Oldalak

2010. július 3., szombat

Franciasaláta

Hozzávalók: zöldborsó, sárgarépa, zeller, magmajonéz

Apróra felszeleteljük a zellert a sárgarépát, és összekeverjük megfelelő arányban, (ahogy szemednek, szádnak kívánatos) majd leöntjük majonézzel. Eléggé telít, ebből mi nem tudunk sokat enni, de nagyon fincsi!



Tipp:


Magmajonézt külön bejegyzésben találod.

Egészségre gyakorolt hatása:

A zöldborsó gazdag fehérjében, továbbá tartalmaz foszfort, káliumot, vasat, cinket, mangánt, és rezet. C, B1, B2- vitamint, és karotint is tartalmaz.

A sárgarépa jelentős béta-karotint tartalmaz, melyet a szervezet A- vitaminná alakít, mely erősíti a szemet, immunrendszert, nyálkahártyát. Antioxidáns, részt vesz a szabadgyökök károsító hatásának megakadályozásában. Megakadályozza a puffadást, és székrekedést. (Mellesleg segít a barnulásban is!) Levele: vérnyomás csökkentő.

A zellerben megtalálható a C-vitamin, kálcium, foszfor, vas, magnézium, kálium. Erős vízhajtó hatású, fogyókúráknál kiváló, serkenti a veseműködést, az emésztést, erősíti az immunrendszert, vértisztító. Levelét zöld léként is elkészíthetjük banánnal, vagy édes almával, (elég erőteljes íze van). Gyógyteát is készíthetünk leveléből, az vizelethajtóként tanácsos. Megszárított, és ledarált zellerlevélből zeller sót készíthetünk, adhatunk hozzá tengeri sót, de önmagában is elég sós. A zellert, akárcsak a petrezselymet nemi vágy fokozóként tartják számon…..hát, ki tudja, elég erős növény!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése