Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2017. április 14., péntek

Húsvéti Vegán Menü

Mi kerüljön az ünnepek alatt az asztalra, ami tiszta, vegyszer és állatmentes, ami feltölt energiával és jól esik megenni?

Összeállítottam egy kis menüt, nyers vegán ételek, de válogathatsz kedvedre a több száz receptem közül a blogomon.

Reggeli:


Epres banános turmix

Készítheted vízzel is vagy zabtejjel.

Ebéd és vacsora:



Római, rukkola, lolo, fejes jég saláta, amiket éppen kapunk a piacon, uborka, paradicsom, paprika, zsenge újhagyma, tehetünk hozzá friss petrezselymet, vagy sóskát, spenótot, vagy akár vadon termő boglárkát, vadsóskát, vad fokhagymát is. Tyúkhúr, porcsin vagy pitypang is helyet kaphat a tányérunkon.

Vacsora:


Egy finom, testet lelket felmelegítő gyógytea egy meleg fürdővel tökéletessé teszi a hatást. Készítsünk a vadonban szedett csalánból friss csalán teát.

Ha desszertre vágyunk, együnk sok friss gyümölcsöt, vagy kandírozott mentes aszalványokat.

Ha pedig tojásra vágyunk vegyünk avokádót, hatása és íze hasonló és sokféleképpen elkészíthetjük pudingnak, krémnek, lásd bejegyzéseim. Vagy génmentes tofut.

Áldott, Tiszta Húsvétot!

Egészségre gyakorolt hatás:

A csalán, vértisztító, méregtelenítő - segíti a máj az epe a vese felhalmozott mérgeinek ürülését, regenerálódását.
Jó még, allergia, bőrbetegségek, reuma, köszvény és például korpásodás ellen is. Hashajtó, vércukorszint csökkentő.
Tartalmaz Vasat, B, C, K és U vitamint (sejtregeneráló) !!

A saláták C, B vitamint, karotint, vasat, meszet, foszfort tartalmaz. Frissítő hatását a levelek citromsav tartalma adja.

Petrezselyem vizelethajót, és étvágyjavító, vesekő, és vesehomok megelőzésére ajánlják. C vitamint is tartalmaz, és fokozhatja a nemi vágyat!

Az újhagyma nagyon jó étvágygerjesztő, és gyomorerősítő. A, B1, B2, C, K-vitamin, folsav, kálium, kálcium, vas, magnézium, mangán található benne. Tartalmaz allicint, amely a hagymákra jellemző antibakteriális hatású vegyület. Gomba, baktérium ölő, féreg űző hatása van, szív és érvédő, vérnyomás, és koleszterin szint csökkentő, értágító, vízhajtó.

A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz. Jelentős a C-vitamin tartalma. magas gyümölcssav tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatása van. Étvágygerjesztő, vizelethajtó, nyálkaoldó, vértisztító, immunerősítő.

A spenótnak magas a K-vitamin tartalma, gazdag flavonoidokban, karotinoidokban, klorofillban, folsavban, oxálsavban. Az oxálsav meggátolja a húgyutakban, és a vesében a kőképződést. Segíti a gyomor működést, emésztést serkentő, vastagbél tisztító, kiváló antioxidáns, immunerősítő.

Uborka gazdag káliumban, vasban, foszforban, kálciumban, nátriumban, szénhidrátokban, A1, B1, B2, B6, C-vitamin. Magas viztartalmú, segíti a vese működést. Az uborka hűsítő hatású a szervezetre, láz, leégés estén jó gyógyír!

A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxidáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.

A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P -vitamin, valamint folsav. A C-vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.

A medvehagyma jó vértisztító. Böjt kúránál kiváló, tisztító, méregtelenítő hatása miatt.

A napraforgómag energiatartalma a többi olajosmaghoz hasonlóan jelentős. Zsírtartalma értékes, mert gazdag forrása a telítetlen zsírsavaknak, főleg linolsav és olajsav található benne. Segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A napraforgómag kiemelkedő B1-vitamin-forrás. E-vitamin-tartalma. Az ásványi anyagok közül magnéziumot, kalciumot és káliumot tartalmaz nagyobb mennyiségben. A magnézium és kalcium hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, és a már kialakult betegség kezelésében is szerepe van, a kálium pedig támogatja a szív és az idegrendszer működését.

Az eper B1, B2, C, A vitamin provitaminját, flavonoidokat, (antioxidáns) kálciumot, magnéziumot, káliumot, vasat tartalmaz.

A banánban kétszer annyi energia van, mint a többi gyümölcsben, pl: alma, körte, narancs. Tartalmaz káliumot, magnéziumot, ( a magnézium, és a kálium jó hatással vannak a vérnyomásra) kalciumot, cinket, és szelént. Magas a szénhidráttartalma, de ettől nyugodtan lehet fogyasztani! A, B, C, E, B6, vitamint tartalmaz. Nem hasonlítható össze a hagyományos ételek szénhidráttartalmával, melyek csak rakódnak a belekben. A banán nyugtató hatású, (menstruáció idején érdemes kipróbálni) ugyan akkor szexuális vágyfokozó szer is, hát hogyan lehet egyszerre nyugodt is tőle az ember, és tüzes is, mindenki próbálja ki, milyen hatást gyakorolt rá a banán!

Ha tetszett a cikk, hivatkozással együtt oszd meg facebookon! Köszönöm!

Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a Facebookon



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!