Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2010. december 2., csütörtök

Hogyan készüljünk el időben?


Mindent olyan jól elképzeltél, hogy ragyogó karácsonyi ünnepetek lesz, ki mit kap ajándékba, a lakás feldíszítve várja a gyerekeket, és a vendégeket, a karácsonyfa díszekben pompázik ….. Aztán eljött a nagy nap, 24. reggel azt se tudod hol áll a fejed, mit tegyél, merre fussál?

Ismerős az érzés?

Pedig minden évben elhatározod, ez volt az utolsó!

Idén karácsonykor időben el fogsz készülni!

De valahogy mindig közbejönnek apró – cseprő tennivalók, akadályok és mi sem ússzuk meg a karácsonyi kapkodást. Mert amit kigondoltál a másiknak ajándékba vagy elfogyott, vagy kiderül más valakitől éppen azt kap, vagy egyáltalán megváltozott a cél ajándék! A gyerekeket még sem tudod lepasszolni, legalábbis nem abban az időpontban, amikor neked is megfelelne. A fenyőfa sem magától ugrik be a tartóba és hipp – hopp varázsütésre ragyogó, pompázatos karácsonyfává varázsolja magát.

24. reggelén ráébredsz még annyi a tennivaló! Frissen elkészíted az ételeket, a mosogatnivaló halomban áll, az ajándékot be kell csomagolni, ünnepi terítést az asztalra varázsolni és nem utolsó sorban önmagunkat is „díszcsomagolásba” kellene rakni!

Mert szinte mindig magunknak mi vagyunk az utolsók.

Fáradtan, kifulladva, de mosolyogva lehuppanunk kis családunk köré és fellélegezhetünk: minden kész van! "

Pedig úgy vágyunk arra, hogy mi is hercegnők lehessünk legalább ezen az ünnepen, saját „ kis kastélyunkba ”, ahol valóban önmagunk adhatjuk és nem megint a karácsonyi szokások által előírt szabályok szerint végig loholni az ünnepet.

Akár csak az egészségben, az öngyógyításban, itt is elsők kellene, hogy legyünk önmagunknak. Az ünnepek lelkünk megnyugvásáról, kinyílásáról, és mások szívének befogadásáról szólnak. Lelkünk nyugodtsága vagy zaklatottsága kihat egészségünkre, úgy vélem sokkal jobban, mintha csupán egészségesen táplálkoznánk.

Ha önmagunkkal megteremtjük a harmóniát, a belső lelki békét, tudni fogjuk mit akarunk valójában, mire vágyunk, letisztulnak a gondolataink és tudni fogjuk mi fontos és mi nem.

Tehát az elsők mi magunk legyünk önmagunknak!

Az adventi időszak pontosan erre hívja fel a figyelmet! Megbékélni, megnyugodni, felkészülni, kinyílni. Az ünnep a lélek megtisztulásáról szól, az igaz szeretetről, de nem árt ha kívül is rendbe szedjük magunkat, „ hiszen amilyen a belső, olyan a külső ”, és ez fordítva is igaz.

Külső világunk nagy hatással van lelkünk világára. Minden nő álmodik arról, hogy csinos, kívánatos, és varázslatos legyen.

Miért ne lehetne ez így?

Kezdjünk el már most készülődni! Képzeljük el, hogyan szeretnénk látni önmagunkat a karácsonyi ünnepek alatt! Tudom, sok nő egyszerűen örül, ha az otthoni maci nacijában letud huppani a kanapéra. Pedig fontos, hogy ilyenkor is megadjuk egymásnak a tiszteletet, és nem csak a fát, a lakást, de önmagunkat is felöltöztetjük.

Válasszuk ki milyen ruhában szeretnénk lenni, kezdjünk el még időben járni a szépségszalonokba. Nem feltétlen a fodrász vagy a sminkes fog belőled 24.-én hercegnőt varázsolni, de az alapozást a hajadnál, a bőrödnél ők eltudják kezdeni.

Ha úgy érezzük nekünk soha nincs időnk ilyesmire, akkor iktassunk be hetente legalább egy fél napot, amikor valaki tud vigyázni a csemetéinkre. Ha nincs más családtag, akkor kitűnő ilyen alkalmakra a játszóházak, ahol vállalnak gyermek megőrzést.

Hogyan tudnánk igazán lelkes, akár odaadó anyuka, feleség, vendégváró lenni, ha összerogyunk és kimerülünk?

Nézz a tükörbe! Milyennek szeretnéd magad látni?

Meditálj! Tudj lazítani, legalább napi fél órát! Vond el a figyelmedet a napi teendők közül. Nincs még ajándék? Nem tudod mi lesz az ünnepi menü? Na, és?!

Az ünnep a lélekről szól, a megnyílásról, befogadásról és a lecsendesülésről.

Add meg lelkednek, amire vágyik!

Hallgass karácsonyi zenéket, főleg a klasszikus, komoly, karácsonyi zenék tudnak jó hatással lenni a lélekre.

Amikor már valóban az ünnepi hangulat kerít hatalmába, letisztultak a gondolataid, rájössz, mire van igazán szükséged és mire nincs.

Nem a drága ajándékoktól, díszkivilágításoktól, a karácsonyi függőktől és giccsektől lesz ünnep az ünnep, hanem az igaz szeretettől!

Persze feldíszíted otthonod és bevásárolsz, ahogy mindenki más, de nem kell parádét űzni az ünnepből. Azt vásárold meg, amire szüksége van testednek és lelkednek egyaránt!

Ha szívedet egy szarvasos bögrével örvendezteted meg, hát vedd meg! Ha templomba kell, hogy elmenj, a hideg falak közé, ahol csend és béke honol, menj és csendesedj le ott!

De mindenképp készíts vásárlói listát!

Enélkül el se indulj! Mindenhol az a veszély fenyeget, hogy „ költs ” „ vásárolj ” „ még ” „ ezt is vedd meg ” „ ez nagyon olcsó ” „ ez akciós ” „ csak ma, csak neked, csak most”.

Indulj tudatosan és időben!!! Bevásárolni!

Azért, hogy a karácsony valóban ne a pénzköltésről szóljon, ötletekkel állhattok elő a családban!

Pl: csak a gyermekek kapjanak vásárolt ajándékot, a felnőttek egymásnak kézzel készített apróságokat adnak. Lásd: Karácsonyi Ajándék Ötletek Könyv.

Nálunk ez bevált. Azóta sokkal jobb a karácsony! Nincs „ már megint ezt kaptam ” „ nem is erre vágytam” „ nem tetszik ” „ kicserélhetjük ? ”

A kézzel készült ajándékokat valóban a szeretet hozza létre.

De kitalálhatunk más ötletet is. Pl: mindenki készül valamilyen finomsággal. Lehet már önmagában is ez az ajándék. Vagy mindenki felkészül valamilyen pár perces kis családi műsorral. Mindenki tehetséges valamiben! Van aki jól énekel, jól táncol, szépen olvas, kifejezően ír, csodálatosan játszik valamilyen hangszeren stb…

A családban adjuk önmagunkat a legkevésbé. Miért ne lehetne karácsonykor ezt elkezdeni?

Karácsonykor valahogy minden szigor megenyhül, és belophatunk újdonságokat is az ünnepek közé. Vagy elmondhatjuk ki nem mondott vágyainkat, érzéseinket, netán titkainkat.

Mi is megvártuk a karácsonyi ünnepeket, hogy bejelentsük eltitkolt házasságunkat, mert azt reméltük így nem lesz akkora kiborulás. (Ez egy másik történet…)

Amiért mindig elkésünk az a tervezés hiánya!

Készítsünk akció tervet!

- Önmagam!!!

- Lakás takarítás

- Lakás díszítés

- Fenyőfa állítás és díszítés

- Ajándékok készítése

- Ajándékok becsomagolása

- Ünnepi menü összeállítása

- Bevásárlói lista elkészítése

- Bevásárlás

- Ételek előkészítése (zöldségmosás, magok beáztatása, csíráztatás, stb…)

- Ünnepi menü elkészítése

Azért mert ünnepek vannak, még nem kell 5 fogásos menüt készítened!

Ilyen szempontból is jó, és praktikus az egyszerű, nyers, vegán konyha!

És azért mert ünnepek vannak, másoknak megfelelési vágyból vagy önmagunk „ kényeztetése ” miatt, ne engedjünk a csábításnak! Ezek csak élvezeti szerek, és elvonják a figyelmet a valódi értékekről!

Nagyon sokat tudsz ártani testednek, ha hónapok vagy hetek óta zöldségeken élsz és karácsonykor pedig jól teletömöd magad édességgel, húsokkal és mindenféle érzékszervedet megtévesztő, csábító falatokkal. A rosszullét sem marad el, azt garantálom!

Vissza az AKCIÓ TERVÜNKHÖZ!

Rangsorold a feladatokat! Ha vannak gyermekeid, vagy egyéb más teendőd, írd bele az akció tervedbe! Fontos, hogy leírd! Ma még tudod, talán holnap is, de hidd el, óriási káosz lesz a fejedben 24.-ig és úgy fogsz összerogyni a kanapén! :)

Ok. Meg van a fontossági sorrend! Listádat tűzd ki szem elé - pl: dolgozó sarok, hűtőre, naptárra.

Szánj mindegyikre 1 - 1 napot külön! Ne akarj mindent egy napon megvalósítani! Lehet a takarítást is csak két részletben tudod megtenni, akkor tedd úgy! Inkább kezd el apró lépésekben, sem minthogy tartogatnál egy "nagy utolsó hurrá hétre” ! És akkor mindent bele, pár nap alatt megvalósítani a meghitt ünnepeket! Tudod mi fog történni?! Fáradtan összerogysz a kanapéra! :)

„ És már megint így zajlott a karácsony! De majd jövőre!......... "

Végül! Felejtsd el a tökéletes tökéletességet! A szeretet vezéreljen a karácsonyi készülődésben!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!