Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2012. március 6., kedd

Nők a környezetért


A Szaffina fűszerkonyhájában nem csupán gasztronómiai finomságok és cikkek kerülnek terítékre, de megszokhattátok már, hogy a környezetvédelem is fontos számunkra.

Ma a Nők hetében A Csalán Egyesület kommunikációs munkatársával fogok beszélgetni, Ring Júliával. Köszöntelek köreinkben.

R.J.: Örülök, hogy beszélgethetünk! Köszöntök minden kedves olvasót!

Sz: Biztosra veszem, hogy már nagyon sokan hallottak rólatok, mégis elmondanád nekünk pontosan milyen tevékenységekben vesz részt a Csalán Egyesület, illetve milyen érdekeket képvisel?

R.J.: A Csalán Egyesületet azért hoztuk létre, hogy szervezett formában segíthessük a Veszprém megyében lakókat a zöldebb életmód kialakításában. Zöld tippjeinkkel, kölcsönözhető eszközeinkkel, rendezvényeinkkel több száz háztartást varázsolunk minden évben zöldebbé. Azon dolgozunk, hogy közelebb hozzuk Veszprém és környékének lakóihoz az egészséges táplálkozást, a természetes környezetet és a méregmentes életet.

Sz: Környezeti tanácsadást is végeztek, ez pontosan mit takar?

R.J.: Igen, tagja vagyunk a KÖTHÁLÓ-nak (Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata). Egyre több megkeresés érkezik, mely során a lakosság tanácsokat kér tudatos és fenntartható életük és környezetük kialakításához.

Sz: Hogyan tudtok segíteni az embereknek, hogy minél környezettudatosabb módon éljenek?

R.J.: Célunk a szemléletformálás, mely során a megelőzésre fektetjük a hangsúlyt. Rendezvényeink, kiadványaink, irodánkban megtekinthető és kipróbálható, sőt kölcsönözhető eszközeink segítik, hogy gyakorlatban is megvalósítható ötleteket adjunk az érdeklődőknek. Fontosnak tartjuk, hogy a környezettudatosságra való nevelést minél korábban, minél fiatalabb korban kezdjük el, ezért egyre több felkérésnek teszünk eleget, amely során általános- és középiskolás diákoknak adjuk át a „zöld” szemléletet.

Sz: Biogazdálkodásban, energiagazdálkodásban, életmódban, építészetben, sugárzás, és zajmérésben is tudtok segíteni, csak hogy a főbb irányvonalakat említsem, tehát elég összetett a munkátok, van oktatásotok, ahol ennyi mindenre felvértezheti magát az ember?

R.J.: Oktatásunk a témában nincs, ellenben rendezvényeinken – legyen az a június elején megrendezésre kerülő I. Ökofesztivál vagy a szeptember utolsó szombatjára datálható XII. Ökovásár – gyakorlati bemutatókat szervezünk egy-egy téma köré, ahol az érdeklődők közvetlen a szakemberektől kérdezhetnek, tanulhatnak. De bármikor szívesen látjuk a lakosságot irodánkban is, ahol személyes tanácsadással segítjük a hozzánk fordulókat.

Sz: Szívügyetek a Föld védelme, mit tanácsolnátok az embereknek, hogy mik azok az apró lépések, amivel, már ők maguk is tehetnének a környezetvédelemért, és ezzel védenék Földanyát?

R.J.: A legfontosabb a megelőzés! Véleményünk szerint, nem szemétszedést kellene szervezni, sokkal inkább ránevelni az embereket arra, hogy kevesebbet vásároljanak, mellőzzék a felesleges csomagolóanyagok használatát… Egyszóval éljenek tudatosan, ezzel sok minden megelőzhető, de mindenképpen lelassítható!

Sz.: Biztos találkoztatok már hasonló kifogással: „Én egyedül nem tudom megmenteni a Földet, ezért nem is teszek érte semmit. Majd a nagy cégek, ha tesznek valamit, akkor talán én is megmozdulok, addig felesleges…..” Mit üzennétek azoknak az embereknek, akik még így gondolkodnak?

R.J.: Sok kicsi, sokra megy! Apró lépésekkel már nagyon sokat tehetünk a környezetünkért. Olyan dolgot vállaljunk, amit biztosan meg tudunk tartani. Pl. Tudatos vásárlással, egy zsebre rakott vászontáskával, mely kiváltja a műanyagot és számtalanszor felhasználható, hazai termékek választásával, komposztálással, faültetéssel, közvetlen környezetünk és otthonunk zöldítésével rengeteget érhetünk el. A Csalán Egyesület ebben nagyon sokat tud segíteni az irodánkba vagy rendezvényeinkre érkezőknek tanácsokkal, vagy akár a honlapunkról letölthető kiadványainkkal.

Sz: Több programot is szerveztek, azt hiszem a legismertebb mindközül az Ökovásár, melyre rengeteg ember mozdul meg, hajnali kakasszóra ébredve, azoknak, akik még nem voltak, vagy netán még nem ismerik a híres veszprémi Ökovásárt, elmondanád miért olyan különleges, és miért érdemes erre eljönni, és ellátogatni a városunkba?

R.J.: A város szívében, a veszprémi Óváros téren bio- és helyi termelők, valamint kézművesek portékái közül válogathat a vásári forgatagba érkező. A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület rendezvényén az élelmiszerek kínálata szinte már teljeskörű, azaz minden megtalálható innen a közelből, ami szem, s szájnak ingere, az aszalványoktól a kolbászig a helyi kézműves termékeivel fűszerezve, mely kínálatot a gazdag színpadi műsor tesz igazán teljessé. Érdemes ellátogatni a vásárra, hiszen a kiállítók mellett jelentős a programkínálatunk. A vásár hangulatán túl mindenki belekóstolhat nem csak a mézes, de akár a boros üvegekbe is, próbára tehetik az érdeklődők játékosságukat, ügyességüket, elnyerhetik a több száz tombolanyeremények egyikét.A számtalan játék mellett azonban a helyi művészek színpadi műsorai is segítik az önfeledt kikapcsolódást, megízleltetve a helyi szolgáltatásokban rejlő nagyszerű lehetőségeket.

Sz: Azt el lehet árulni, hogy mikor lesz a következő Ökovásár? Ha jól tudom ez már a XII. lesz?

R.J: Az Ökovásárt mindig, minden évben szeptember hónap utolsó szombatján rendezzük meg. A kínálat ekkor a legnagyobb, hiszen ekkor már nagyrészt túl vagyunk a betakarításon. Ebben az évben immáron a XII. Ökovásár előkészületein tüsténkedünk, ami 2012-ben szeptember 29-én lesz. Ahogy az lenni szokott: pirkadattól alkonyatig. : )

Sz: Munkátokat önkéntesek is segítik. Kik lehetnek önkéntesek? Milyen munkákat lehet nálatok elvállalni? És hol lehet jelentkezni, ha valaki kedvet kapott hozzá?

R.J.: Bárki lehet önkéntes, aki késztetést érez magában erre. Aki segíteni akar, jó ügyért tud áldozatot vállalni és erre időt szánni. Aki mindezt vállalja és egy jó csapat tagjaként szeretne zöld ügyekért tevékenykedni az jelentkezzen Győri Juditnál a gyorij@csalan.hu vagy a 88/578 390-es telefonszámon. Az önkéntes munka nálunk Krajcárt ér. Minden önkéntességgel eltöltött óra után jár egy Krajcár. Az összegyűjtött pontokat később értékes és hasznos ajándékokra válthatják be önkénteseink.

Sz: Milyen célok, és tervek vannak a jövőben a Csalán Egyesületnél?

R.J.: Célunk a környezeti fenntarthatóság átadása, ahogy ezt tettük eddig is. Ebben az évben rendezzük meg az első Ökofesztivált és ahogy már a fentiekben említettem, szeptember utolsó szombatján a XII. Ökovásárt. Előre láthatóan ismét számtalan iskolai foglakozást tartunk majd és továbbra is elérhetőek lesznek szolgáltatásaink (szigetelőgép kölcsönzés, aprítógép valamint fűkasza kölcsönzése, hőkamerázás, környezeti tanácsadás…), melyekről bővebben személyesen irodánkban, telefonon (88/ 578 390) vagy a www.csalan.hu oldalon tájékozódhatnak.

Sz: Jelenleg hányan dolgoztok? Kik azok, akik ezt a csapatot alkotják?

R.J.: Jelen pillanatban 6 főállású kolléga tevékenykedik a Csalánnál. Két környezetmérnök, egy természetvédelmi mérnök, aki egyben a környezeti tanácsadónk, egy projektasszisztens, egy pénzügyes, valamint jómagam kommunikációs munkatársként. Itt kell megemlítenem, hogy tagjaink és önkénteseink támogató segítsége és közreműködése nagyon sokat számít az egyesület munkájában!

Sz: Nem igazán teszünk különbséget a nemek között, de most mégis megkérdezném, hogy kik azok, akik jobban odafigyelnek a környezetük védelmére, a nők, vagy a férfiak?

R.J.: Nem nagyon lehet különbséget tenni. Hacsak nem abban, hogy a nők – úgy vesszük észre és ez teljesen természetes így – inkább a ház körüli, a háztartásban megvalósítható zöld tippek után érdeklődnek. A férfiakat pedig inkább az energiatakarékos műszaki megoldások érdeklik.

Sz: Nőként, feleségként, anyaként, mit tehetnek a nők a környezetük megóvása érdekében?

R.J.: A gyerekek elsődleges szociális színtere a család. Nagyon fontos, hogy ők már a szüleiktől egy jó példát sajátítsanak el! A nők, háziasszonyok a környezetbarát tisztítószerek használatával, a tudatos vásárlással, a szelektív hulladékgyűjtéssel és még sorolhatnám olyan mintákat adhatnak át, mely nagyban hozzájárul a fenntartható fejlődés eléréséhez, megvalósulásához.

Sz: Dr. Szalay Tímea, elnök, Kiss Renáta, alelnök, Győri Judit, projektasszisztens és Te is, mint kommunikációs munkatárs, mind nők vagytok. Nőként jártok élen ennek a fontos projekt megvalósításán, mint amit a Csalán Egyesület képvisel. Példa lehet ez más nőknek is, hogy ők is képesek legyenek létre hozni egyesületeket?

R.J.: Volt, amikor valóban csak nők dolgoztak a Csalánban. Mára bővült a paletta, két remek fiú is csatlakozott az egyesülethez.  Úgy gondolom, ebben is megtalálni az egyensúlyt…Egy ilyen szervezet működtetésénél és döntéseiben fontos és meghatározó, hogy mind női, mind férfi szemmel tekintsük át a megoldandó feladatokat.

Sz: Nőként, anyaként, hogyan tudjátok egyeztetni a munkátokat, és a programokat, teendőket, hiszen ezek sokszor munkaidőn túlra, pl: hétvégére esnek?

R.J: Ilyen helyzetekben bizony nagyon fontos a család támogatása, megértése!

Sz: Gyermekeiteket mennyire nevelitek környezettudatosan?

R.J: A gyerekek már az anyatejjel szívták magukba a környezettudatos szemléletet. : ) Számukra teljesen természetes a komposztálás, a szelektív hulladékgyűjtés. Ebbe nőnek fel, sokszor vannak jelen a Csalános rendezvényeken is.

Sz: Iskolákban, esetleg óvodákban, tartotok-e előadásokat?

R.J: Igen, megyei szintem számtalan általános iskolában jártunk már és tartottunk órákat a környezeti nevelés jegyében. De kaptunk felkérést óvodából és középiskolából is.

Sz: Ha valaki támogatni szeretne benneteket, hogyan teheti meg?

R.J.: Ha valaki támogatni szeretné a Csalánt, támogathat minket önkéntesként, tagként. A csatlakozás feltételeiről bárki kérdezhet Győri Judittól a már megadott elérhetőségeken. Számunkra ez a fajta segítség is nagyon sokat jelent és számít!

Ha tagként évi 1000 Ft tagdíjat vállal valaki, elsőként értesülhet programjainkról, legújabb kiadványainkról és különféle kedvezményekkel vehet részt a számára szervezett közösségi eseményeken, például a környék természeti értékeit bemutató, vezetett túrákon.

Abban az esetben, ha valaki vállalja az évi 5000 Ft-al járó pártolói tagságot, neki különféle előjogokat biztosítunk zöld tanulmányútjainkon, küldünk számára egy példányt az Egyesület újonnan készülő kiadványaiból, valamint nem kell kauciót fizetnie, ha eszközöket szeretne kölcsönözni tőlünk.

Sz: Felhívnám még a figyelmet az olvasóink, hallgatóink körében, a videó filmetekre is, hol nézhetők meg?

R.J: A filmek megtekinthetők a Csalán Egyesület honlapján, az alábbi elérhetőségen: http://csalan.hu/hirek/filmjeink

Sz: Ha szeretnének rólatok többet tudni az emberek, hol lehet benneteket megtalálni, elérni?

R.J: Akár személyesen Veszprémben, a Rákóczi út 3. szám alatt található irodánkban, vagy telefonon a 88/ 578 390 vagy a 06 30/ 468 4994-es elérhetőségek bármelyikén. Aktuális híreinkről, eseményeinkről tájékozódhatnak a www.csalan.hu oldalon, de elérhetőek vagyunk már a facebook-on is: http://www.facebook.com/csalanegyesulet

Sz: Végezetül mit üzennétek a női olvasóinknak, hallgatóinknak?

R.J: Élj zölden! Mi segítünk. : )

Sz: Köszönöm szépen a beszélgetést!

R.J: Én is köszönöm!




Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!