Oldalak

2010. szeptember 30., csütörtök

Mini szőlő tortácska

Hozzávalók: dió, mazsola, szőlő

Ez valóban egy mini torta. Megmaradt fél csésze áztatott dióm, és mazsolám. Volt otthon szőlő, és gondoltam egyet, ne vesszen kárba, készítek belőle egy apró finomságot. A mazsolát és a diót összeaprítottam aprító gépben, és pár szem szőlőt összenyomkodtam villával, majd megdíszítettem. Annyira egyszerű, hogy csupán a látvány miatt tettem fel.

Ha igazi, nagyobb tortát készítenék szőlőből, akkor kevernék hozzá útifűmaghéjat a szétpréselt szőlőszemekhez, így az jobban összeállna.

Egészségre gyakorolt hatása:

A szőlő tulajdonságai megegyeznek a mazsoláéval, csupán a mazsola jóval magasabb cukortartalmú. A szőlő ideális a belek és vesék kitisztításához, így az őszi böjtöléskor kiváló. Erősíti az idegrendszert, és a rákos megbetegedéseket is gyógyítja. Kívülről szépségpakolásként is szépít!

A mazsola magas antioxidáns tartalmú! C, B1, B2,vitamin, kálcium, vas, foszfor, kálium, nátrium, magnéziumot tartalmaz. Hatóanyaga 20 perccel a vérbe kerülés után szalicilsavra bomlik le, (az aszpirin szintén szalicilsavra bomlik a szervezetben) ezért csökkenti a fájdalmakat.

A dió A-, B1-, B2-, és C-vitamin , és kiemelkedő mennyiségű káliumot, foszfort, és kalciumot tartalmaz, emellett nátrium és más fémek is találhatók benne, sőt antioxidánsokat és E-vitamint is nyerhet belőle, aki rendszeresen fogyasztja. Véd a szívbetegségek ellen, mivel telítetlen zsírsavakat tartalmaz és csökkenti a koleszterinszintet. Ahogy arra figyeljünk, hogy ne együnk túl sokat belőle, mert olajos! Megkeverheti a gyomrot. Mielőtt fogyasztanánk, vagy elkészítenénk, pár órára áztassuk be, hogy az enzim gátlók kioldódjanak. Ez minden magra érvényes! Ezzel elkerülhetjük a kellemetlen puffadás, égő érzést a gyomorban, és megkíméljük a szervezetünket a felesleges munkától, amit az enzim gátlók okoznának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése