Oldalak

2010. július 26., hétfő

Cukkini mártás


Hozzávalók: Cukkini, vöröshagyma vagy újhagyma, petrezselyem

Készítünk egy salátát a feldarabolt alapanyagokból, természetesen erre nem öntünk rá olíva olajat.

Készítünk magokból tejfölt, beízesítjük, és azzal öntjük le. Ízesítsük fehérborssal, fokhagymával, citromlével.

Tipp:

Elkészíthetjük uborkával is, azzal talán még finomabb! Igazi nyári hűsítő étel!

Ha folyékonyabb állagot készítünk a tejfölből, uborka, vagy cukkini levesnek is hívhatjuk, illetve tálalhatjuk.

Egészségre gyakorolt hatása:

A cukkini tápanyagértéke megegyezik a tökfélékkel. Húsában szerves nátrium, és só található, mely a vérben felszívódva csökkenti a vér cukortartalmát. Kiváló rostanyag. Magjai gazdagok fehérjében, és esszenciális zsírsavakban, ezenkívül szelént, mangánt, rezet, cinket és E-vitamint is tartalmaz.

Petrezselyem vizelethajtó és étvágyjavító, vesekő, és vesehomok megelőzésére ajánlják. C vitamint is tartalmaz, és fokozhatja a nemi vágyat!

A vöröshagyma megfázásra, fülfájásra, és gégegyulladásra, és rovar csípésre is használatos. Magyaros ételeink alap ízesítője. Illóolajat, B, C-vitamint, tartalmaz. Csípős ízét az allilszulfid vegyület adja, melynek baktérium ölő hatása van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, vércukorszint csökkentésére is jól bevált „gyógyszer”.

Az újhagyma nagyon jó étvágygerjesztő, és gyomorerősítő. A, B1, B2, C, K-vitamin, folsav, kálium, kálcium, vas, magnézium, mangán található benne. Tartalmaz allicint, amely a hagymákra jellemző antibakteriális hatású vegyület. Gomba, baktérium ölő, féreg űző hatása van, szív és érvédő, vérnyomás, és koleszterin szint csökkentő, értágító, vízhajtó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése