hatása miatt a sportolók étrendjének is elmaradhatatlan eleme. A gyomorra is jótékony hatással van, enyhíti a görcsöket és a bélrendszeri betegségeket.

A kókuszolaj nagyon sokoldalú készítmény használják bőrápolásra, samponként, légnedvesítésre, ételek készítéséhez. Gyakran alkalmazzák test- és hajápoló szerekben, masszírozó olajokban mivel bársonyossá teszi és táplálja a bőrt, védi az erős napsugárzás ellen. A kókuszzsír jót tesz a hajszálaknak, képes behatolni a haj szerkezetébe, némi rokonságot is mutat a proteinnel. A kókusztermő vidékeken élő nők bőre sima, ránctalan, hajuk dús és fénylő.

Ha ételeink elkészítéséhez kókuszolajat használunk, eleve alacsonyabb lesz a kalóriabevitelünk ráadásul a zsírsavak fogyást ösztönöznek, mivel fokozzák a pajzsmirigyműködést, ezáltal gyorsítják az anyagcserénket. A rendszeresen kókuszolajat fogyasztók között ritkán találunk elhízott vagy túl sovány embert.

A méz, A, C, E, B1, B2, B3, B5, B6 vitamint tartalmaz, ásványi anyagokban is gazdag, vas, kálcium, foszfor, magnézium, kálium, nátrium. Antioxidáns. Mézet 12 hónapos kor alatti babának nem szabad adni! Gyomorfekély, nyombélfekély, gyulladásos megbetegedések esetén érdemes a méz antimikrobiális hatására kiemelt figyelmet fordítani! Csökkenti a depressziót (különösen a hársméz, mely elismert idegcsillapító és fertőtlenítő hatású). fokozza a teljesítő képességet. Együnk mézet, de ne sokat, és ne túl gyakran!

Sztívia egy dél-amerikai gyógynövényből kinyert szirup. A, C, vitamin, cink, rutin, magnézium, vas található benne. Szabályozza a vércukor szintet, ezzel segíti a máj, és a lép működését. Gátolja a vírusok, gombák, fertőzések szaporodását.

A juharszirupot az indiánok fedezték fel a juharfa fájából nyerték az édes levét. P, B5, B2, B1, B6, A vitamint, és nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kálciumot, vasat.

Agavé szirup: Mexikói agavé gyümölcsből nyerik. Kálium, kálcium, vas, magnézium, foszfor, nátrium található benne.

A szirupok jó helyettesítői a cukornak, méznek. Akkor érdemes ezt fogyasztani, ha nem ehetünk mézet, pl: Candida esetén, de akkor érdemes az édes gyümölcsöket is pl: banán, alma visszafogni a fogyasztásban. Ilyenkor mellőzük a szirupokat is! Bővebben szívesen írok erről személyesen, ha kéred.

A mandula tartalmaz: B1, B2, B6, E-vitamint, káliumot, kálciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, mangánt, cinket. Csökkenti a szív, és érrendszeri megbetegedéseket.

Szerintem tökéletesen visszaadja az eredeti Raffaello ízét.

SZOMBATON JÖN!!!

Figyeld a blogot!

Már csak 4 nap!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése