Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2011. július 6., szerda

Titkos peremartoni levegőszennyezés


Bár elsősorban ez egy gasztro blog, kötelességemnek érzem, a környezetvédelemmel kapcsolatos témák felvetését is! Hiszen Földünk védelméről van szó, ahol ételeink megteremnek, és amelyen mi élünk.

A napokban akadtam rá erre a cikkre:

Idegméreg a levegőben? Idegméreg juthat a levegőbe a peremartoni ipartelepről, ahová visszatért az a veszélyes anyagokat gyártó vállalat, amely az emberek és a zöldek tiltakozására távozott a fővárosból. A környéken élők szerint a csak nevét változtató egykori vállalat környezetvédelmi engedély nélkül is folyamatosan működik.

Bár a gyógyszeralapanyag-gyártó cég elméletileg évek óta nem működik, a peremartoni telephelyének tőszomszédságában élők az utóbbi hetekben furcsa bűzt éreznek. A vállalat korábban intermediereket is gyártott, amelyek jelentős része idegméreg. A tulajdonosok új cégnév alatt kértek a termelés beindítására engedélyt - írja a Magyar Hírlap.

Évtizedeken át működött a cég, a peremartoni ipari parkban. Szerves vegyi anyagokat, gyógyszeralapanyagot gyártott, de 2003-ban visszavonták az engedélyét, amelyet azóta sem sikerült megszereznie, ezért új céget alapítottak a tulajdonosok. Budapesten, a Fehérvári úton idegméreg-tartalmú, úgynevezett intermediereket gyártottak, de a környéken élők és a Levegő Munkacsoport tiltakozására itt is betiltotta a környezetvédelmi felügyelőség a működését.

Új cégként most visszatérne a peremartoni telepre, de a közmeghallgatáson kiderült, az ott élők ebből nem kérnek.

A peremartoniak azt állítják, hogy az utóbbi hetekben ugyanazokra az általuk jól ismert szagokra lettek figyelmesek, amelyek egyértelműen a gyógyszeralapanyag-gyártást jellemzik. Ezt megerősítette Lőricz László, annak a cégnek az igazgatója is, amely a Techno-Pack közvetlen szomszédja az ipari parkon belül. Mint mondta, főleg hétvégéken és éjszaka észlel mozgást és szagokat a bezárt gyárnál, ám hiába tennének bejelentést, mire kijönnek a hatóságok, már nyoma sincs a tevékenységnek" - írja a Magyar Hírlap, amely szeretett volna bejutni a területre, de a cégvezető elutasította kérését, nyilatkozni sem kívánt. ”

Ehhez kapcsolódó részletek a Thiaoouba könyvből, melyről tavaly már írtam.

„ Körülbelül 140 éve az ember a Földön felgyorsította a Természet pusztítását és a környezetszennyezést. Ez a folyamat a gőzgép és a robbanómotor feltalálásával kezdődött. Csupán pár évetek maradt, mielőtt a folyamat megfordíthatatlanná válik.

A Földön az egyik legfőbb szennyező forrás a benzinmotor, amit azonnal le kellene cserélnetek a hidrogénmotorra – ez utóbbi ugyanis gyakorlatilag semmilyen szennyezést nem okozna. Bizonyos bolygókon ezért „tiszta motornak”-nak is nevezik: Ennek a motornak több prototípusát is elkészítették a kutatóitok a Földön, ám fontos és szükséges volna ipari méretekben gyártani, hogy haladéktalanul felválthassa a benzinmotort. Ez nem csak jó 70 százalékos csökkenést eredményezne a jelenlegi közlekedésből adódó szennyezettségben, de a fogyasztók számára is sokkal gazdaságosabb volna.

A nagy olajtársaságokat már puszta gondolata is elrémítette annak, hogy ezt a motort széles körben bevezessék, hiszen ez jelentősen csökkentené az olajkeresletet, és végül a gazdasági csődjükhöz vezetne.”

„ A közelgő katasztrófa oka a légszennyezés, ami napról – napra nő a bolygón, és aminek a hatásai hamarosan érezhetőek lesznek – sokkal hamarabb, mint képzelnétek. ”

„ Alapvető, hogy ezeket a természeti kincseket őrző csoportok felvegyék a programjaikba a környezet védelmét nemcsak a direkt, hanem az indirekt károk ellen is. Ilyet okoz például a füst: a járművek kipufogógázai, a gyárkémények füstje stb.

A nagyvárosokból és gyárakból származó, vegyileg kezelt szennyvíz szintén ártalmas, különösen, ha a folyókba és tengerekbe ürül. Az USA légszennyezése miatt kialakuló savas esők következtében máris több mint 40 kanadai tó teljes élővilága pusztult ki. Ugyanez a helyzet Észak-Európában, a francia gyárak és a német Ruhr-vidék légszennyezésének köszönhetően. ”


Ha teszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!