Oldalak

2010. június 14., hétfő

Mag majonéz

Hozzávalók:

1 csészényi, beáztatott napraforgó mag, kis maréknyi kesúdió, ( Ez elhagyható, ha épp nincs otthon, ez krémesebbé teszi az állagát. Tehetünk bele még fenyőmagot is.), tengeri só, fehérbors, méz, citrom

Összeturmixoljuk őket, kevés tisztított vízzel, és kevés mézzel,őrölt fehérborssal, tengeri sóval, és 1 frissen facsart citrom levével, és húsával ízesítjük.

Tipp:

Minél tovább turmixoljuk annál krémesebb állagot kapunk.

A kesudió, elhagyható, ha épp nincs otthon, ez krémesebbé teszi az állagát. Tehetünk bele még fenyőmagot is.

Egészségre gyakorolt hatása:

A napraforgómag energiatartalma a többi olajosmaghoz hasonlóan jelentős. Zsírtartalma értékes, mert gazdag forrása a telítetlen zsírsavaknak, főleg linolsav és olajsav található benne. Segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A napraforgómag kiemelkedő B1 és E vitamin-forrás.

Az ásványi anyagok közül magnéziumot, kalciumot és káliumot tartalmaz nagyobb mennyiségben. A magnézium és kalcium hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, és a már kialakult betegség kezelésében is szerepe van, a kálium pedig támogatja a szív és az idegrendszer működését.

A kesudióban nagyon sok értékes tápanyag található: foszfor, magnézium, vas, réz, cink, szelén, A- és B-vitaminok, béta-karotin, folsav, hogy csak néhányat említsünk. Külön is kiemelhető magas kálcium tartalma, melynek köszönhetően erősíti a csontokat, a hajat és a körmöt.

A kesudió ezen kívül tele van antioxidáns hatású E-vitaminnal is. Az E-vitamin késlelteti a sejtek öregedését és a szabad gyököktől is véd.

A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést.

A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.

A méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. Kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, s szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. C-, B vitamin, folsav és nikotinsav a leglényegesebb vitamintartalma.

Magas az enzim tartalma is, és ez okozza a jelentős antibiotikus sajátosságát. A lépes mézben lévő viasz fokozza a méz hatékonyságát nyálkahártya-gyulladások, illetve immungyengeség esetén.

A bors erősen izgatja az emésztőrendszert, ezért óvatosan! Ízületi gyulladásoknál segítség lehet a szervezet számára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése