Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2010. november 29., hétfő

Te vagy gyermekeid szenvedtek-e még függőségben?


Hű, ez így kicsit erős! Miféle függőségben? És mi az, hogy Te és gyermekeid függők lehettek? Miben?

Ha meghalljuk ezt a szót, hogy függőség, azonnal negatív érzelem társul hozzá. Függeni, azaz nem önállósodni valamitől. Valamihez hozzá vagyunk szokva, kötve, láncolva, rabjai vagyunk, és képtelenek vagyunk ezt a köteléket szétzúzni! Mitől válhatunk függővé? Alapvetően mindentől! Függhetünk munkahelyünktől, szüleinktől, férjünktől, betegesen is szerethetünk, féltékenyek lehetünk, szenvedélyünké válhat a vezetés, a játék élvezet, mások uralma, a pénzsóvárgás, és függhetünk tudatmódosító szerektől is, melyek élvezet formájában bukkannak fel előszeretettel életünkben, a boldogság pillanatait hirdetve! Ilyen a cigaretta, a kábítószerek, az alkohol, a cukrok, és a legtöbb mesterséges élelmiszer, melyekbe rejtett formában cukrokat tartalmaznak.

Nem véletlenül! Egy ketchupban több cukor található, mint egy tábla csokiban! Mit keres a halászlé, vagy pörkölt kockában a cukor? És az agyon reklámozott ételízesítőkben, leves porokban?

A cukor a legdrasztikusabb ételünk, mely képes egész életre függővé tenni, ez mellett rengeteg betegséget is magáénak tudhat be, mint a csontritkulás, a candida, szív és érrendszeri betegség, erek elmeszesedése, fejfájás, migrén, Parkinson-kór kialakulásának magasabb kockázata, immunrendszer betegségek, vesebetegség, fogszuvasodás, öregség, koleszterin szint növekedése, cukorbetegség. Ez mellett épp olyan függőséget okoz, mint a heroin, vagy a nikotin. Ha a cukrot tovább dolgozzák fel, (nyílván nem otthoni konyha pulton) akkor heroint tudnak belőle előállítani. Sokszor nem is értem, a drogokat, cigarettákat tiltják a diákoknak, (legtöbbször olyan szülők, akik maguk is füstölnek) de miért nem tiltják be a cukrokat?

Oké, azt mondod, nem eszünk többé cukrot. Látványosan. De megmarad egy csomó minden féle étel az asztalon, a hűtőben, a bevásárló listán, és végül a gyomrunkban! Rejtett formában szinte az összes ételben, főleg az előre gyártott, becsomagolt ételekben ott rejtőzik. Nem véletlenül!

Jó, magad készíted az ételed! Ezzel igyekszel kivédeni a cukrok okozta károkat! De még mindig marad talán a cukorkák helyett ropogtatni való (vigyázat pl: a ropiban is cukor található) sózott földimogyoró, szotyi, pörkölt tökmag, ezek a vesénket teszik tönkre, ráadásul semmi enzim nincs már bennük, hiszen pörkölt, chipsek, melyek rákkeltő hatásúak. Ezek is csupán az élvezetről szólnak!

Na, jó, erre is még figyelsz! Beszerzed a jó alapanyagokat, úgy érzed, most már egészségesen táplálkoztok, és neki állsz főzni! Ebben az esetben csupán egészséges alapanyagokból állítasz össze halott ételeket, melyeknek semmi enzim tartalmuk nincsen. Tehát étkezésed egyáltalán nem mondható egészségesnek!

Közeledik a karácsony, ünnepek... Már érzed a nagymama finom mákos bejgliét, diós bejgliét, a sült húsok zamatát, a sült burgonyát, a mézeskalács sütemények ínycsiklandozó, rabul ejtő illatát! De hát a karácsony erről szól! Bent vagyunk a meleg konyhában, készülünk a finomabbnál-finomabb ételekkel, karácsonyfát díszítünk, és gyertyafénynél megeszünk mindent, ami belénk fér, mert ünnepek vannak!!!

Hogyan lehetne a karácsony, vagy más ünnepkor másképp? És legalább karácsonykor, ünnepekkor egyen valami ”rendeset” a gyerek!

Szokásaink, téves hitrendszereink, önzőségünk, (mert mit szól a nagymama, ha nem eszik a gyerek többé mákos bejglit) és szeretet éhségünk függővé tesznek az ételek iránt. Szeretet hiány, igen! Azért vágyunk a konyha melegségére, mert hajdanán, gyermekként, édesanyánk ott töltötte a munka utáni idejét, ott foglalkozott velünk, ott volt talán csak ideje, ott fogadta vendégeket, ott gyűlt össze a család, és a legtöbb szeretetét az étellel fejezte ki.



1 megjegyzés:

  1. Igen én szenvedtem benne, és sok tűlevő társam még mindíg szenved. (csak nem akarnak változtatni) Cukor és szénhidrát nálam a fő "bűnös". Nekem erre jó hogy most 75% ban nyerset eszem, és még itt is vigyázni kell az édes aszalványokkal, mert beindítják a régi mintát.Kár hogy most nem tudok Veszprémbe utazni, azért remélem ami késik nem múlik

    VálaszTörlés

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!