Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2011. április 29., péntek

Szilvás gombóc


Eredetileg citromtortának indult a dolog…aztán egy-két hozzávaló valahogy még is kimaradt még a precíz összeírások, és bevásárlások ellenére is. De jött az ötlet!! Készítsünk szilvás gombócot, ha már vettünk aszalt szilvát.

Egy csomag kókusz ledarálva, kétszer annyi zabkorpával, (lehet háromszor annyi is, nekem túl zsírosra sikerült, azért, persze finom volt…) nyers lekvárral összekeverve. Amit úgy készítünk, hogy a beáztatott aszalványokat kevés vízzel össze turmixoljuk. Az aszalvány lehet mazsola, füge, datolya, vagy ezek keveréke. A tészta lapba tehetünk még egy kevés frissen facsart citromlét is. Miközben gyúrjuk a tésztát, vegyük ki a vízből az áztatott szilvánkat, csepegtessük le egy szalvétán, és szórjuk meg bőven őrölt fahéjjal. (Erre azért van szükség, mert különben szétfolyna illetve túl nedvesítené a tésztát, amibe becsomagoljuk. A fahéj pedig addig jól beissza magát a gyümölcsbe.)


Tenyerünkbe vesszük a tésztát, és kilaposítjuk, megnézzük jól formálható-e. Ha nem, és száraz, töredezik, akkor még tegyünk hozzá egy kevés lekvárt, vagy citromlét, vagy ha éppen túl híg, akkor zabkorpát. Amennyiben igen, kezdődhet a móka! Belehelyezünk a kiterített tésztánkra egy fahéjas szilvát, és becsomagoljuk, majd két tenyerünkkel gombócot formázunk belőle. Ezt meghempergetjük zabkorpába, (zsemlemorzsa helyett) és tálaljuk. A szilvának az áztatott levéből szószt készíthetünk, kevés fahéj hozzáadásával. Ezzel leönthetjük a gombócainkat.

A maradék tésztából (ha marad) készíthetünk nudlit, (mifelénk más neve is van, de az nyomdafestéket nem tűrő…… vicces név) kis hengereket készítünk, és ezt is megforgatjuk zabkorpában. Tálalhatjuk mákos nudliként, diós lekváros nudliként, vagy önmagában is nagyon finom. (Nálunk önmagában is hamar elfogyott)

Tipp:

A tésztát elkészítethetjük lekvár nélkül is, akkor nem édes tésztát kapunk. (vízzel is tapasztható)

Édesítő nem kell hozzá, nagyon édes az aszalványoktól.

A kókusztól elég zsíros lesz, próbáld ki kevés kókusszal is, és ízleld meg számodra melyik a finomabb.

Egészségre gyakorolt hatása:

A szilva tartalmaz A, B1, B2, C –vitamint, flavonoidokat, káliumot, kálciumot, foszfort, magnéziumot, cinket. Magas rosttartalmú, héjában található cellulóz segíti a belek mozgását, így székrekedésre, vagy akár fogyókúrára, böjtölésre kiváló tisztító gyümölcs. Étvágyjavító, vizelethajtó, salaktalanító. Erősíti az immunrendszert, védi a szívet.

A zabkorpát a csírából, és a külső maghéjból nyerik. Fehérje tartalma a legmagasabb a gabonafélék közül. Gazdag rosttartalmú! Nátrium, vas, magnézium, foszfor, cink található benne.

A kókusz húsa gazdag telítetlen zsírsavakban, leve kiváló természetes üdítőital, és mindkettő alkalmas a fáradékonyság leküzdésére, és a tüdő erősítésére. A kókuszlé vizelet- és hashajtó, valamint vértisztító hatású is egyben. A kókusz egy energiabomba, ezért a fogyasztása feltétlenül ajánlott fáradékony emberek számára. Teljesítménynövelő hatása miatt a sportolók étrendjének is elmaradhatatlan eleme. A gyomorra is jótékony hatással van, enyhíti a görcsöket és a bélrendszeri betegségeket.

A fahéj emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő fűszer, nagyon jól illik az édes ízekhez.

A füge jót tesz a bél mozgásnak, így székrekedéskor kiváló, erősíti az immunrendszert.

A datolya vértisztító hatású, jó hatással van a légzőszervekre, és változókor, vagy menstruáció idején segíti a hormonháztartás egyensúlyát. B-vitamint, kálciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket, vasat tartalmaz.

A mazsola magas antioxidáns tartalmú! C, B1, B2,vitamin, kálcium, vas, foszfor, kálium, nátrium, magnéziumot tartalmaz. Hatóanyaga 20 perccel a vérbe kerülés után szalicilsavra bomlik le, (az aszpirin szintén szalicilsavra bomlik a szervezetben) ezért csökkenti a fájdalmakat.


Másold ki a cikk pontos URL-ét (elérhetőségét) és oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a Facebookon



3 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki,csorog a nyálam!:)

    VálaszTörlés
  2. én is elkészítettem (http://tutorafoz.freeblog.hu/archives/2011/05/08/Nyers_szilvas_gomboc/). nagyon finom lett. mindenkinek ízlett. köszönöm, hogy megosztottad.

    VálaszTörlés
  3. Ügyes vagy Tutora, megnéztem a képet, jól néz ki az is , amit Te csináltál!

    VálaszTörlés

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!