Oldalak

2010. május 27., csütörtök

Dió tejföl


Beáztatott diót kevés vízzel krémes állagúra turmixoljuk. Más maggal is lehet készíteni pl: mandula vagy napraforgó. Napraforgó magból szerintem a legfinomabb. A tejfölt ízesítjük frissen facsart citromlével, kevés Himalája sóval, apróra vágott, vagy préselt fokhagymával.

Tipp:

Bármilyen magból készíthetünk tejtermékeket. A napraforgó magból lágyabb tejtermékeket készíthetünk, pl: majonézt, (erről külön írtam).

Ha turmixgéppel készítesz burgert, (amihez ugye kell valamilyen dióféle) régen én is így csináltam, míg nem volt aprító gépem, és szűréssel választottam külön a lét, a dióőrleménytől., (bár kicsit macerásabb meglehet oldani) a lét hagyd krémesre, ízesítsd be, és kész a finom tejfölöd!

Ha van időd, és türelmed leszedheted a dió barna héját, melyet áztatás után viszonylag könnyen letudsz szedni. Igazi lefoglaló, türelem játék!

Egészségre gyakorolt hatása:

A dió A-, B1-, B2-, és C-vitamin , és kiemelkedő mennyiségű káliumot, foszfort, és kalciumot tartalmaz, emellett nátrium és más fémek is találhatók benne, sőt antioxidánsokat és E-vitamint is nyerhet belőle, aki rendszeresen fogyasztja. Véd a szívbetegségek ellen, mivel telítetlen zsírsavakat tartalmaz és csökkenti a koleszterinszintet. Arra figyeljünk, hogy ne együnk túl sokat belőle, mert olajos! Megkeverheti a gyomrot.

Mielőtt fogyasztanánk, vagy elkészítenénk, pár órára áztassuk be, hogy az enzim gátlók kioldódjanak. Ez minden magra érvényes! Ezzel elkerülhetjük a kellemetlen puffadás, égő érzést a gyomorban, és megkíméljük a szervezetünket a felesleges munkától, amit az enzim gátlók okoznának.

Fokhagyma csökkenti a vérzsírt, a vérnyomást, véd a az érelmeszesedés ellen, antibiotikus hatású. Tartalmaz A, B1, B2, Cvitamint, magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, rezet, káliumot, és szelént. Erős baktérium ölő, fertőtlenítő hatású! (Candida diétánál kiváló!)

A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése