Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2010. szeptember 30., csütörtök

Mini szőlő tortácska

Hozzávalók: dió, mazsola, szőlő

Ez valóban egy mini torta. Megmaradt fél csésze áztatott dióm, és mazsolám. Volt otthon szőlő, és gondoltam egyet, ne vesszen kárba, készítek belőle egy apró finomságot. A mazsolát és a diót összeaprítottam aprító gépben, és pár szem szőlőt összenyomkodtam villával, majd megdíszítettem. Annyira egyszerű, hogy csupán a látvány miatt tettem fel.

Ha igazi, nagyobb tortát készítenék szőlőből, akkor kevernék hozzá útifűmaghéjat a szétpréselt szőlőszemekhez, így az jobban összeállna.

Egészségre gyakorolt hatása:

A szőlő tulajdonságai megegyeznek a mazsoláéval, csupán a mazsola jóval magasabb cukortartalmú. A szőlő ideális a belek és vesék kitisztításához, így az őszi böjtöléskor kiváló. Erősíti az idegrendszert, és a rákos megbetegedéseket is gyógyítja. Kívülről szépségpakolásként is szépít!

A mazsola magas antioxidáns tartalmú! C, B1, B2,vitamin, kálcium, vas, foszfor, kálium, nátrium, magnéziumot tartalmaz. Hatóanyaga 20 perccel a vérbe kerülés után szalicilsavra bomlik le, (az aszpirin szintén szalicilsavra bomlik a szervezetben) ezért csökkenti a fájdalmakat.

A dió A-, B1-, B2-, és C-vitamin , és kiemelkedő mennyiségű káliumot, foszfort, és kalciumot tartalmaz, emellett nátrium és más fémek is találhatók benne, sőt antioxidánsokat és E-vitamint is nyerhet belőle, aki rendszeresen fogyasztja. Véd a szívbetegségek ellen, mivel telítetlen zsírsavakat tartalmaz és csökkenti a koleszterinszintet. Ahogy arra figyeljünk, hogy ne együnk túl sokat belőle, mert olajos! Megkeverheti a gyomrot. Mielőtt fogyasztanánk, vagy elkészítenénk, pár órára áztassuk be, hogy az enzim gátlók kioldódjanak. Ez minden magra érvényes! Ezzel elkerülhetjük a kellemetlen puffadás, égő érzést a gyomorban, és megkíméljük a szervezetünket a felesleges munkától, amit az enzim gátlók okoznának.

2010. szeptember 28., kedd

Káposztasaláta 2

Hozzávalók:

Fejes káposzta, karfiol, kelkáposzta, retek, olívaolaj, frissen facsart citromlé, tengeri vagy himalája só.

Fejes káposzta, karfiol, kevés kelkáposzta, és retek apróra reszelve. Főleg a fejes káposzta legyen túlsúlyban! Kevés olívaolajjal, és frissen facsart citromlével, kevés tengeri sóval ízesítjük.


Tipp:


Kevés őrölt köményt is rakhatunk bele, mert a káposzta puffasztó hatású, a kömény ezt kompenzálhatja.

Nagyon kevés is elég belőle, egyszerű, olcsó, és jó vendégváró!


Egészségre gyakorolt hatása:

Káposzta jelentős C-vitamin, K, B1, E, vas, és kálcium forrás. Természetes antibiotikum, és rákmegelőző hatású.

A karfiol, mivel rokonságban áll a káposztafélékkel, ezért hasonló jó, védelmező tulajdonsága van. C-vitamin tartalma jelentős. Magas rosttartalma miatt puffasztó hatású.

A retek serkenti az epe termelődését, és kiürülését, ily módon máj, vagy epe gyulladás esetén nagy segítséget nyújthat. Mustárolaja jól oldja a nyákot, és csillapítja a köhögést. Emésztést segíti, és növeli az étvágyat. Magas C vitaminban.

A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.

A kömény enyhítheti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat. Görcsoldó hatású, az emésztés sima izmaira hat. Menstruációs, klimaxos problémáknál érdemes kipróbálni. Prosztatarák kezelésére is alkalmazható. Bélfertőtlenítő, baktérium-és gombaölő hatása van.

Kókuszos Süti

Csodás érzéseket ébresztett fel mindkettőnkben (férjemben és bennem) mert felidézte számunkra az első közös hétvégénket, egyben az első karácsonyunkat, Sopronban! Akkor elhatároztam meglepem ezzel a sütivel a férjemet, és nosztalgiázunk egy kicsit összebújva….

A meglepetés jól sikerült!

Az eredeti receptet nála olvashatjátok. Én picit módosítottam.

Hozzávalók:

Alaphoz: 1 csésze mandula, 1/2 csészényi datolya, karobpor, csipetnyi fahéj, és csipetnyi só.

Kókusz réteghez: 2 csésze őrölt kókusz, és egy 1/2 csészényi kókusz, hidegen sajtolt kókusz olaj, pár fél citrom leve, kevés sztívia vagy szirupok, és vanília rúd.

A mandulát és a datolyát előző este beáztatjuk, a mandulát kiszárítjuk és ledaráljuk, a datolyával együtt. Masszát keverünk, teszünk hozzá karobport, csipetnyi fahéjat, és sót.

A kókusz őrleményt összekeverjük kikapart vanília belsővel, kókusz olajjal, szükség szerint sztíviával, és a citromlével. Amikor kész, hozzákeverhetjük a ½ csészényi kókuszt is.

Formázzuk, (nekem nincs még téglalap alakú tálcám, csak kerek tányérjaim, így amolyan torta formát csináltam.) Hűtjük, és pár óra múlva fogyasztható is. Én szilvalekvárral tálaltam.

Szilvalekvár: jó érett szilvákat leturmixolunk, (víz nélkül) fahéjjal ízesítjük. Másnapra lesz igazán lekváros állaga. Nagyon finom!

Tipp:

A kókuszolajat én kevertem felesbe pálmazsírral, mivel elég gyorsan fogy nálunk a kókusz olaj ;)

Beszerzésüknél figyeljünk arra, hogy hidegen sajtoltat vegyünk!

A kókusz krémet kikeverheted juharsziruppal is, nekem az első adagom ezzel lett kikeverve, kicsit színesíti a krémet. (Aztán rájöttem kevés az, az 1 csésze kókusz, így kevertem ki még egy adagot. Ez látható is képen, kicsit háromrétegű lett.)

Ha időhiányban vagy, (ahogy én voltam) és nincs idő arra, hogy kiszárítsad a mandulát, akkor tedd turmixgépbe, a datolyával együtt, és kevés vízzel aprítsd össze. Igaz, így krémesebb állagot kapsz, így én tettem hozzá zabkorpát.

Ha nincs otthon datolyád, vagy elfelejtetted beáztatni, használj helyette sztíviát, vagy szirupokat.

Ha jó minőségű vanília rudat vásárolsz, akkor elég a fele is, bár inkább legyen finom, mint semmilyen!

A szilvalekvárhoz nem kell sem édesítő (szirup) sem víz. Persze tehetsz hozzá, de nagyon édes a jó érett szilva! Ezeket gyorsan el kell fogyasztani, de ez szerintem nem lesz probléma! Pár napig lezárt üvegekben eltárolható. Ha kibírja ott pár napig…..mert valaki mindig rá jár :)

Elkészíthetjük aszalt szilvából is, de amíg van friss szilva, addig használjuk ezt!

Egészségre gyakorolt hatása:

A kókusz húsa gazdag telítetlen zsírsavakban, leve kiváló természetes üdítőital, és mindkettő alkalmas a fáradékonyság leküzdésére, és a tüdő erősítésére. A kókuszlé vizelet- és hashajtó, valamint vértisztító hatású is egyben. A kókusz egy energiabomba, ezért a fogyasztása feltétlenül ajánlott fáradékony emberek számára. Teljesítménynövelő hatása miatt a sportolók étrendjének is elmaradhatatlan eleme. A gyomorra is jótékony hatással van, enyhíti a görcsöket és a bélrendszeri betegségeket.

A kókuszolaj nagyon sokoldalú készítmény használják bőrápolásra, samponként, légnedvesítésre, ételek készítéséhez. Gyakran alkalmazzák test- és hajápoló szerekben, masszírozó olajokban mivel bársonyossá teszi és táplálja a bőrt, védi az erős napsugárzás ellen. A kókuszzsír jót tesz a hajszálaknak, képes behatolni a haj szerkezetébe, némi rokonságot is mutat a proteinnel. A kókusztermő vidékeken élő nők bőre sima, ránctalan, hajuk dús és fénylő.

Ha ételeink elkészítéséhez kókuszolajat használunk, eleve alacsonyabb lesz a kalóriabevitelünk ráadásul a zsírsavak fogyást ösztönöznek, mivel fokozzák a pajzsmirigyműködést, ezáltal gyorsítják az anyagcserénket. A rendszeresen kókuszolajat fogyasztók között ritkán találunk elhízott vagy túl sovány embert.


Sztívia egy dél-amerikai gyógynövényből kinyert szirup. A, C, vitamin, cink, rutin, magnézium, vas található benne. Szabályozza a vércukor szintet, ezzel segíti a máj, és a lép működését. Gátolja a vírusok, gombák, fertőzések szaporodását.

A juharszirupot az indiánok fedezték fel a juharfa fájából nyerték az édes levét. P, B5, B2, B1, B6, A vitamint, és nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kálciumot, vasat.

Agavé szirup: Mexikói agavé gyümölcsből nyerik. Kálium, kálcium, vas, magnézium, foszfor, nátrium található benne.

A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.

A vanília egyik közkedvelt fűszerünk. Édes kellemes jellegzetes illatú. Hatása: hormonszint szabályzás, nyugtató, feszültségoldó és nemi vágyat növelő.

A mandula tartalmaz: B1, B2, B6, E-vitamint, káliumot, kálciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, mangánt, cinket. Csökkenti a szív, és érrendszeri megbetegedéseket.

A kakaó vérnyomás csökkentő, és antioxidáns! Ám vigyázzunk vele, mert nagyobb mennyiségben dugítja a beleket! Minél tisztább a kakaópor tartalom, minél magasabb arányban tartalmaz kakaót, annál jobb és annál több flavonoid található benne. Cink, réz, króm,kálium, kálcium, magnézium, foszfor, folsav, és B2 vitamin található még a kakaóban.

A karobpor a szentjánoskenyérfa terméséből készül, színében és illatában a kakaóra nagyon hasonló, kicsit édesebb. Zsírtartalma alacsonyabb, és nem dugít annyira, mint a kakaópor. Kálcium tartalma viszont magasabb! Tartalmaz A, B1, B2, B3, B6, C vitamint, kálciumot, vasat, káliumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot. Tökéletesen lehet vele helyettesíteni a kakaóport.

A datolya vértisztító hatású, jó hatással van a légzőszervekre, és változókor, vagy menstruáció idején segíti a hormonháztartás egyensúlyát. B-vitamint, kálciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket, vasat tartalmaz.

A fahéj emésztést segítő, kellemes aromájú fűszerünk. Tisztító hatása régóta ismert. Megfázás, gyomor problémák, emésztési zavaroknál, méhfájdalmaknál alkalmazták régebben, és helyt áll ma is! Csökkenti a vérnyomást. Varázslatos ízeket teremt egy – egy süteménybe, ételbe, italba, kakaóba.

2010. szeptember 24., péntek

Céklapuding:

Összetevők:

2-3 db cékla
1 db piros alma
0,5 citrom húsa és leve

Parádi kirándulásunk előtt kaptunk céklát, (igazi falusi cékla, melyet a nagymama hozott a „mosóból”) és finom levet készítettünk belőle. A megmaradt szárazanyagon gondolkodtam mit is lehetne belőle csinálni. Van egy céklás-káposztás receptem (ezt is közlöm majd) de most valami édeset kívántam.

Így fogtam egy almát, meghámoztam és leturmixoltam. Hozzákevertem a céklát, kevés citromlevével ízesítettem.

Édesítő nem kell hozzá, a cékla és az alma is elég gyümölcscukrot tartalmaz.

Parádon ez volt a vacsink. Kettőnknek tökéletes, finom és laktató vacsora volt.

Tipp:

Mivel a cékla és az alma is bőségesen tartalmaz levet, érdemes legalább az egyiket pl: céklát, gyümölcsprésben „kifacsarni” és a víz helyett cékla lével turmixolni az almát. Így nem lesz folyós a puding.

Elkészíthetted úgy is, hogy mindegyiket gyümölcsprésen átnyomod, levet megiszod, a szárazanyagból pedig egy tömörebb alapú pudingot kapsz. Ha túl hígra sikerülne tegyél hozzá psylliumot (Utifű maghéj).

Egészségre gyakorolt hatása:

A cékla kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását, regenerálja a vörösvérsejteket és jó vérszegénység ellen is. A cékla, A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot, magnéziumot valamint a legtöbb vasat tudja a szervezet kinyerni belőle a zöldségek közül. Méregtelenít, beállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. A benne található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek, és várandós anyák is bátran fogyaszthatják, segít a menstruációs zavarokban.

Az alma segíti az emésztést, rostjai tisztítják a belet, segít a perisztaltikus mozgásban,szabályozza a vesét, és a májat. A, E, K, C, B6 vitamin, kálium, kálcium, magnézium, folsav, pantothén sav, riboflavin, biotin található benne. Az alma már régóta ismert gyógy gyümölcs. Használható tisztító kúráknál, diétáknál, és különböző betegségeknél, vese, máj, gyomor betegség, depresszió, álmatlanság. „Naponta egy alma, az orvost távol tartja!

A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.

SZOMBATON JÖN!!!

Figyeld a blogot!

Már csak 2 nap!

2010. szeptember 23., csütörtök

Majomkenyér

Összetevők:

2 csésze áztatott és kiszárított dió
0,5 csésze áztatott mazsola
2-3 kiskanálnyi karobpor és kakaópor keveréke

1 csésze diót ledarálunk és összekeverjük a karobporral, tehetünk kicsi kakaóport is de csak minőségit, az kicsit kesernyésebbé teszi. Édesítjük valamilyen sziruppal vagy mézzel.

Ebbe a masszába rakjuk a 0,5 csésze mazsolát és az 1 csésze diót, melyet késsel vagy aprítógépben darabokra vágunk.

Hengert formázzunk, vagy gerincformába is rakhatjuk. (Nekem ilyen nincs ezért maradtam a hagyományos fóliázós technikánál.)

Hűtőben pár órát állni hagyjuk, és szeletelhető is!

Egészségre gyakorolt hatása:

A dió A-, B1-, B2-, és C-vitamin , és kiemelkedő mennyiségű káliumot, foszfort, és kalciumot tartalmaz, emellett nátrium és más fémek is találhatók benne, sőt antioxidánsokat és E-vitamint is nyerhet belőle, aki rendszeresen fogyasztja. Véd a szívbetegségek ellen, mivel telítetlen zsírsavakat tartalmaz és csökkenti a koleszterinszintet. Arra figyeljünk, hogy ne együnk túl sokat belőle, mert olajos! Megkeverheti a gyomrot.

Mielőtt fogyasztanánk, vagy elkészítenénk, pár órára áztassuk be, hogy az enzim gátlók kioldódjanak. Ez minden magra érvényes!

Ezzel elkerülhetjük a kellemetlen puffadás, égő érzést a gyomorban, és megkíméljük a szervezetünket a felesleges munkától, amit az enzim gátlók okoznának.

A mazsola magas antioxidáns tartalmú! C, B1, B2,vitamin, kálcium, vas, foszfor, kálium, nátrium, magnéziumot tartalmaz. Hatóanyaga 20 perccel a vérbe kerülés után szalicilsavra bomlik le, (az aszpirin szintén szalicilsavra bomlik a szervezetben) ezért csökkenti a fájdalmakat.

A karobpor a szentjánoskenyérfa terméséből készül, színében és illatában a kakaóra nagyon hasonló, kicsit édesebb. Zsírtartalma alacsonyabb, és nem dugít annyira, mint a kakaópor. Kálcium tartalma viszont magasabb! Tartalmaz A, B1, B2, B3, B6, C vitamint, kálciumot, vasat, káliumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot. Tökéletesen lehet vele helyettesíteni a kakaóport.

A kakaó vérnyomás csökkentő, és antioxidáns! Ám vigyázzunk vele, mert nagyobb mennyiségben dugítja a beleket! Minél tisztább a kakaópor tartalom, minél magasabb arányban tartalmaz kakaót, annál jobb és annál több flavonoid található benne. Cink, réz, króm,kálium, kálcium, magnézium, foszfor, folsav, és B2 vitamin található még a kakaóban.

A méz, A, C, E, B1, B2, B3, B5, B6 vitamint tartalmaz, ásványi anyagokban is gazdag, vas, kálcium, foszfor, magnézium, kálium, nátrium. Antioxidáns. Gyomorfekély, nyombélfekély, gyulladásos megbetegedések esetén érdemes a méz antimikrobiális hatására kiemelt figyelmet fordítani! Csökkenti a depressziót (különösen a hársméz, mely elismert idegcsillapító és fertőtlenítő hatású). Fokozza a teljesítő képességet. Együnk mézet, de ne sokat, és ne túl gyakran!

Sztívia egy dél-amerikai gyógynövényből kinyert szirup. A, C, vitamin, cink, rutin, magnézium, vas található benne. Szabályozza a vércukor szintet, ezzel segíti a máj, és a lé működését. Gátolja a vírusok, gombák, fertőzések szaporodását.

A juharszirupot az indiánok fedezték fel a juharfa fájából nyerték az édes levét. P, B5, B2, B1, B6, A vitamint, és nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kálciumot, vasat.

Agavé szirup: Mexikói agavé gyümölcsből nyerik. Kálium, kálcium, vas, magnézium, foszfor, nátrium található benne.

SZOMBATON JÖN!!!

Figyeld a blogot!

Már csak 3 nap!

2010. szeptember 22., szerda

Raffaelló

(25 kis golyó formálható ebből a mennyiségből.)

Összetevők:

1 csésze kókusz
0,5 csésze kókusz a díszítéshez
kókuszolaj vagy pálmazsír
méz vagy valamilyen édesítő (sztívia, agavé szirup, szirupok)
13 szem beáztatott mandula

Az 1 csésze kókuszt kávédarálón ledaráljuk és összekeverjük kókuszolajjal és az édesítővel. Kis gombócokat formázunk és beletöltjük a mandula felét. Ez után meghempergetjük kókuszban (0,5 csésze, amit félre raktunk) és lehűtjük.

Tipp:

Arra figyeljünk, hogy a hűtőben megdermed a kókuszolaj, így óvatosan rakjuk hozzá. Érdemes kicsit fellangyítani (nem felforrósítani) a nap vagy a radiátor tökéletesen megteszi. A kezünk melege is felmelegíti, miközben gyurmázzuk a golyót.

Kókuszolajból a hidegen sajtoltat válaszuk!

Ha mézet használunk érdemes az akácot, kevésbé édes, mint a többi méz.

A mandula elég nagy, én ketté szoktam vágni, de készíthetünk óriás Raffaellót is! (Akkor 25 mandulával kell számolni!).

A manduláról érdemes leszedni a barna héját, finomabb, de ha rajta marad az se baj. Áztatás és szárítás után viszonylag könnyebben lejön.

Egészségre gyakorolt hatása:

A kókusz húsa gazdag telítetlen zsírsavakban, leve kiváló természetes üdítőital, és mindkettő alkalmas a fáradékonyság leküzdésére, és a tüdő erősítésére. A kókuszlé vizelet- és hashajtó, valamint vértisztító hatású is egyben. A kókusz egy energiabomba, ezért a fogyasztása feltétlenül ajánlott fáradékony emberek számára. Teljesítménynövelő hatása miatt a sportolók étrendjének is elmaradhatatlan eleme. A gyomorra is jótékony hatással van, enyhíti a görcsöket és a bélrendszeri betegségeket.

A kókuszolaj nagyon sokoldalú készítmény használják bőrápolásra, samponként, légnedvesítésre, ételek készítéséhez. Gyakran alkalmazzák test- és hajápoló szerekben, masszírozó olajokban mivel bársonyossá teszi és táplálja a bőrt, védi az erős napsugárzás ellen. A kókuszzsír jót tesz a hajszálaknak, képes behatolni a haj szerkezetébe, némi rokonságot is mutat a proteinnel. A kókusztermő vidékeken élő nők bőre sima, ránctalan, hajuk dús és fénylő.

Ha ételeink elkészítéséhez kókuszolajat használunk, eleve alacsonyabb lesz a kalóriabevitelünk ráadásul a zsírsavak fogyást ösztönöznek, mivel fokozzák a pajzsmirigyműködést, ezáltal gyorsítják az anyagcserénket. A rendszeresen kókuszolajat fogyasztók között ritkán találunk elhízott vagy túl sovány embert.

A méz, A, C, E, B1, B2, B3, B5, B6 vitamint tartalmaz, ásványi anyagokban is gazdag, vas, kálcium, foszfor, magnézium, kálium, nátrium. Antioxidáns. Mézet 12 hónapos kor alatti babának nem szabad adni! Gyomorfekély, nyombélfekély, gyulladásos megbetegedések esetén érdemes a méz antimikrobiális hatására kiemelt figyelmet fordítani! Csökkenti a depressziót (különösen a hársméz, mely elismert idegcsillapító és fertőtlenítő hatású). fokozza a teljesítő képességet. Együnk mézet, de ne sokat, és ne túl gyakran!

Sztívia egy dél-amerikai gyógynövényből kinyert szirup. A, C, vitamin, cink, rutin, magnézium, vas található benne. Szabályozza a vércukor szintet, ezzel segíti a máj, és a lép működését. Gátolja a vírusok, gombák, fertőzések szaporodását.

A juharszirupot az indiánok fedezték fel a juharfa fájából nyerték az édes levét. P, B5, B2, B1, B6, A vitamint, és nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kálciumot, vasat.

Agavé szirup: Mexikói agavé gyümölcsből nyerik. Kálium, kálcium, vas, magnézium, foszfor, nátrium található benne.

A szirupok jó helyettesítői a cukornak, méznek. Akkor érdemes ezt fogyasztani, ha nem ehetünk mézet, pl: Candida esetén, de akkor érdemes az édes gyümölcsöket is pl: banán, alma visszafogni a fogyasztásban. Ilyenkor mellőzük a szirupokat is! Bővebben szívesen írok erről személyesen, ha kéred.

A mandula tartalmaz: B1, B2, B6, E-vitamint, káliumot, kálciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, mangánt, cinket. Csökkenti a szív, és érrendszeri megbetegedéseket.

Szerintem tökéletesen visszaadja az eredeti Raffaello ízét.

SZOMBATON JÖN!!!

Figyeld a blogot!

Már csak 4 nap!

2010. szeptember 21., kedd

Paradicsomos káposzta

Ki ne emlékezne a „jó kis marhahúsos”, hagyományosan elkészített paradicsomos káposztára? De mivel húsos is és főtt is, így sokáig mellőztük ezt az ételt.

Na, most sem tértünk vissza, mielőtt anyáink felsóhajtanának, nem. Elkészítettem az első vegán változatát. Sikert aratott a szombati potlukon, aminek nagyon örültem, sőt meglepett, mert erre nem számítottam. Egyszerű, gyors, díszítést nagyon nem igényel és aki szereti a paradicsomot és a káposztát is, az nem fog csalódni ebben sem!

Az élő vegán változatban sokkal jobban kiérződnek az ízek, itt valóban paradicsomos káposztát eszünk, nem valami paradicsomsűrítménnyel és ízfokozókkal, és cukorral felturbózott, agyonfőzött, döglött ételt.

Lássunk is hozzá! (Két fős adaggal számolva)

Összetevők:

5 szem paradicsom, 1 kisebb cikk fejes káposzta, 2-3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanálnyi édesítő (agavé szirup, sztívia), kevés tengeri vagy himalája só, 1-2 kiskanálnyi fűszerpaprika (ezt a Te szájízedre bízom mennyit), 2-3 evőkanálnyi olívaolaj.

A fejes káposztát vékony szeletekre vágjuk. A paradicsomokat felkockázzuk és a többi összetevővel együtt leturmixoljuk. Nem kell hozzá víz! A paradicsom bőven tartalmaz vizet. Ízesítésnél olívaolajat is rakjunk bele, az jobban kiemeli a paradicsom ízét.

Egészségre gyakorolt hatása:

A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxidáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.

Káposzta jelentős C-vitamin, K, B1, E, vas, és kálcium. Természetes antibiotikum, és rákmegelőző hatású.

Fokhagyma csökkenti a vérzsírt, a vérnyomást, véd a az érelmeszesedés ellen, antibiotikus hatású. Tartalmaz A, B1, B2, Cvitamint, magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, rezet, káliumot, és szelént. Erős baktérium ölő, fertőtlenítő hatású! (Candida diétánál kiváló!)

A paprikában jelentős a C vitamin, P vitamint is tartalmaz, és megtalálható benne az A vitamin provitaminjai: alfa –és béta karotin, kriptoxantin. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó.


Sztívia egy dél-amerikai gyógynövényből kinyert szirup. A, C, vitamin, cink, rutin, magnézium, vas található benne. Szabályozza a vércukor szintet, ezzel segíti a máj, és a lép működését. Gátolja a vírusok, gombák, fertőzések szaporodását.

A juharszirupot az indiánok fedezték fel a juharfa fájából nyerték az édes levét. P, B5, B2, B1, B6, A vitamint, és nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kálciumot, vasat.

Agavé szirup: Mexikói agavé gyümölcsből nyerik. Kálium, kálcium, vas, magnézium, foszfor, nátrium található benne.

A szirupok jó helyettesítői a cukornak, méznek. 

Az olívaolaj antioxidánsokban gazdag. E-vitaminja szinte megfelel a bőr alatt található zsír szövetének. Belsőleg csökkenti az LDL koleszterin szintet, szív, és érrendszer védő, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek, és izmoknak.

2010. szeptember 20., hétfő

Élő Étel Találkozó "Potluck" Gittánál

Szombaton nyers élő étel találkozón vettünk részt. Amolyan batyus bálon. Mindenki hozott valami finomságot, amit megkóstolhattunk. Megismerkedtünk egymással, és sokat tanulhattunk egymástól.

A képeken a délután házigazdáját Gittát látjátok.


Szalai Éva igazi legényfogó, húshelyettesítő, lencsés csírás gombócokat szolgált fel, finom paradicsommártással. (A képen láthatjátok, saláta ágyon tálalva.)

Én ezzel annyira telítődtem, hogy már csak Gitta finomságát tudtam megkóstolni, ami szintén Isteni finom volt, és Erika meseszép tortájából egy falatnyit!

Szentirmay Tiborék pedig barack, és szőlő torta finomsággal drukkoltak elő! (A torta fantázia nevét sajnos nem tudom, bocsika)

Krisztina ínycsiklandozó kókuszgolyókat szolgált fel, hagymás krékert, és szendvicskrémet (ezek is láthatóak a képeken) .

Krisztinával érdekesen hozott össze minket az élet. A férjem bioboltban járt éppen lenmagolajat vásárolni. Krisztina megszólította: „Te vegetáriánus vagy?” (Jó pasi lehet a férjem, ha ez már így sugárzik róla ;) És onnantól kezdve elindult a beszélgetés. Krisztina Hollandiában él, most jött haza, Veszprémbe, édesanyját meglátogatni, és azonnal rá is harapott a Potluck témára! Szombaton már együtt mentünk fel Budapestre.

Szilvia és Attila mandulás golyókat hoztak, sikerült is párat megmentenem a potluck végén magunknak hazavitelre, és itthon is épp olyan jól esett! Még sok-sok finomság volt, ezek később érkeztek az asztalra, és hát gyorsan el is fogytak….

A férjem több mindent betudott pakolni a bendőjébe, és elégedetten állapította meg, hogy mindenki ügyesen helyt állt, még mi is!

Mi paradicsomos káposztát vittünk, amelyhez a káposztát, vékony, gusztusos szeletekre a férjem vágta föl, és Raffaello golyócskákat készítettünk.

A paradicsomos káposzta és a Raffaello receptjét még a héten olvashatod!


2010. szeptember 16., csütörtök

Csalamádé

Megérkezett hozzánk az ősz. Ilyenkor a melegebb, fűtő ételeket kívánjuk jobban. Noha egy saláta, és a nyers zöldségek hűtőek, de a melegítő fűszerekkel kompenzálhatjuk őket! Attól még lúgosítóak maradnak!

Gyermekként, és később is imádtam, amikor anyukám csalamádét készített! Ez nagyon hiányzott, mindkettőnknek. Kipróbáltam vegán változatban is, és Isteni finom! Most hogy beállt az ősz sok káposztát eszünk, ezért mostanában ilyen receptekkel fogok szolgálni. És persze a finom édességek sem maradhatnak el!

Az erjesztés folyamata alatt jótékony baktériumok szabadulnak fel, melyek hozzá járulnak az egészséges bélflórához, segítik a bél működését. A legjobb jótékony hatású a savanyú káposzta. Azért ne essünk túlzásba ezekkel az ételekkel szemben sem! Továbbá, akik gomba, vagy bakteriális fertőzésben vannak jelenleg, azoknak nem ajánlott a fogyasztása. (Forrás: Brian R. Clement: Élő ételek az egészségért)

Ez egy igazi gyógyító vitamin bomba!

Elkészítés:

Fejes káposztát vékony csíkokra szeleteljük, vékony karikára vágott paprikát, uborkát, és vöröshagymát adunk hozzá. Jól zárható edénybe töltjük. Leöntjük citromos vízzel. Fűszerezzük: fehérbors, vagy feketebors, babérlevél, só, kömény. Lezárjuk, és 2-3 napra hűtőbe tesszük. Naponta egyszer legalább keverjük meg.

Tipp:

A káposztát én késsel szoktam szeletelni, úgy sokkal szebb.

Színesebbé és egészségesebbé teheted, ha színesebb, narancssárgás paprikát vágsz bele. Tudtad, hogy minél színesebb a paprika, annál több benne a vitamin?

Annyi citromot tegyünk bele, ami megadja neki a savanykás ízét. Ez nyilván attól függ, mekkora adagot készítesz!

Nem érdemes, sőt, ne is rakj el télire! Ez frissen jó! Roppant egyszerű, így bármikor készíthetsz ilyen finomságot!

Fehérbors annyival jobb, mint a fekete, hogy nem irritálja a gyomrot. De kipróbálhatod a borsika füvet is.

Egészségre gyakorolt hatása:

Káposzta jelentős C-vitamin, K, B1, E, vas, és kálcium. Természetes antibiotikum, és rákmegelőző hatású.

Uborka gazdag káliumban, vasban, foszforban, kálciumban, nátriumban, szénhidrátokban, A1, B1, B2, B6, C-vitamin. Magas víztartalmú, segíti a vese működést.

A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P–vitamin, valamint folsav. A C-vitamin tartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.

A vöröshagyma megfázásra, fülfájásra, és gégegyulladásra, és rovar csípésre is használatos. Magyaros ételeink alap ízesítője. Illóolajat, B, C-vitamint, tartalmaz. Csípős ízét az allilszulfid vegyület adja, melynek baktérium ölő hatása van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, vércukorszint csökkentésére is jól bevált „gyógyszer”.

A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.

A kömény enyhítheti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat. Görcsoldó hatású, az emésztés sima izmaira hat. Menstruációs, klimaxos problémáknál érdemes kipróbálni. Prosztatarák kezelésére is alkalmazható. Bélfertőtlenítő, baktérium-és gombaölő hatása van.

A bors erősen izgatja az emésztőrendszert, ezért óvatosan! Ízületi gyulladásoknál segítség lehet a szervezet számára.

A babérlevél étvágyjavító, vizelethajtó; segíti az emésztést.

2010. szeptember 15., szerda

Parádi kirándulás

A hétvégén Parádon kirándultunk, túráztunk a Bruno Gröning Baráti körrel.

Fent voltunk a hegyekben, fantasztikus volt! Az esős idő miatt csúszkáltunk a sárban, zubogó folyókon kellett átkelnünk, köveken, és kidőlt fatörzseken, csúszós hegyeket másztunk hol a fa gyökereibe, ágaiba, hol egymásba kapaszkodva. Olyan összetartást éltünk meg, és egymás iránti szeretetet!

Reggel és este együtt einstelleneztünk, felvettük az erőt, az áramot, és folytattuk utunkat. Sok apró csodákat élhettünk meg ezen a hétvégén is!

Volt, hogy kicsit eltévedtünk, de figyeltünk a belső megérzéseinkre, a belső útmutatásra, és valóban meg is találtuk az utat. Én szombaton még nem voltam biztos benne, hogy végig tudom csinálni, és megkaptam azt az erőt, amivel egy egész délutános, mondhatni kemény túrát végig vittünk. Csodálatos volt!

Szedtünk vadalmát, kökényt, és szedret. Nekem sikerült hasra esnem, na nem a srácoktól, ;) hanem a sártól! Sikeresen átmentem egy kisebb patakon, amikor a lábam megcsúszott a talajon!

Rengeteg gombát láttunk, a legkülönfélébbeket! Igazi gombakolóniákat!

Meglestünk egy kis mókust is a fán, és szalamandert is sikerült lencsevégre kapni. (Bár ezt már nem nekem, egyik csoporttársunknak.)

Túráink közben, és végén a csapatok kis kört alkottak, és nyitott tenyérrel kértük az isteni erőt, kértünk önmagunkért, a fákért, a vizekért, a földért, a növényekért, az emberekért, és a gombákért!

Kerestünk egy kis apró követ, én kis fadarabot, és egy kis kövecskét vettem fel. Az einstellezés után a folyóhoz mentünk, és eldobtuk őket. Nekem a kő jelentette szimbolikusan a vágyaimat, a szívből jövő kérésemet, a fadarabka pedig az elengedést.

Este bajor táncot tanulhattunk, mi már csak amolyan medve táncként tudtunk mozogni, de jól éreztük magunkat! Végül egy jó kiadós beszélgetéssel zártuk az estét.

Testvérekként térhettünk haza. Nehéz volt elbúcsúzni, de örömmel öleltük és pusziltuk meg egymást! Mindannyinkban érzetük az isteni csodát!

Több órás túráink alatt is csupán nyers ételeket fogyasztottunk.

„Savanyú” uborka



Raffaello golyócskák

Céklapuding

Sárgarépa

Cékla lé

Sok szőlő, körte, szilva, és alma kísérte utunkat. Receptek hamarosan!

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!