Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2011. február 10., csütörtök

Lencse "főzelék"


Igazából nem is főzzük, tehát ez az elnevezés sem jó, de még is csak ahhoz tudom a leginkább hasonlítani, főképp, ha az a cél, hogy találjunk a hagyományos étkezés helyett, annak megfelelő változatát.

Nagyon egyszerű, gyors, és laktató, és a legfontosabb, hogy egészséges! Bővelkedik fehérjékben, enzimekben, életenergiában!

Csíráztatott lencsét, (3-4 nap alatt kicsírázik) egyszerűen csak összekeverjük apróra feldarabolt vöröshagymával, pritamin paprikával, és beízesítjük. Olívaolaj, fűszerpaprika, és kevés szójaszósz.

Imádom ezt az ételt! 5 perc alatt kész!

Tipp:

A tálalásnál tehetsz hozzá magtejfölt, ha úgy kívánod. Én így simán szoktam. Tejföllel kicsit főzelékesebb lesz.



Egészségre gyakorolt hatása:

A lencse csökkenti a koleszterinszintet és szabályozza az inzulinszintet. Gazdag fehérje-, vas-, C-vitamin-, rost-, kálium- és foszfor-forrás.

A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P -vitamin, valamint folsav. A C-vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.

Fűszerpaprika: Erről írtunk részletesen ITT.

A Himalája só 250 millió éves, őstengeri só, mely 84 féle ásványi anyagot tartalmaz. Kitermelése kézzel történik. A világ legegészségesebb sója.

A vöröshagyma megfázásra, fülfájásra, és gégegyulladásra, és rovar csípésre is használatos. Magyaros ételeink alap ízesítője. Illóolajat, B, C-vitamint, tartalmaz. Csípős ízét az allilszulfid vegyület adja, melynek baktérium ölő hatása van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, vércukorszint csökkentésére is jól bevált „gyógyszer”.

Az olívaolaj antioxidánsokban gazdag. E-vitaminja szinte megfelel a bőr alatt található zsír szövetének. Belsőleg csökkenti az LDL koleszterin szintet, szív, és érrendszer védő, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek, és izmoknak.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! :) Én is imádom a lencsecsírát, de csak úgy simán szoktam enni. Most így is kipróbálom majd. A mungóbabfőzelék receptedet már ki is próbáltam tegnap, jó lett.

    VálaszTörlés
  2. Tegnap este készítette Szaffina és ma is ezt fogom ebédelni pár percen belül ; ) Isteni finom.

    VálaszTörlés
  3. Örülök neki! Az adzuki bab főzeléket is próbáld ki! Imádni fogod!

    VálaszTörlés
  4. Hát ez isteni finom lehet:) Még a csírás ételek hiányoznak a receptjeim közül, itt az ideje, hogy készítsek ilyen finomságokat is.

    VálaszTörlés
  5. Hát igen a csírák az egyik alapja a vegán étkezésnek.

    Egyél sokat, mert ezek tartalmazzák a legtöbb ásványi anyagot, vitamint és enzimet.

    Csíragombóc is található a blogom. Keress rá a keresőben!

    VálaszTörlés
  6. A csíráztatáshoz mindenképpen csíratál/akármi kell valami szakoltól? S ha igen, honnan?:)

    VálaszTörlés
  7. Vásárolhatsz csíráztató tálat, és edényeket bio boltokban, ( Veszprémben: Naturportán, és az Eszter Gyógynövényboltjában) illetve a Biorganik webáruházban ( lásd jobb oldalt a logót, kattints rá, és bejön a webáruház)

    De megfelel, egy egyszerű tál is! Mivel mi sokat csíráztatunk, ( nekem is vannak csíráztató táljaim) nem elég, így egyszerű tálakban csíráztatok egyszerre többféle csírát. ( Mindegyiket külön.külön edényben.) Erre tökéletesen megfelel, a régi fagyis doboz, ( én ilyet sokat tudok kapni a családtól)vagy a zöldségesnél kimért gyümölcsök ( majd tavasszal)dobozai ( ami nem lyukacsos).

    VálaszTörlés

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!