Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2013. március 14., csütörtök

Szemborogatás, szemgyulladás kezelése


Elég egy kis óvatlanság, és be is gyulladhat a szemünk. Belekapunk, huzatot kap, sokáig ültünk monitor előtt, megerőltettük, netán belenéztünk a hegesztő fényébe. Az is előfordulhat, hogy árpa nő a szemünkön, vagy bevérzik, de az is meglehet, hogy szemünk fájdalma, szúrása egy bizonyos helyen, egy adott probléma tünetére utalnak, melynek okait nem feltétlen a szemben kell keresni, hanem testünk más helyein. Ezt íriszdiagnosztikával lehet kimutatni, hamarosan következik blogunkon ennek szakértője, Mikolasek Éva.

Addig is egy-két természetes praktikát leírok, a szemgyulladásra.

  • Meghámozott, nyersen lereszelt burgonya. Egy textil zsebkendőbe rakjuk, és a szemre helyezzük. Hűsíti a szemet.
  • Szemvidítófű tea, borogatásként, lehűtve. Június-augusztusban virágzik. Hatóanyagát a virágai adják. A növényből főzetet készítünk. Egy evőkanálnyi adag, egy pohár vízzel, 10 percig főzve. Külső borogatásként alkalmazhatjuk szemkötőhártya - gyulladásnál, heveny vagy krónikus szemhéj vagy ínhártyagyulladásnál. Latin neve: Euphrasia rotskoviana Hayne. Gyógynövényboltokban, drogériákban kapható.
  • Kamillateát is használhatunk erre a célra, borogatni, szintén gyulladás csökkentő tulajdonsága végett. A növény áprilistól – augusztusig virágzik. Virágából forrázatot készítünk, egy evőkanálnyi adagot egy pohár felforralt vízzel leöntünk és lefedve hagyjuk 10 – 15 percig. Fertőtlenítő, gyulladásgátló hatású. Kevésbé ismert neve: anyafű, szikfű, szüzek anyja, pipiske, katóka, bubulyka, orvosi székfű. Latin neve: Matricaira Chamomilla.
  • Szemnyugtató zselét is használhatunk hűsítés céljából, ezt általában szemmaszkhoz adják, de külön is meglehet vásárolni.
  • Hűsítő zselé hiányában egy jégkocka is megteszi, textilzsebkendőbe hajtva.
  • Természetes szemcseppek is sokat segíthetnek, patikában lehet hozzájutni, főleg szemszárazság, bevörösödés, de gyulladás esetén is tud segíteni. Ami nekem bevált: Artelac és Tears Natural. A szemcseppentést mindig tiszta kézzel végezzük, és ne parfümös kézzel, mert az irritálhatja.
Szemvörösödés, fájdalom vagy szemfáradság esetén az is sokat tud segíteni, ha hideg vízzel fröcsköljük a szemet és utána 10 – 15 percig teljes sötétségbe helyezzük, megnyugtatás végett. Szemgyulladás, szemproblémák esetén kerüljük a vöröshagyma pucolását, és kockázását, mert habár a könny megtisztítja a szemcsatornákat, nagyon irritáló a hagyma csípése.

Pihentessük ilyenkor sokat, lehetőleg kerüljük a számítógépet, az olvasást, a szem megerőltetését. Ha egy-két napon belül nem múlik el a szemfájdalom, keressük fel az orvost.

Kaptam a Klinikától 2 darab 40.000 Ft-os bónt, lehetőséget. Ezt azoknak tudom felajánlani, akik élnének a Saint James Klinika nyújtotta kiváló lehetőséggel.

Jelentkezni a „SZEMÜNK VILÁGA HETÉBEN” lehet, március 11.-től – 17.-ig, ”szemműtét” jeligével, a szaffinakukaccitromail.hu címen.


Köszönöm, hogy elolvastad!

Holnap: „Tökéletes látás szemüveg nélkül” Könyvajánló … Tarts velem!

Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a Facebookon



2 megjegyzés:

  1. Szaffina! Meg szeretnélek kérdezni, hogy Te megműttetted a szemed?

    VálaszTörlés
  2. Igen, az első cikkemben leírtam:

    http://szaffinafuszerkonyhaja.blogspot.hu/2013/03/mennyit-er-neked-szemed-vilaga-2-resz.html

    Személyesen válaszolok, a kérdéseidre csak írj, a szaffinakukaccitromail.hu címre! Van egy 50.000 Ft-os kedvezmény (a 2 db 40.000 Ft-os bón mellett) amit még oda tudok adni, ha megműttetnéd a szemed. Ezt a bónt személyre szólóan a klinika állítja ki.

    Üdvözlettel: Szaffina

    VálaszTörlés

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!