Oldalak

2010. június 11., péntek

Gomba saláta


Hozzávalók: saláta, gomba, sárgarépa, petrezselyem, paprika, paradicsom, olívabogyó, lila hagyma, extra szűz olívaolaj

Ízlésesen mindent felszeletelünk, a sárgarépát apróra reszeljük, és összekeverjük egy salátás tálban. Kevés szerecsendióval, és tengeri sóval ízesíthetjük.



A petrezselyem és a gomba összhatása nagyon mennyei! Az ízhatáshoz párosul a sárgarépa, és az olívabogyó, ami kiemeli a gombát. A lila hagyma erőteljes ízhatása, és lila színe igazán feldobja a gomba salátát.

Tipp:

Használhatunk fodros salátát is, íz világa nem nagyon tér el a fejes salátától, még is különlegesebbé varázsolhatja az ételünket.

Válasszunk mag nélküli olívabogyót, egyszerűbb felhasználni.

A sárgarépát, és az olívabogyót aprító gépben is apróra darálhatjuk.

Én csiperke gombával készítettem, de lehet más gomba félét is használni. (Csak ne bolond gomba legyen ;)

Fehér borssal ízesíthetjük így pikánsabb lesz az íze.

Egészségre gyakorolt hatása:

A saláták C, B vitamint, karotint, vasat, meszet, foszfort tartalmaz. Frissítő hatását a levelek citromsav tartalma adja.

A gomba B, D- vitamint tartalmaz. A csiperke gomba kiváló szelén-, B2-, B3-, B5-vitamin-, réz-, és foszfor forrás. Tartalmaz még C, B1-vitamint. Antioxidáns, rák megelőző hatású.

A sárgarépa jelentős béta-karotint tartalmaz, melyet a szervezet A- vitaminná alakít, mely erősíti a szemet, immunrendszert, nyálkahártyát. antioxidáns, részt vesz a szabadgyökök károsító hatásának megakadályozásában. Megakadályozza a puffadást, és székrekedést. ( Mellesleg segít a barnulásban is!) Levele: vérnyomás csökkentő.

A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P -vitamin, valamint folsav. A C-vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.

A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxidáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.

A szerecsendió erős fűszer, óvatosan kell használni. Mérsékli a savtúltengést, javítja az emésztést.

A lila hagyma C-vitamin bomba, és jelentős mennyiségű B-vitamint is tartalmaz. Immunerősítő, csökkenti a vércukorszintet, remek vízhajtó, jótékony hatással van a vesénkre. És mint minden hagyma féle, fertőtlenítő hatású!

Petrezselyem vizelethajtó, és étvágyjavító, vesekő, és vesehomok megelőzésére ajánlják. C vitamint is tartalmaz, és fokozhatja a nemi vágyat!

Az olívabogyó F vitamint, esszenciális zsírsavakat tartalmaz. Az F vitamin a sejthártyát építi, és a hormon háztartásban segít. A, D, E, és béta karotint tartalmaz. Erősíti az izomsejteket és jó hatású reumás ízületi gyulladás esetén is. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő és értágító hatással rendelkezik.

Az olívaolaj antioxidánsokban gazdag. E-vitaminja szinte megfelel a bőr alatt található zsír szövetének. Belsőleg csökkenti az LDL koleszterin szintet, szív, és érrendszer védő, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek, és izmoknak.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése