Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2010. október 1., péntek

Őszi böjt

Beköszöntött az ősz! Változatos, csodaszép színeivel, az aranysárgától, a rozsda barnáig. Kissé égett illatával, hidegebb hajnalokkal és estékkel, gyakoribb szelekkel, esővel, és kevesebb fénnyel. Persze ilyenkor is csodálatos sétákat tehetünk az erdőben, gyűjthetünk őszi faleveleket, és amit még találunk, ehető zöld növényeket! Vagy gombákat!

Hajnalhasadtával már érezzük, hogy kevesebb a reggeli napfény, és úgy visszabújnánk a jó meleg ágyikóba! Valóban az ősz beálltával fokozatosan rákészülünk lelkileg, és testileg is a téli pihenőre. Fokozatosan egyre többet alszunk, és pihenünk. Azért ne felejtsünk el kimozdulni, (programokra, pl: Nyers potluck, és Vegán Halloween Party) és élvezni az őszi tájat!

Amikor vált a természet, mi is késztetést érezhetünk egy kis változásra. Rendbe tenni otthonunkat, kertünket, kidobni a felesleges holmikat, melyektől lelkünk is könnyebbé válik. Jó néha ilyen szortírozást is belevinni az életünkbe! Csak azt tartsuk meg, ami valóban fontos, és ami jó érzéseket kelt!

A csorba tányérokat, az ezer éve nem használt eszközöket, melyek csak használják a helyet, az ide-oda rakosgatott ruhákat adjuk oda másoknak, akik még hasznát veszik. Vagy engedjük szabadjára kreatív energiánkat, és varázsoljunk a régiből újat, olyan tárgyakat, amiknek hasznát is látjuk, és nem csak a helyet foglalja. Átfesteni régi cserepeket, elrakosgatott üvegekből mécseseket készíteni, falevelekből, elnyűtt szalmakalapból ajtódíszt, régi hordókból, vödrökből komposztálót, vagy virágládát.

Jó alkalom erre a múlt lerakása, megválni azoktól az emlékektől, amik eddig nyomasztottak bennünket. Rakjuk le ezeket a terheket is. Váljunk meg minden olyan fotótól, régi megszárított virágcsokrainktól, amelyek csak a múlt fájó sebeit idézik.

Változzunk mi is kicsit meg! Épp úgy, ahogy a természet lerakja üde zöld, pompázatos ruháját, felcseréli egy másik, színesebbre, ami lassan elég, és leválik, lebomlik róla, míg csak az utolsó falevél is ott csüng a kopasz ágon.

Az ősz kezdete kitűnő alaklom a böjtölésre. Van, aki havonta böjtöl, vannak, akik időszakosan, és mások évszakok szerint iktatnak be egy-egy böjtnapot. Mindig saját igényünket, egészségi állapotunkat, és saját érzéseinket vegyük figyelembe! Olyan hétvégét válasszunk, amikor nincs program, (tehát október 10.-i hétvége nem jó! :) amikor tudunk foglalkozni önmagunkkal, nem kell vendégeket fogadni, és nekünk sincs sürgős határidős munkánk.

Kiváló az alma, a szőlő, a káposzta, cékla, sárgarépa levek. Ihatunk gyógynövényként csipkebogyó teát is!

Szedjünk csipkebogyókat, és később, amikor beérik a galagonya. Ahogy Weöres Sándor mondaná: „őszi éjjel izzik a galagonya, izzik a galagonya ruhája.”

A böjtről bővebben már írtam ITT:

Kívánok minden kedves és lelkes olvasómnak csodálatos őszi hétvégét, kirándulásokat, jó kedvet, és jó kipakolást, rendezgetést lelkükből, testükből!

2 megjegyzés:

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!