Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2014. március 12., szerda

A női bajok elsőrendű gyógynövényei


„Szeretettel köszöntelek benneteket a Nők hete alkalmából!

Tóth Tímea vagyok, Timcsi GyógynövényKert információs weboldal szerzője. Az oldal a gyógynövények felismeréséhez szükséges alapismeretekről, és a hazánkban fellelhető illetve nem itt termő, de használatos gyógynövényekről, azok gyógycélokra való felhasználásáról, az elkészítési módjáról ad részletes tájékoztatást.

A gyógyszerként használt kémiai anyagok ismertté vált utó- és mellékhatásai miatt az utóbbi években a gyógynövények ismét az érdeklődés előterébe kerültek. Világszerte megélénkültek azok a kutatások, amelyek a gyógynövények hatásainak megismerését célozzák. Ezek szerint a szervezetbe bejuttatott természetes anyagok a szervezet saját szabályozási, belső egyensúly-helyreállítási folyamatait segítik, erősítik. Testünkkel harmóniában!

A gyógynövényekkel való kezelés megkezdése előtt tisztában kell lennünk azonban azzal, hogy annak lefolyása időbe kerül, mert a szervezet megzavart összhangjának helyreállítása nem megy egyik napról a másikra. Persze ez nem azt jelenti, hogy a gyógynövény kúrákkal helyettesíthető a bevált orvosi gyógymódok.
Nincs növényi csodaszer, ahogy kémiai úton előállított csoda gyógyszer sincs.
A gyógynövények kellő szakismerettel, főleg orvosi tanácsra alkalmazva jó eredménnyel használhatók a betegségek megelőzésére, gyógyítására, az egyéb orvosi gyógymódok mellett.

Az idei év NŐK HETÉRE én is meghívást kaptam Szaffinától. Amit ezúton is nagyon köszönök neki!
Már régóta figyelemmel kísérem Szaffina csodás oldalát, mert a gyógynövényekkel párhuzamosan el kezdtek érdekelni a zöldségek, gyümölcsök, növényi készítmények is, hiszen ezekben van mind az a rengeteg vitamin ami nélkülőzhetetlen a szervezetünk számára. Egyre több helyen olvasom, hogy bizony az emberi szervezet inkább ezekre az ételekre van kitalálva, mintsem a nehéz húsok fogyasztására. Mostanában én is egyre többször azt érzem, hogy jobban kívánja a szervezetem ezeket a növényi táplálékokat, mint a húsokat.

Köszönöm Szaffina a lehetőséget és a megtiszteltetést! :)

A NŐK HETE alkalmából elkészítettem nektek egy rövid ismertetőt a Női szervezetet, a Női nemi szerveket támogató elsőrendű gyógyító növényekről!

Először azonban ismerkedjünk meg a gyógyteák elkészítésének főbb módjaival, hiszen gyógykincseinket legkönnyebben egy finom tea elkészítésével vehetjük magunkhoz :) Na és persze két fontos összetevőt is hozzá kell adnunk:
Készítsük szeretettel és mosolyogva!

Gyógyteák egyszeri adagjának elkészítésekor általában egy evőkanál, (kb. 2-3 g gyógynövény) egy csésze (kb. 2-3 dl) vízzel vonunk ki. Gyógytea készítésekor kerüljük a fém eszközöket.

Forrázat - Lágy, puha állományú virágokból, levelekből, föld feletti hajtásokból, illóolaj tartalmú gyógynövényekből leggyakrabban forrázatot készítünk. Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű, forrásban lévő vízzel leöntjük, lefedett edényben pár percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Főzet - Kemény, fás állományú gyökerekből, gyökértörzsekből, kérgekből, nehezen kivonható, nem hőrézékeny hatóanyagú gyógynövényekből általában főzetet készítünk. Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű vízzel forrástól számított 4-5 percig főzzük, pótolva a közben elpárolgott vizet. Elkészítés után azonnal leszűrjük.

Hideg vizes kivonat - Olyan gyógynövényekből készítjük, amelyek hatóanyagai hőre érzékenyek (pl. C-vitamin, nyálka anyagok). Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű, szoba hőmérsékletű vízzel leöntjük, lefedett edényben kb. 5-10 órán át állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Én személy szerint a Herbária termékeket szeretem használni. Minden tasakon feltüntetik, mire jó a gyógynövény, mennyi szükséges belőle, és hogyan készítsük el. A gyógynövények pedig megbízható biogazdálkodásokból, termelőtől származnak!


A CICKAFARKFŰ elsősorban a nők problémáit orvosolja.
"Mennyi Nő kímélné meg magát a bajoktól, ha időként elfogyasztanának egy csésze cickafarkfű-teát!"
(Sebastian Kneipp atya)
Kedvezően befolyásolja a női medence szerveit. Javítja a kismedencei térség vérellátását, elősegíti a ciszták felszívódását.
A növény segít a rendszertelen menstruáció esetén és a változókor tüneteinek az enyhítésében.
Petefészek gyulladásnál a tea fogyasztása mellett ülőfürdő alkalmazása is javasolt, gyakran már az első cickafark ülőfürdő jelentősen csökkenti a fájdalmakat, azonban a gyulladás csökkentéséhez tartós kezelésre van szükség.
Hüvely gyulladás esetén a cickafarkfű teával irrigálhatunk is. A növény rendszeres alkalmazása megszünteti az alhasi görcsös fájdalmakat, és jelentős mértékben enyhíti a menstruációs fájdalmakat.
E mellett a cickafarkfű tea rendszeres fogyasztása teljesen megszüntetheti a migrént is.
Nyugtató hatása elmulasztja a gyötrő belső feszültséget.

Így készítsük el:

Tea: Egy csészéhez egy púpozott teáskanál cickafarkot forrázzunk le, majd pár perc múlva leszűrjük és kortyolgatva fogyasztjuk. Napi adag 1-2 csészényi!
Ülőfürdő: 100 g cickafarkfüvet (a teljes növényt) 12 óráig hideg vízben áztatunk, leszűrjük. Utána felmelegítjük, majd a levet a fürdő vízhez öntjük. Annyi víz legyen a kádban, hogy ellepje a vese tájékát. A 20 perces fürdőből kiszállva ne törölközzünk, hanem a fürdőköpenybe burkolózva izzadjunk egy óra hosszat az ágyban.


A kamillát is gyakran használhatjuk egyes fertőzések kezelésére, szintén ülőfürdőként!
Két maréknyi vagy több, érzés szerint, kamillavirágot forrázok le 1 - másfél liter vízzel. Miután kissé kihűlt a fürdő vízhez öntöm. Jó 10 percet lehet benne ücsörögni. Nekem sokszor segített!




PALÁSTFŰ - A Nők elsőrendű gyógynövénye! Ősidők óta használatos a palástfű női bántalmak ellen. A palástfű német neve(frauenmantel=asszonykabát) már utal rá, hogy ez a növény szinte minden jellegzetes női bántalom ellenszere. Ajánlható megelőzésképpen is. A palástfűben lévő hormonoknak köszönhetőn kiváló női hormonális zavarokra.
Petevezeték- és petefészek gyulladásra. Méhgyulladásra. Fehérfolyásra 2-3 csésze naponta.
Megszünteti a menstruációs panaszokat. Szabályossá teszi a havi ciklust, enyhíti az alhasi fájdalmakat.
A növény alkalmazható vérszegénységre is. Külsőleg alkalmazva hatásos szer narancsbőr, szövetgyulladás és a bőrön lévő csíkok kezelésére.
Eredményesen alkalmazható azoknál a nőknél, akiknek nehézségbe ütközik a megtermékenyülés. Erősíti a méh izomzatát, javítja a méh vérellátását, megszünteti a kis medencei gyulladásokat.
Alkalmas szülés utáni sérülésre, altesti gyengeség, vetélési hajlam kezelésére, koraszülésre hajlamos nőknél a terhesség megtartásában a méhszalagok megerősítésében igen sokat segít a palástfű.
A terhesség 3. hónapjától kezdve tanácsos fogyasztani a teát a méh erősítése céljából.
A változás korában is ajánlatos palástfű-teát fogyasztani. Az ezüstös palástfű különösen elhízás ellen jó.
Csészénként egy púpozott kiskanál palástfüvet leforrázunk, pár perc múlva leszűrjük. Az említett bajoknál átlagosan, naponta 2-3 csészényit kortyoljunk el belőle.



PÁSZTORTÁSKA - A természetes vérzéscsillapító! Egyik leggyakoribb őshonos növényünk a pásztortáska. Az 1700-as évek végéig palackfű néven szerepelt a különböző magyar füvészkönyvekben.
Teája kitűnő szer az erős vérzések csillapítására. A ciklus előt 8-10 nappal kell a kúrát megkezdeni, s a vérzés bekövetkeztéig naponta két csésze teát meginni. Csészénként egy púpozott kanál pásztortáskát forrázunk le, pár perc múlva szűrjük és elkortyolgatjuk.
Alkalmas ez a tea a serdülőkori menstruációs zavarok elhárítására is. A serdülő lányok gyakran súlyos stresszhatások közepette jutnak el a szexuális érettség állapotáig. Felfokozott ingerlékenység, alvászavar, menstruációs rendellenesség gyakran fordul elő. Ezért ebben a kényes korban a lányok fogyaszthatnak hosszabb idő keresztül még orbáncfű-teát is. Csészénként egy-egy púpozott kanál orbáncfüvet leforrázunk, pár perc múlva leszűrjük, s egész napra elosztva két csészényit kortyolgassanak el.
A szoptató anyák gyakran panaszkodnak mellduzzanatról. A pásztortáska-dunsztkötés jó segítséget nyújt. Két marék pásztortáskát szitában vagy szűrőben felakasztunk egy fazék forrásban lévő víz fölé.
A felszálló gőz átpárolja a növényi részeket. Ezután a szitából átöntjük a párlatot egy tiszta vászonruhára, amelyet a duzzadt mellre borítunk. Puha, meleg kendővel rögzítjük a borogatást.
A változás éveiben ajánlatos rendszeresen pásztortáska-kúrát tartani. Négy héten át igyunk meg napi két csésze pásztortáska-teát. Csészénként egy púpozott kiskanál szárított növényt forrázunk le, pár perc múlva leszűrjük és apránként fogyasztjuk el. Ezután három hét kihagyás, majd ismét négyhetes kúra következik.
Figyelem: Terhes nők és szívinfarktuson átesettek ne alkalmazzák a pásztortáskát!


NAGY CSALÁN - Egy csípő növény hatalmas potenciával! A csalán sokoldalú gyógynövény, amelyet bőirritáló hatása miatt gyakran tekintenek gyomnövénynek. A népi gyógyászat azonban elismeri a csalán különleges tulajdonságait:
A nagy csalán nagymértékben javítja a kismedence vérellátását. Javítja a méh izomzatának anyagcseréjét, vérkeringését. A kismedencében elhelyezkedő különböző ciszták feloldását és „kitakarítását" is elvégzi.
Nőveli a nemi vágyat, oldja az érzelmi és szexuális ösztönvilág gátjait.
Figyelem! A növényt áldott állapotban lévő nők ne alkalmazzák, mert elindíthatja az idő előtti szülést!
Férfiak esetében javítja a barlangos test vérellátását, ezáltal emeli a libidót és a merevedési képességet. Mindkét nem esetében a csalán emeli az ivarsejtek (petesejt, hímivarsejt) termékenyítő képességét, növeli az ondószámot és elősegíti az egészségesebb petesejtek képződését.
Sajnálatos módon tapasztalatom szerint, a fogamzásgátló tablettáknak van egy ilyen hatásuk, hogy nem termelődik elég petesejt vagy teljesen le is áll, ezért érdemes a csalán tea fogyasztását beiktatni az orvosi kezelés mellé.
A friss csalánlevelekből készült tea megnőveli a szervezet vastartalmát. Egy marék friss csalánlevelet egy csészényi vízzel leforrázunk. Fél perc múlva leszűrjük, majd elkortyolgatjuk. Adagja a nap folyamán 2-3 csésze.
A csalán vértisztító hatása mellett vérképző hatást is kifejt. Vérképző tulajdonsága miatt a vérszegénység egyik kitűnő gyógyszere. Erre a célra a föld feletti hajtásait, illetve leveleit használjuk. Egy púpozott kiskanál szárított növényt forrázzunk le csészénként. Pár percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Napi 3-4 csészével fogyasszunk el kortyonként.
A csalán a fejfájásra is kitűnő növényi gyógyszer. Negyed liter vízre egy púpozott kiskanál csalánt számítsunk. Leforrázzuk, pár perc állás után leszűrjük. Kortyonként iszunk belőle a nap folyamán, akár 2 litert is. Célszerű hőpalackban, termoszban tartani.
Ha friss csalánt szeretnénk gyűjteni akkor lehetőleg NE utak, vasúti töltések mellől szedjük. Inkább termesszük, kertünk egy kis zugában hagyjuk, hogy növekedjék a csalán! Azonban, ha nincs erre lehetőség, olyan helyről szedjük ahol biztosan nem érték káros anyagok, és nem permetezték, mint gyógynövényt!



A gyermekre vágyakozó nőknél még ajánlható egy FAGYÖNGY-KÚRA. A fagyöngy cseppekből napi 25-öt kell bevenni, reggel éhgyomorra és este lefekvés előtt. A cseppek kaphatók gyógyszertárban és szaküzletekben.
A fagyöngy még a változókor hasznos növénye is. Egy púpozott kiskanál leveles szárat egy csésze hideg vízben 12 óra hosszat áztatunk. A kivonatot ezután felmelegítjük és leszűrjük. Egész napra elosztva három csészényi fogyasztható belőle. Célszerű a napi adagot hőpalackban, termoszban tartani, hogy ne kelljen minden alkalommal gőz felett felmelegíteni.
A Fagyöngy fákon élősködik, nálunk a Balaton parton is megtalálható néhány nyár fán, fűzfán. De csakis a szárát és levelét használjuk, mert bogyója mérgező! A legjobb ha gyógynövényboltokból, gyógyszertárakból szerezzük be!


A Zsálya hatóanyagai is nagyon jó hatással vannak a női szervezetre, élénkítik a vérkeringést és nyugtatják az idegrendszert. Émelygés és hasmenés megszüntetésére is alkalmazhatók. Különösen jótékony női bántalmak esetén: Fékezi a túlzott menstruációs vérzést. Erősíti a méhet és gyógyítja a fehérfolyást. Mint szépségápoló szer is kiváló; egészségesen tartja a bőrt, és szünteti a hajhullást!

A LEÍRÁSOK CSAK TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰEK ÉS A MEGELŐZÉST SZOLGÁLJÁK, HA KOMOLYABB BETEGSÉGTŐL SZENVEDÜNK, MINDEN ESETBEN KONZULTÁLNI KELL ORVOSUNKKAL! A GYÓGYNÖVÉNYEK HATÉKONYAN ALKALMAZHATÓK KIEGÉSZÍTŐ KÚRAKÉNT!

A Én üzenetem, nemcsak a NŐKNEK:

“Sikeres, betegséget megelőző életet, természethez közelebb álló életmódot, a betegeknek mihamarabbi gyógyulást!"

Mit is üzennék Én a kedves Nő társaimnak?

Hát ez fogós kérdés, hiszen én is azt érzem, hogy a nők meghatározó szerepet fognak betölteni a jövőben a világ érzelmi alakulásában. De a legfontosabb talán az, amit mostanában kezdek megérteni, hogy szeretni kell önmagunkat, elfogadni nem pedig másnak lenni, mint amik vagyunk, nem hallgatni másokra, akik elítélnek minket, és ennek ellenére szeretni az embereket, mosolyt és figyelmet adni nekik. Nem csak a Nők igénylik ezt.
Minden ember olyan, mint egy kisgyermek, figyelmet igényelnek, de a szeretetet adni is meg kell tanulni, meg kell ismernünk a másik szeretet nyelvét és ez csak kommunikáció révén lehetséges.
Beszéljük meg az érzéseinket társunkkal, családunkkal.
Gary Chapman erre tanít minket a Szeretet, mint életforma, és a Szeretetre hangolva című könyveiben!
Ajánlom mindenkinek elolvasásra, lenyűgöző az egyszerűsége, és a mély szeretetre tanítása.

Már én is több tudatossággal rendelkezem, mint az elmúlt években bármikor.
Nálam is előtérbe kerül az önismert, az önbecsülés és az hogy megtanuljam értékelni és szeretni magam és szeretet adni feltétel nélkül.

Mert bizony ez nagyon nehezen megy, nehezen mutatom ki az érzéseimet!
Tele vagyok még keserűséggel az elmúlt évek, a rossz házasélet évei miatt, a mostani helyzet is szomorúsággal tölt el.

De tudom, hogy egyszer újra kisüt a nap, és nemsokára jobb napok következnek.

Azaz idézet jut ilyenkor eszembe, hogy

"Szeretettel és humorral kell élni az életet.
A szeretet a megértéshez, a humor pedig az elviseléséhez kell!"

De az igazi üzenet talán ez lehetne:

"A saját belső forrásából fénylő nő élete olyan, mint a legszebb kert, amiben minden pillanatban újabb virágok nyílnak, és ebben a kertben helye van a férfinak is, aki tudja és akarja magához ölelni a Kert szépségeit!"

Az én személyes kis mondatom pedig ez:

"Minden dolog közül amit viselsz, a mosolyod a legfontosabb!"

Hiszen a mosoly olyan mint a tűz, ha lángra kap, elharapózik, és a Te reggeli mosolyodból estére már 100 ezer új mosoly született!

Hálás vagyok, hogy csatlakozhatom e nagyszerű hét eseményeihez!

Szeretnél még több jótékony hatású gyógynövénnyel megismerkedni, válaszokat kapni kérdéseidre, hogy a Te életedben melyik szolgálja leginkább az egészségedet? Akkor kérlek látogass el az oldalra"

Timcsi GyógynövényKert -


E-mail:


Várlak szeretettel!

Tóth Tímea

Felhasznált forrás anyag:
Maria Treben-Nő betegségek
Varró Aladár Béla-Gyógynövények, gyógyhatásai

Csütörtökön a folytatásban MelindaTorna: „Gyógytorna, hogy a mozgás újra öröm legyen!”, és „Fogyjunk Együtt Programomat” osszuk meg veletek. Jó tanulást, hasznos időtöltést, és jó szórakozást kívánunk, nem csak nőknek! :)

Várunk szeretettel!

Oszd meg minél több helyen!

Köszönjük!

Nők Hete részletes programismertető, és videó itt.


Az alábbi ajándékokat adjuk havonta, ha január 31-ig jelentkezel a vegán tanfolyamunkra

Ne hagyd, hogy másokon múljon családod és környezeted egészsége!

Mi a véleményük azoknak, 
akik már részt vettek a Vegán tanfolyamon?
Kattints ide a videókért, és az ajándékokért!



Kíváncsi vagy mit tartalmaz az ételkészítő 1.-es csomag,
és az ételkészítő 2.-es csomag?

Ott leszek veled, a képernyőn keresztül, és segítek, 
hogy elkészíthesd a finomságokat!

Kattints, az ételkészítő 1. csomag és ételkészítő 2. csomag, kedvezményeiért!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!