Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2011. március 7., hétfő

Interjú a Fitt Nők Magazin szerkesztőjével


Winklerné Vámosi Nórával

www.fittnok.hu



K: Mit tekint küldetésének a Fitt Nők Magazin?

V: Kedves Szaffina! Először is köszönöm, hogy megkerestél interjúddal. A Fitt Nők Magazin küldetésének tekinti, hogy minél több ember kihúzza a fejét a homokból és körülnézzen, és észrevegye, hogy mennyire eltávolodott a természetközeli életmódtól táplálkozásban és egyéb vonatkozásban is. Elsősorban az étkezés, az egészséges táplálkozás világában szeretnék az útkeresőknek egyfajta irányt mutatni. Megmutatni, hogy milyen veszélyek leselkednek ránk az élelmiszerboltok polcain. Rádöbbenteni, hogy van lehetőségünk, hogy máshogy éljünk, máshogy táplálkozzunk, amíg nem késő. Szeretném, ha minél több ember lenne tudatosabb vásárló.

Szeretném, ha minél több családban kerülne egyre gyakrabban az asztalra vitaminokban, ásványi anyagokban és enzimekben gazdag, természetes, élő, nyers étel a hús, tejtermékek, cukor, margarinos és fehér lisztes ételek helyett. Ehhez segítséget adnak a honlapon található receptek is. Nagyon sok ember küzd súlyproblémával sajnos, a Fitt Nők online Magazin
ezzel a témával is foglalkozik, próbál segítséget adni a fogyni vágyóknak is. A széleskörű tájékoztatás, információátadás, rádöbbentés elsősorban a cél, ugyanis akik nem rendelkeznek ilyen irányú tudással, azoknak igazán nehéz dolguk lehet, hogy eligazodjanak a mostani reklámok és divatos (ámde nem mindig egészséges) táplálkozási irányzatok között. Kellő információ birtokában viszont van döntési lehetősége az embernek, hogy folytatja-e régi életmódját, vagy változtat rajta.

K: Egy anya hogyan tud fitt maradni?

V: Ez sokszor elég nehéz feladat. Főként a szülés után sok nőnek önmagára sincs ideje. Én azt mondom, hogy egy szülés utáni időszakban az első az életében a baba legyen. Ahogy a gyermek nő, úgy tud az anyuka is egyre több testmozgást beiktatni az életébe, a hatékonyabb időkihasználáshoz külső segítséget is igénybe vehet (pl. másik családtag). Sok anyuka mondja, hogy nincs ideje, vagy eleget szaladgál a gyermeke után. Ez azonban sokszor nem elegendő. Szükség van a rendszeres célzott testmozgásra. A babával a szabadban való hosszabb séták, közös sportprogramok (strand, úszás, kirándulás… stb.) is segítenek, hogy az anyuka mozgásban maradjon.

Saját példámból tudom azonban, hogy pihenésre is szükség van. Maradjon idő a pihenésre, regenerálódásra is, ami gyerek/ek mellett különösen fontosnak tartok, hiszen annak a család is látja az örömét, ha az anyuka kipihent, kiegyensúlyozott, nem pedig fáradt és nyúzott. Nehéz lehet elkezdeni újra edzeni, újra a megszokott ritmus szerint mozogni, de sokan mondják, hogy pont a torna, a gyakorlatok végzése az, ami sokakat energiával tölt fel és kikapcsolja őket a napi megszokott rutinból. Mindenáron nem kell erőltetni semmit, ha valaki tisztában van a mozgás fontosságával, és nem próbál meg kifogásokkal kibújni alóla, akkor a saját szervezetünk érzi majd, hogy mikor és mennyit mozogjon, amiből majd kialakul egy rendszer.


K: Hogyan tudja egészségre nevelni gyermekeit?

V: Egészségre nevelni nagyon fontos, hiszen a gyermek azt fogja nagy valószínűséggel felnőtt korában is tenni, amit gyermekkorában lát szüleitől. Ha a gyermek azt látja, hogy minden kiadós két- vagy háromfogásos hagyományos étkezés után a szülők is nassolnivalóval tömik tele a hasukat, akkor ez számára természetes lesz, felnőttként is ezt fogja követni. Minél kisebb korban rászoktatni a gyermekeket az egészséges táplálkozásra, ez lenne az igazi feladat. Én úgy érzem, első gyermekemnél még nem igazán tudom elfogadtatni azokat az ételeket, amik valóban egészségesek, második babámnál már könnyebb, de mégsem egyszerű. Nem él ugyanis burokban a gyermek, nemcsak szüleivel érintkezik. Papa, mama, rokonok alkalmakra vagy akár alkalom nélkül is kedveskedés gyanánt gyakran elárasztják gyermekeinket akaratunk ellenére is olyan ételekkel, édességekkel, amiket mi magunk nem szeretnénk, hogy megegyen. Az óvodában és az iskolában sem azt kapja majd, amit mi készítünk neki, hanem a hagyományos ételeket. Így valóban nehéz dolog, ám aki talpraesettebb, az biztosan ezeket a kihívásokat is akadály nélkül veszi, aki meg nem, annak marad az a reménye, hogy a gyermek otthon azért egészségeset kap, és a jó fajta táplálkozási szokások rögzülnek benne. Abban azonban úgy érzem, teljes az egyetértés nagycsaládon és intézményes keretek között is, hogy a gyermek kapjon minél több gyümölcsöt, zöldséget édességek helyett. Sok esetben már ez nagy előrelépés lehet pl. egy elhízott gyermek esetében.

A tévéreklámokból is elég sok negatív hatás éri a gyermekeket a táplálkozással kapcsolatban, és ők ennek is hisznek, hiszen pl. kedves kis rajzfilmhősével reklámozzák, hogy mi az, amit neki enni „kellene”.

Lehet a témát nagyon sok oldalról körbejárni, röviden összefoglalva, a jó példa és egy kis egészséges játékos formában lévő tájékoztatás a gyermek részére igen sokat jelenthet az egészség területén legyen szó táplálkozásról vagy testmozgásról.

K: Szerinted mi a megfelelő táplálkozás egy nő számára, amivel karban tudja tartani magát?

V: Mindenkire egységesen ráhúzható megfelelő táplálkozás szerintem nem létezik. Mindenki szervezete más, mindenkinek az ízlése más és változó. A főbb irányvonalakat célszerű szem előtt tartani (lehetőleg fehér liszt-, cukor-, bolti műétel-, műital-, és húsmentes étrend, mely túlnyomórészt friss zöldségekből és gyümölcsökből áll, és ezek alapján mindenki ki tudja alakítani saját „irányzatát”, hogy mi az, amit ő el tud fogadni, és be tud iktatni. Sokan kérnek tőlem pl. heti mintaétrendet. Én ezeket a mintaétrendeket nem igazán tartom jónak, hiszen mint említettem, mindenki más. Saját étrendemet tudnám csak mutatni és átadni, valamint azt, amit én megfelelőnek gondolok, de ettől lehet, hogy eltér az ő ízlése, igénye, kalóriaigénye, pénztárcája, szükséglete … stb.

K: Mennyire tartod fontosnak a mozgást? Milyen mozgásformát részesítesz előnyben?

V: A mozgást nagyon fontosnak tartom. Hogy rendszeres legyen, és azt is, hogy szeressük csinálni. A kínkeservvel elvégzett edzés nem életmódváltás, úgy, ahogy egy fogyó”kúra” sem az, ha azt csak kúraként alkalmazzuk, azaz csak időszakosan egy konkrét cél érdekében. Az, hogy milyen mozgásforma szükséges valakinek, függ attól, hogy fogyni vagy éppen erősödni szeretne. Mindkettő (aerob, anaerob) mozgásforma szükséges, ám egyes időszakokban egyiket vagy éppen másikat lehet túlsúlyba helyezni. Az aerob mozgásformák nagyon jó zsírégetők (pl. úszás, futás, kocogás, kerékpározás, gyors séta… stb.), nekem ezek közül a szobabiciklizés (ha éppen nem tudok a szabadban kerékpározni) és a trambulinozás a kedvencem. A torna, az erőkifejtő gyakorlatok (anaerob) az izmokat dolgoztatják meg, az izmok megtartása pedig fontos feladat. Az erősítő, súlyzós gyakorlatok a csontsűrűséget is kedvezően befolyásolják. Legyen azonban pihenőnap, amikor izmaink regenerálódni tudnak. Van a testmozgással kapcsolatban egy kedves idézetem:

„A mozgás a király. A táplálkozás a királyné. Együtt övék a királyság.” /Jack LaLanne/

K: „Viszlát plusz kilók” könyved már rengeteg embernek segített abban, hogy otthon is elvégezhesse a gyakorlatokat, (gondolok itt étkezésre, mozgásra) és hogy könnyebbé váljon a fogyás. Milyen visszajelzések vannak a könyv olvasóitól?

V: Nagyon sok pozitív visszajelzést kapok az olvasóktól. Van, aki azonnal, az elolvasása után visszaír, hogy nagyon szépen köszöni, nagyon hasznos volt számára, van, aki csak hetekkel később, hogy már alkalmazza, amit benne tanult és ilyen meg ilyen eredményei vannak.

Amin igazából csodálkozok, hogy a benne leírt egyértelműnek tűnő dolgok, amiket a könyvben leírok, rengeteg ember számára nem evidens. Ezért is érzem fontosnak, hogy minél több emberhez eljuttassam ezt a könyvet, melyet igazából csak egy kezdeti útmutatónak szántam. Úgy érzem, sok embernek ez egyet jelent a teljes átprogramozással, azaz sokan kezdik megérteni, hogy itt az ideje, hogy 180 fokos fordulatot vegyenek, ami az étkezésüket illeti.

Sajnos sokan semmilyen szakirodalmat nem olvastak a témában, ők valószínűleg nagyon sok újat olvasnak a könyvben, egy kezdő lépés lehet nemcsak a fogyás, hanem az egészséges életmód felé.

K: Várható újabb e-book Tőled?

V: Igen, jelenleg is dolgozok egy könyvön, bár nem tudom, hogy e-book formájában fog-e megjelenni, vagy nyomtatott formában, és a pontos megjelenését sem tudom még megmondani. Azt azonban elárulhatom, hogy egészséges táplálkozás témában íródik, a tartalom a honlapomon már megszokott témakörök szerint íródnak, ámde sokkal bővebb információt nyújtanak majd azoknak, akik jobban és részletesebben érdeklődnek a téma iránt. Tervezem még más anyagok megjelenését is, de ez még titok a nagyközönség számára. : )

K: Melyek azok a kérdések, amelyek a legtöbbször felmerülnek a női olvasóidban?

V: Legtöbben fogyókúrával kapcsolatban keresnek meg, ezen belül is a fogyókúrás étrend az, ami jobban érdekli őket.

K: Szerinted milyen kozmetikumokat használjon egy nő?

V: Nagyon jó kérdés. Itt biztosan sokan márkaneveket várnak, hogy azt fogok felsorolni, de nem teszem. Inkább azt mondom, hogy az agyonreklámozott kenceficékért senki ne adjon ki egy petákot sem. Hiába a gyönyörű, harmatcseppes, gyümölcsöktől illatozó színes csomagolás és a reklámban szereplő szép, ránctalan női arcok, a legtöbb kozmetikumban káros összetevők is megtalálhatók: kőolaj származékok, színezőanyagok, mesterséges illatanyagok és egyéb mérgező anyagok. Ha nem házi készítésű kozmetikumot használsz, akkor válaszd az ellenőrzött natúrkozmetikum (BDIH) jelöléssel ellátott kozmetikumokat, melyek méreganyagmentesek. Házilag is készíthetsz pl. arckrémeket, az alapanyagok, pl. shea vaj, kakaóvaj … stb. sok webáruházban már beszerezhető. Én sima shea vajat használok arcápoló szerként, de sokszor zöldség- és gyümölcsöket, mézet is kenek az arcomra pakolásként. Szeretem az uborkát, avokádót, aloe verát, széppé teszik a bőrt, házilag gyorsan elkészíthetőek és nem kerülnek sok-sok ezer forintba. Ezen a téren még vannak számomra kipróbálatlan alapanyagok, de folyamatosan kísérletezek, most hamarosan például az agyag tisztító hatását szeretném megtapasztalni.

Samponoknál és tusfürdőknél lehetőleg kerüljük a sodium laureth sulphatot vagy sodium lauryl sulphatot, ammonium laureth sulphatot tartalmazókat. Ez egy olyan habosító anyag, melyet szinte az összes ilyen kozmetikumba beletesznek, sőt még fogkrémekbe is. Tusfürdőknél szintén vagy a BDIH jelzésűt ajánlom, vagy a természetes alapanyagokból készült szappanokat.

K: Ha megkérdeznék Tőled, hogy mitől nő egy nő, mit válaszolnál?

V: Amilyen egyszerűnek tűnik a kérdés, olyan nehezen tudok rá válaszolni. A válasz elég összetett, nem is tudom pontosan megfogalmazni. Mi, nők, itt belül érezzük, hogy miben vagyunk mások, mint a férfiak, miben különbözünk. Testi-lelki, külső-belső dolgokban. Egy nőnek külsőleg és belsőleg is más a varázsa, mint egy férfinak. Egy nő átélheti az anyaság érzését, egy nőre más felelősség hárul, mint egy férfira. A nők számomra még most is a „családi tűzhely őrzői”, azok, kik egyben tartják a családot. Érzékenyebbek, törékenyebbek vagyunk, de érzelmileg mégis, sok esetben erősebbek vagyunk, és erősebbnek kell lennünk. Én szeretek nő, anya és feleség lenni egyszemélyben.

K: Magazinodat csak nők olvassák, vagy férfiak is találnak benne szemezgeti valót?

V: Igazából nőknek kezdtem el írni a honlapot, mert úgy gondoltam, hogy a nőket jobban érdekli családanyaként az egészséges táplálkozás. Jórészt nők olvassák a weboldalt, de meglepően szép számban iratkoznak fel férfiak is az e-book letöltésére vagy a hírlevélre (friss tartalom értesítőre).

K: Mit üzennél olvasóinknak?

V: Mit is üzenhetnék!? Hogy szakítsanak fokozatosan egészségtelen táplálkozásukkal, és vegyék észre, hogy testük egy csoda. Nem szabad mérgező és semmit nem érő anyagokkal telepakolni. Változtassanak még ma valamin, holnap pedig ismét tegyenek egy újabb lépést az egészség felé. A táplálkozáson túl pedig mozogjanak sokat és örömmel, mint a gyermekek. Próbáljanak harmóniában élni saját magukkal és embertársaikkal. Gondolkodjanak mindig pozitívan és érezzenek hálát jelenlegi egészségükért és mindenért, amijük van. A szeretet érzése pedig minden élethelyzetben legyen velük, mert bár a táplálkozás nagyon sokat jelent egészségünk megőrzése érdekében, de ha nincs szeretet, ha stressz, harag, düh, frusztráció tölti be életünket, az ugyanúgy beárnyékolhatja egészségünket.

K: Köszönöm, hogy válaszoltál! További sok sikert kívánunk a munkádhoz!

V: Köszönöm én is a kérdéseket, szívesen válaszoltam. Viszont kívánok Nektek sok sikert!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik az interjú! Gratulálok a Nők hete héthez, nagyon hasznos és ötletes.

    Várom a folytatást!

    Puszi

    VálaszTörlés
  2. Köszi! Ma az Aviva tornáról lesz szó, ( 10 órától) holnap pedig a Szépzöld ad interjút, ( már reggeltől elérhető lesz)érdemes lesz velem tartani! Puszi Neked is!

    VálaszTörlés

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!