Oldalak

2010. június 14., hétfő

Karalábé Saláta


Saláta levél, zsenge kelkáposzta levelek, uborka, karalábé csíkokra vágva. Olívaolajjal leöntjük, és ízesítjük friss petrezselyemmel, szerecsendióval, kevés tengeri sóval.

(Itt is törekedtem, hogy zöld salátás tálat készítsek.) Brokkolis öntettel tálalhatjuk.


Egészségre gyakorolt hatása:


A saláta C, B vitamint, karotint, vasat, meszet, foszfort tartalmaz. Frissítő hatását a levelek citromsav tartalma adja.

Káposzta jelentős C-vitamin, K, B1, E, vas, és kálcium. Természetes antibiotikum, és rákmegelőző hatású.

Uborka gazdag káliumban, vasban, foszforban, kálciumban, nátriumban, szénhidrátokban, A1, B1, B2, B6, C-vitamin. Magas víztartalmú, segíti a vese működést.

A karalábé nagy víztartalma a vesét, magas rosttartalma pedig a bélműködést tartja rendben. E, B1, B6, C-vitamin, fólsav, pantoténsav, szelén, kálium, kálcium, magnézium, réz, némi vas, kén, foszfor, és klór. Leveleiben háromszor annyi vitamin van, mint a gumóban. Azt zöldléként tudjuk fogyasztani.

Petrezselyem vizelethajót, és étvágyjavító, vesekő, és vesehomok megelőzésére ajánlják. C vitamint is tartalmaz, és fokozhatja a nemi vágyat!


A szerecsendió erős fűszer, óvatosan kell használni. Mérsékli a savtúltengést, javítja az emésztést.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése