Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam indul júliusban

Jelentkezz július 31.-ig online 2990 Ft/ vagy 4990 Ft/hó havonta.

Részletekért kattints ide: 


http://szaffinafuszerkonyhaja.blogspot.hu/p/online-tanfolyam.html

Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2014. augusztus 26., kedd

Hogyan vonjuk bele a gyermekeket is az ételkészítésbe?


Néha a gyermekek nem akkora lelkesedéssel várják a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztását, mint ahogy azt a szülők szeretnék. Sok vélemény születik arról, hogy bizony neveltetés ide-vagy oda, hiába eszik a szülő zöldséget, gyümölcsöt, a gyerek nem eszi meg. Ennek több oka lehet.

Az első ok mindenképpen a neveltetés, még akkor is, ha ezt egy szülő nem ismeri be. A zöldségek, gyümölcsök a legalapvetőbb élelmeink, és amikor ide születik egy lélek, még tiszta testtel, nem hinném, hogy elutasítaná a tiszta élelmiszert, ahogy az anyatejet sem utasítja vissza, bár vannak kivételes esetek, ezeknek főleg lelki, vagy más okai vannak. Talán minden anya figyel arra, hogy gyermeke első hónapjaiban zöldség és gyümölcspürét kapjon, aztán későbbiekben már mindenféle élelmiszer bekerül a kicsi étrendjébe, mert ezt szoktuk meg, ezt tartjuk helyesnek… Arról nem beszélve, hogy a legtöbben bolti hő kezelt bébi ételt vesznek, ahelyett, hogy otthon készítenék el negyed áron, és természetesebben, élő ételt adva ezzel a kicsinek!

És itt jelenik meg az első ok kiváltója, hogy a szülők is mindent esznek, a nagyszülők is, és későbbiekben a bölcsiben, óvodában is a régi, hagyományos, ám de téves étkezési eljárást követik. Nem nagyon látnak példát, hogy enni kellene a zöldséget, gyümölcsöt. A szülők 50 %-a, cigarettázik, kávézik, előbb megeszik egy szelet csokit, mint egy almát. Hogyan várhatnák el gyermekeiktől, hogy ők ne ezt tegyék. Miért is lennének mások? Honnan is látnák a példát?

Aztán vannak azok a szülők, akik tényleg példamutatóan beleteszik az étrendbe a gyümölcsöt, zöldséget. De lehet, hogy éppen rosszul, minden jó szándék ellenére. Nem kritikaként írom, csupán észrevételként, és mert rengeteg ilyen jellegű kérdés érkezik be hozzám. Mit értek az alatt, hogy rosszul? Lehet, hogy főleg a befőtteket, lekvárokat, fagyasztott gyümölcsöket részesítik előnyben. Vagy gyümölcsleveseket, zöldségleveseket, gyümölcsmártásokat, rakott zöldségeket, párolt zöldségeket, gyümölcsös réteseket készítenek. Ezek mind feldolgozottak, halottak, enzim nélkül. Nem sok értelmét látja sem a felnőtt, sem a kicsi szervezet. Persze ez azért nem vehető észre látványosan egy gyermeken, - hiszen szalad, fut, energikus, - mert még óriási enzim tartalékkal rendelkezik. (Erről bővebb információt a Vegán Tananyagban adok.)

Ha pedig élő nyers zöldséget, gyümölcsöt adnak a gyermeknek, akkor azt a legtöbbször, vagy kevés adagban, (pl: csipetnyi saláta a pörkölt mellé,) főtt ételhez, vagy ami a legrosszabb, a fő étkezés után desszertként. Ez gázosodást, puffadást, rohadást okoz a belekben. Sokan panaszodnak savasítja őket a gyümölcs, és rosszul vannak tőle…éppen ezért! A helytelen étkezés végett! Mit, hogyan kellene társítani helyesen? Lásd a Vegán Tanfolyamot.

Ez mellé okként még párosul, ha a gyermek nem megfelelő szájíze szerint készül el egy étel. Mit jelent a megfelelő szájíz? Azt csak is közösen, a gyermekkel együtt lehet felfedezni! Bevonni őt is az ételkészítésbe! A gyermekek imádnak a konyhában sürögni - forogni, és örülnek annak is, ha hasznosnak érezhetik magukat! Ha tehetnek ők is valamit! Készítsünk együtt velük gyümölcssalátákat, egyszerűbb salátákat, turmixoljunk együtt velük. Erre az alkalomra kitűnőek azok a játék gépek, melyekkel a gyermek valódi turmixokat tud készíteni, felnőtt felügyeletében! Ajánlanám a következő kis gépet éppen nekik:


Ezzel a turmixgéppel készíthetnek ők is zöldlét, gyümölcs turmixot, saját mixereik lehetnek a saját kis birodalmukban. Például készíthetnek zabtejet, abból pedig gyümölcsös tejet, azt pedig bele öntik egy Mugz fagylalt pohárba, felrázzák, és kész is a fagylalt! Nincs benne színezék, se tartósító, se cukor, se bolti tej, se semmi olyan, ami káros lenne!


Mi keresztlányunknak vettük meg ezeket, és szereti! Pontosan a gyümölcsevés fontossága miatt vettük meg, mert így játékosan elsajátíthatja az egészséges turmixokat, másrészt pedig talán nagyobb lelkesedéssel veti bele magát a zamatos gyümölcsökbe! És az ötlet bevált! Múltkor megkérdezte milyen tejet iszunk, és milyen tejfölt eszünk? Elmondtam nyers, növényi tejet, tejfölt, azt is megkérdezte hogyan kell azt csinálni, mit kell hozzá tenni? 5 perc múlva már a boltban voltunk a hozzávalókat megvenni…. Szóval szuper! És angyal szíve még csak 6 éves! De megérti! Miért ne érthetné meg, főleg így játékosan a te gyermeked, unokád is?

A feladat: bevonni az ételkészítésbe! Sőt még az ültetésbe is! A csíráztatás folyamataiba, hogy lássa miből hogyan fejlődik ki a növény, amit megeszünk. Meséljünk nekik!

Ajánlok két mese könyvet, ezt mi is szintén megvettük, nagyon tanulságosak, főleg zöldségekről, gyümölcsökről kis történeteiről szól.De lehet készíteni müzli szeleteket is, erre is van speciális gép a lurkóknak:


Vagy ami még ötletes, a szeletelő hajó:


Chips készítőnek írják, de úgy gondolom nem csak chipset lehet vele készíteni, épp úgy elszeletel más zöldséget, és gyümölcsöt is. És ez a másik fontos dolog a gyermekek estében a tálalás! Minél kreatívabb, viccesebb, ötletesebb, annál szívesebben eszi meg a gyerkőc! Pl: készíthetünk gombákat nyers rizsből, az az karfiolból. Lásd: 1. receptes könyvemben, 2. receptes könyvemben, 3 receptes könyvemben!

Remélem bőven adtam ötleteket, hogyan vonjuk bele gyermekeinket az ételkészítésbe!

De említést kell még tennem két dologról. Az egyik az, amikor okként csupán az tehető felelőssé, hogy a gyermek hallott valamit, valamelyik zöldségről, gyümölcsről, és ezért nem eszi meg, ilyen köztudatban pl: a spenót. Vagy nagyapa, apa, nagytestvér, finnyogva eszi meg az ételt, akkor ő is ezt tanulja el. Ezért mindig kérdezzünk rá, miért nem szereti ezt és ezt a gyümölcsöt, zöldséget? Mit nem szeret benne? Ha kell párosítsuk valamivel, ami helyes, és akkor már lehet szívesebben eszi meg. De a játékosság, amiről írtam, az mindennel felér!

A másik dolog, hogy említést kell tennem, a nagyobb gyermekekről is, akik szinte már felnőttek, de még szülői gondoskodás, és étkezés alatt állnak. Velük sokkal nehezebb, ők a keményebb diók. Meg van már az elképzelésük, a trendjük, a szokásuk, a szabad akaratuk, ami néha dacba megy át, és ott van az „olyan ciki hogy ezt eszem”, meg „nem vagyok nyúl, meg kecske”, beszólások. Ez főleg akkor okoz gondot, ha a család mindenevő volt, és a szülők valamilyen oknál fogva elkezdenek egészségesebben táplálkozni, bekerül a konyhába a turmixgép, az aprító, vele együtt a zöld levek, zöld növények, zamatos gyümölcsök. Kikerülnek a lisztek, a cukrok, a húsok, és a gyerek csapkodja a hűtőt, „anya, már megint nincs kaja?” (Mert hát már csak így hívják, ”kaja”…..) Panaszkodnak a szülők, hogy ők bizony mindent megtesznek, és példát mutatnak. Igen, de hány éve is? Csodálatos mindenki, főleg azok, akik elkezdik a nyers étkezést, akármilyen formában és mértékben is! De vajon joggal várjuk-e el a kamasz gyermekeinktől, hogy hirtelen ők is váltsanak? Nekik is idő kell! Hát nekik nem a gyermek turmixgép a nyerő, az biztos! : ) Azt gondolom, ha megfelelő komolysággal megfelelő információval látjuk őket el, és nem gyermekként, „mert én azt mondtam” stílusban megszabni nekik, hogy mit egyenek és igyanak, sokkal jobb eredményeket érhetünk el náluk. Ők már felnőttként és gyermekként élik meg a történéseket, az életet, kezeljük is őket felnőttként! Kérdésekkel vezessük őket rá a válaszokra! Használjuk az internet adta lehetőségeket, kerestessünk velük információkat! Vonjuk bele őket is az ültetésbe, termesztésbe, ételkészítésbe. Ha van kistestvér, kérjük meg készítse el néha neki ő a turmixot.

Olyan nincs, hogy lehetetlen! Elsősorban tőlünk , szülőktől függ, hogy milyenné válik a gyermek, és mit tanítunk neki! Mit adunk át a Földről, Földanyáról, az égről, a csillagokról, és az egészséges életmódról. Szeretettel tanítsuk őket, türelemmel forduljunk feléjük, és megértéssel, elfogadással. Soha ne tiltással, vagy kényszerrel! Szerettessük meg gyermekeinkkel az élő ételeket, fedezzük fel velük együtt a csíráztatás csodálatos világát, a turmixok készítését, az ízek összeolvadását, a színek kavalkádját!

Kívánok ehhez sok erőt, szeretetet, és kitartást minden szülőnek, keresztszülőnek és nagyszülőnek!Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!


Oszd meg a Facebookon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!