Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2014. augusztus 28., csütörtök

A hét kérdése: Hogyan véded ki az óvodai, iskolai előírásokat?




Hogyan véded ki az óvodai, iskolai előírásokat?

Szülőként ez megint egy nehéz kérdés. Sok szülőben, pedagógusban, most felmerülhet, egyáltalán miért is kell kivédeni az előírásokat?! Azok úgy jók, ahogy vannak, és nem véletlenül lettek megfogalmazva, előírva! Az étkezés mivel meghatározója életünknek, egészségünknek, ezért komoly hatással lehetnek csemetéinkre bizonyos előírt, kötelező szabályok.

Egy vegán szülő nem csak máshogy táplálkozik, máshogy is él. Más a gondolkodásmódja, más az életritmusa, a felfogása. Arról nem beszélve, hogy az addig tisztán nevelt gyermekébe megpróbálják beletömni az oktatás által elfogadott "egészséges” ételeket.

Az óvodába nem vihet be a szülő semmilyen ételt. Régen emlékszem ez úgy volt, hogy mindenki szülője sütött valamilyen finomságot, és azt hozták be. Farsangkor, születésnapokkor, névnapokkor, ez általános bevett szokás volt. Mindig más-más ízeket kóstolhattunk meg, házi készítésű sütemény várt minket, és szinte soha nem csalódtunk. Tudtuk kinek az anyukája sütötte éppen, hol vásárolta, illetve szerezte be az alapanyagot.

Ma már csak cukrászdából lehet süteményeket, tortákat rendelni. Ez a szabály. A mű ízek, tartósítószerek, színezékek, és egyéb kotyvalékok, biztos jobbak lesznek a gyermekek számára. Hát ennél még a házi tojás is jobb! Arról nem beszélve, hogy aki mögé lát, rögtön észreveheti az üzleti szándékot is! (Nincs bajom az üzlettel, csupán ha a szabályokat úgy hozzák meg, és azok, akiknek érdekükben áll, a pénz bizonyos helyre terelése.) Nézzünk egy falut! Ott működik egy cukrászda, aki ki tudja szolgálni az óvodát, iskolát. Csak tőle rendelhetnek, hiszen hivatalosan kell eljárni! Még nagyobb az üzleti érdek, ha a falu nem rendelkezik cukrászdával, (és ez a jellemzőbb) és a közeli városokból rendelnek. Így a forgalom jelentősen megnövekszik a cukrászda számára.

De nem csak édesség létezik! Mi van a kötelező reggelivel, ebéddel, uzsonnával, az óvodában? Köteles vagy-e előre ezt is kifizetni? És ha már kifizetted, kiszolgálják-e gyermekedet megfelelő módon? Vagyis számára nyers kosztot kellene adni! De ez túl sok macera és nincs benn az előírásokban!

Mi történik az iskolában? Ahol a büfék, közeli boltok degeszszám ajánlják a csokikat, chipseket? Még ha gyermekünk meg is érti mi miért nem jó, ott vannak az iskolatársak, a kiközösítés veszélye! Na, de azért egyen a gyerekünk csokit, chipset, hogy legyenek barátai?! Ez épp olyan, mintha, arra buzdítanánk gyermekünket, ”szívj már el egy slukkot minden szünetben, akkor tuti befutó leszel!”

És az oktatás! Mi szülőként megpróbálunk értelmes felnőttet nevelni gyermekeinkből. Az oktatás is erre irányul, bizonyos szinten. De hát a pedagógusnak mindig igaza van, és lehet, hogy egy könyvet nem olvasott el igazán a vegán témában, de gyermekünkben megpróbál minden élő, nyers irányzatot ledönteni! (Persze biztos vannak kivételek, a kivétel pedig erősíti a szabályt.) Óriási tűzharc közé keveredhet gyermekünk. Megzavarodhat. Mert a kedves Piroska néni az óvodából, iskolából, ezt mondja, otthon, pedig amazt tanulja. Hol az igazság?

Véleményem szerint, itt is, a józan ész, és a cselekedet tud hatni! Érdemes hagyni a gyermeket próbálja meg a más ízeket, hiszen tiltani, beszabályozni nem szabad. Ő úgy is érezni fogja szüksége van –e a mű dolgokra, vagy sem. Csak hogy ízleni fog neki, mert ezek az ételek úgy vannak kidolgozva, hogy az ízlelő bimbóra hassanak, és függőséget okozzanak. Mindenbe belerakják a cukrot, a mesterséges ízesítőket. De mi történik egy olyan gyermek szervezetével, aki kb: három-négy évig teljesen tiszta, tehát nyers, vegán táplálékon nőtt fel, és hirtelen beviszi ezeket a mesterséges anyagokat?!

Csak józan paraszti ésszel! Férjemnél (aki nem négy éves, még jó!) kb: egy év élő, nyers vegán étkezés után, amikor megevett egy kisebb mennyiségű csokit, rosszul lett, belázasodott, és ágynak dőlt! Egy gyermeknél, aki még tisztább, és nem is olyan ellenálló a szervezete, mint egy harmincévesnek, mi fog történni?! Ezt mindenki fantáziájára bízom….nem nehéz kitalálni….

Végül is akkor most mi a jó? Szülőként védeni kell gyermekünket, de hogyan is tudnánk ezt megtenni? Vagy mi is fejet hajtunk, és csak otthon, illetve bizonyos közegben vagyunk vagány vegánok?!
Hogyan mutatunk mi példát ebben is gyermekünknek? Mert ha mi nem mutatunk példát, akkor ki fog? A téves oktatási rendszer? A szomszéd néni?

Tehát a kérdés: Hogyan véded ki az óvodai, iskolai előírásokat?



Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a Facebookon




4 megjegyzés:

  1. Szia!

    Mi egy ismerős orvost kértünk meg, aki nem a mi orvosunk és nem is gyerek orvos, hogy írjon egy papírt, mi szerint hús, hal, tojás allergiája van a fiamnak. Ezt ugyan nem merte/akarta leírni, de igazolásba adta, hogy "az állapotát hús, hal, tojás fogyasztása veszélyezteti, ezeket kerülnie kell." És ez így rendben is van, hiszen ezek egészségtelenek, mindenki egészségét veszélyeztető dolgok. (mi fogyasztunk tejtermékeket, ezt azért nem írattuk rá)
    Ezt az igazolást vittük az oviba, ami innentől kezdve 2 dolgot tehet: biztosíthatja a vegetáriánus étkezést, ha olyan céggel áll szerződésben, akik ezt vállalják vagy engedélyezi a szülőnek az otthonról való étel bevivését. Az ANTSZ felé pedig el kell küldeniük az orvosi igazolást.Mi így, az utóbbival tudtuk megoldani. És persze résnél kell lenni, hogy mikor szülinapoznak, mikulásoznak, farsangoznak stb. akkor előre odaadni az óvónéninek a gyerek külön sütijét.
    Persze a kiközösítéstől ez nem véd, de legalább az étkezés része megoldódik általa.
    Iskolában sokkal könnyebb volt a helyzet, itt egyszerűen csak lehet igényelni ebédet, de nem kötelező. Azt visz a gyerek, amit akar.
    Persze azért nap mint nap vannak nehézségek. (pl fiam folyamatosan lázítja az osztálytársakat a húsevés ellen, a gyerekek pedig fogékonyak arra, hogy ne egyenek tetemet. A szülők meg szörnyen fel vannak háborodva. stb..)

    A felvetés nagyon jó, kíváncsi vagyok mások tapasztalataira is!

    üdv
    zita

    VálaszTörlés
  2. Minden gyerek otthon eszik

    VálaszTörlés
  3. Úgy érzem, erre a kérdésre nincs jó válasz. Azt hiszem elkerülhetetlen, hogy a mai korban egy gyerek ne tömjön magába pl. csokoládét. Hogy törekszünk szülőként egészségesen etetni a gyereket az természetes, de azt hiszem jobb ha nem akarunk a gyerekből okos, értelmes, logikusan gondolkodó, sportos, művész, húsevő, vegán stb embert faragni azon okból, mert azt gondoljuk jelenleg ez kell, hogy teljes ember legyen a gyerekből.
    Éltek korábban emberek akik úgy érezték tudják az igazságot s ezért megakarták változtatni a világot. Tevékenységük általában csak még több szenvedést szült, tanításuk feledésbe merült.
    Éltek korábban emberek akik úgy érezték tudják az igazságot, s ezért megváltoztatták magukat. Változásuk sok emberben ugyanezen változást hozta , anélkül talán, hogy kifejezetten törekedtek volna erre, tanításuk lényege örök.

    blasisti

    VálaszTörlés
  4. Egyetértek azzal, hogy önmagunkban kell a változást előidéznünk, és ezáltal változik a világ, és nem fordítva.

    A gyermekekre valóban, akár csak a felnőttekre, nem érdemes, sőt nem is szabad semmit sem erőltetnünk, a szabad akaratot tisztelni kell!

    Ám, azért az túlzás, hogy ne neveljünk logikusan gondolkodó gyermeket! Saját magunkat is folyamatosan neveljük, tanítjuk. A legjobb tanítómester maga az élet!

    Csodálatosnak tartom, a készségfejlesztő játékokat, a könyveket, tanító meséket, tanfolyamokat, amelyek mind építőjelleggel hatnak a gyermek, és felnőtt tudatára.

    Blogom is arról szól, gondolkodjunk! Nem pedig, hogy butuljunk!

    Igen is a gyermeknek, akár csak a felnőtteknek el kell magyarázni, a tényeket, mit miért teszünk, mit miért eszünk, vagy nem eszünk, és ne csupán odavágjuk: "mert", "csak", "én azt mondtam..."

    Ha a gyermek, vagy a felnőtt, ( vegán) megeszi pl: a csokoládét, és rosszul lesz, akkor ez az ő megtapasztalása. Ennek függvényében dönti el szüksége van-e neki erre az édességre, vagy sem. Amennyiben igen, akkor a következményekért vállalnia kell a felelősséget. ( Betegség kialakulása) Csak így tanulja meg az életben, hogy legyen mindig következetes, és vállalja saját életért a felelősséget!

    Pl: amikor a férjem másodjára evett egy kevés csokit, és szintén rosszul lett, belázasodott, hagytam...Persze nem vagyok ilyen szívtelen, kicsit később készítettem egy varázsfőzetet( gyógyteát)de nem sajnáltam. Azóta megerősödött. Példát mutatunk egymásnak. Saját példánkkal tudunk tanítani, ahogy Te is írtad. Önmagunkban kell a változás.

    VálaszTörlés

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!