Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2012. február 1., szerda

Vegán nyers vegeta



Egy kedves olvasónk Finnországból küldi az alábbi receptet:

"Ez egy univerzális készítmény, ugyanis rettentő egyszerű elkészíteni, nem kell hozzá nagy szakácstudomány, rengetegféle ételbe belevariálható és szószerint elvarázsolja.

Hosszú ideig eláll, akar 2-3 évig is - ha megfelelő hűvös, száraz, hideg helyen tárolják, - de mivel olyan ízletes, hiszem, hogy igen hamar elfogy.

A legjobb nyár végén készíteni, amikor minden hozzávaló anyaghoz könnyedén hozzájutunk és nem elhanyagolandó, hogy ilyenkor a legolcsóbbak és legfrissebbek.

A mellékelt képen tehát a nyers vegeta látható üvegben.

Elmondom, hogy a mi családunk mi mindenre használja. Levesekbe, főzelékekbe, fasírozottba, köretekbe. Pl.rizs, köles, árpa vagy hajdina körethez ízesítőnek és vidám szint adva az ételnek.

Mivel én már régóta nem készítek húsból fasírozottat, a zöldséges fasírozottakhoz ugyanolyan jól illik.

Borzasztó praktikus, hogy nem kell külön megvenni télen a nyersanyagokat, hanem csak előveszem az üveget, és néhány kanálnyit beleteszek a nyár ízeiből.

Mióta több nyers ételt eszünk, legújabban kenyérre kenjük, itt a képen pl. egy rozs zsemlécske látható, amit megkentem avokadóval, rajta a nyers vegeta. Csodálatos ízt ad neki!

Amint a képen látható, Himalája sóval készítjük, ezáltal az értékes ásványi sókat is élvezheti szervezetünk.

Mivel a nyers vegeta önmagában nem étel, ezért készítettük el a képet így, hogy mindenki elképzelhesse."

Íme a recept:

Hozzávalók:

1kg paprika
1kg sárgarépa
1kg petrezselyemgyökér (fehér répa)
400g zeller
200g karfiol
200karalábe
200g hagyma
200g paradicsom
3-4 egész foghagyma
1-1 nagy csokor petrezselyem és zeller zöldje
500 g só (Himalája)

"Az összes anyagot megtisztítjuk, és húsdarálon ledaráljuk. Figyelem! Hogy ne "süljön be " a darálónk, érdemes az anyagokat úgy adagolni, hogy mindig váltakozzon a szárazabb a levesessel. (pl:répa,paradicsom, karalábé, hagyma,fehérrépa,paprika, stb.)

A zöld csokrokat külön érdemes megvágni (zeller és petrezselyem), mert ezek nem darálhatóak. Az egész masszát jól elkeverni, és belekeverni a sót is. Egy éjszakát hűvös helyen állni hagyni,majd reggel újabb keverés után tiszta üvegekbe tenni. Jól megtömködni, hogy levegő és buborékmentes legyen!

A zöldségek egy kis levet eresztenek, ezt a végén az üvegek tetejére öntöm mindegyikre elosztva.

Lezárjuk az üvegeket, és készen van a vegetánk egész évre.

Jó étvágyat!"

Figyelmedbe ajánlom az alábbi cikket, ami januárban érkezett Finnországból. Nem tudtam hol sírjak, vagy nevessek….. megosztom veletek, mert szerintem érdekes…

A cikket ITT találod.


Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

2 megjegyzés:

  1. Erdeklodom, hogy a zeller a zeller gumo vagy a zold fajta? Hasznalhatok aprito gepet a daralo helyett? Koszonom!

    VálaszTörlés
  2. A hozzávalók alapján kell bele mindkettő.

    VálaszTörlés

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!