Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2010. október 11., hétfő

A hét kérdése: Miért lettél vegán?


Mindenkinek van valamilyen indoka, amiért elindul az egészség keresők útján.

Van, aki csupán vegetáriánus lesz, aztán van aki vegán, de még fogyaszt főtt ételeket is, és vannak, akik teljesen áttérnek a nyers evők közé. Oka mindenkinek van, lehet az egészségmegőrzése, lehet egy betegség kialakulása, lehet fogyás, szépségápolás, (bőrön látszik meg legelőször a tisztítás) vagy csupán kíváncsiság.

Te miért lettél vegán?

Mi az, ami hajtott, és hajt a mai napig?

Mi az oka annak, hogy megállod, hogy ne egyél még ünnepekkor sem a sült húsokból, a finom tortákból, ne kóstold meg a zamatos borokat, ízletes koktélokat?

Mi a Te okod?


Minden hétfőn felteszem a hét kérdését, amelyre várom a megjegyzéseket, hozzászólásokat. Lehet, pont a Te válaszod fogja másoknak megadni a kezdő lökést, vagy éppen a segítséget! Ne légy hát rest! Vesd be magad! Szólj hozzá!

11 megjegyzés:

  1. Miért lettem vegán?

    A feleségem tért rá először erre a csodálatos útra és az ő rajta látott pozitív változás (hatalmas energia és fittség, emlékezőkészség, koncentrációkészség, szellemi kapacitás növekedése, egészségi javulás, a bőr tisztulása és a szem ragyogása) és még sorolhatnám hosszan a sort. Elgondolkoztattak.

    A másik dolog, hogy nagyon jó közös program, ha együtt alkotunk és teljesedünk ki a konyhában is ;)

    Végül, de nem utolsó sorban a tények magukért beszélnek. Több orvos írt könyvet ebben a témában ezen információkat vagy a szőnyeg alá lehet söpörni vagy utánajárni. Mi utána jártunk. Több olyan emberrel találkoztunk és tartjuk a kapcsolatot a mai napig, akik évek óta vegánok és 15 – 20 évvel fiatalabbnak néznek ki.

    Figyeljétek a könyvajánlót, mert itt megosztunk minden „alapművet” a jövőben.

    Sok energiát kívánok minden olvasónknak!

    Karesz

    VálaszTörlés
  2. Én nem tudom miért lettem vegán, igazából nem annyira tudatosan alakult ki (bár persze azért volt rám hatással bizonyos információk), csak azt tudom, hogy nem is jut eszembe a hús mint étkezési lehetőség. Hiányát egyáltalán nem érzem.
    Talán annyit azért hozzátennék, hogy akik a húsevés nagyköveteinek modják magukat, azok sem a húst szeretik igazából, mert a húsételekből is leginkább a növényi fűszerek illata árad. Szagolj meg egy kolbászt: tömény fokhagyma. Ha tényleg szeretnénk a húst akkor csorogna a nyálunk mikor felkoncolnak mondjuk egy disznót (egy kutyánál, oroszlánnál így is van). De nyugodtan lehet mondani az emberek 100 %-ának kifordulna a gyomra ezen látvány és szagok hatására.

    VálaszTörlés
  3. Mi az, ami hajtott, és hajt a mai napig?

    Ma az hajt, hogy segítsünk mindenkinek, aki szeretne jobban belemélyedni ebbe a csodálatos életmódba. Az elmúlt 3 év alatt sok kísérletezés és tanuló lecke árán eljutottunk odáig, hogy tudjuk azokat a lépéseket, amelyeket betartva bárki élvezheti a vegán életmód minden egyes percét. Ez nem lemondás, mint sokan gondolnák. Aki ezt gondolja az nem evett meg igazi finom tortát ;)

    3 éve még annak is örültem, hogy egy kis salátát rágcsálhatok, olívaolajjal nyakon öntve. Ma meg zöldség gombócot eszek szezámmagos-narancsöntettel és még a desszertről nem is beszéltem. Tényleg lassan ebédidő most bolognai vagy milánói mártást fogok enni vegán módra ;)

    Viszont mikor elkezdtük 2007-ben ezt az életmódot nagyon sok nehézségbe ütköztünk. Többségében külföldi oldalak voltak a témában, az alapanyagok nagy része ismeretlen volt számunkra, a legtöbbet nem tudtuk megvásárolni. Így ki kellett járnunk egy ösvényt, hogy milyen alapanyagokat használjunk, hogyan étkezzünk változatosan. Ez mellett a szervezetünknek maximálisan megadjuk a vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, enzimeket, fehérjéket, …..

    Az első időszak nehéz volt „puritán” ( ezt a szót Gittától tanultuk, és még sok minden mást is) vegánok voltunk salátákat és gyümölcsöket ettünk raklapszámra majd jöttek a magokból készült finomságok „tej, tejtermék helyettesítők, szószok, torták alapjai, …”.

    Hatalmas felismerések jöttek:

    Az első és legfurcsább, az élő ételekből jóval kevesebbet tudunk enni és laktató! Én férfiként azt gondoltam, hogy sose tudnék jóllakni zöldségektől! Tévedés! Most a megfelelő alapanyagok kiválasztása után olcsóbban kijövünk, mintha a hagyományos ételek mellett döntünk!

    Élmény az ételkészítés és a mosogatás is sokkal egyszerűbb ;)

    A többit majd egy bejegyzés keretein belül folytatom.

    VálaszTörlés
  4. Frankóné Horváth Petra hozzászólását olvashatjátok:

    "A kérdésre szívesen válaszolok, bár nekem is kérdés, hogy hogyan kellene vegánnak lenni? Amíg a családban húsos ételt is kell főznöm addig nehéz. Bár nem ettem mostanában húsos fogást (de időnként előfordul), tejterméket és tojást évek óta nem fogyasztok. Természetesen finomított lisztet, cukrot, egyéb kész ételt sem. Sajnos így is csodabogárnak tartanak. Mindig megkérdezik: akkor mit esztek? de ugye azért esztek húst? És mikor mondom hogy igen, de csak akkor amikor kb. 2 hetente szól a férjem hogy most enne valami ilyesmit. Nem tudom ez meddig megy így, mert ő is érzi hogy jobban alszik, és jobban emészt a húsmentes napokon. Azt is megérzem a kislányom pelenkájában amikor a nagymama (kérésem ellenére) húst ad neki. Nem lehetek mindig ott, de biztos tudod milyen a 60-as generáció…

    Szóval nekem egyelőre több a kérdésem mint a válaszom a vegánsággal kapcsolatban. Különben sokat segít a zöldturmix reggelente, és az is előfordul hogy egész nap nyersen eszünk. De nem minden nap ilyen, délben a saláta után valami leves általában készül. (igény van rá, mit tegyek.) A vacsora pedig legtöbbször főtt. (ekkor tudunk leülni közösen) Viszont ez még mindig jobb mint amit 10 éve ettünk…
    Hirtelen ennyi."

    VálaszTörlés
  5. Teljesen egyetértek az előttem hozzászólt "Névtelen"-nel, szerintem is főleg a fűszerezés miatt kívánják az emberek a húst, a megszokás miatt és, hogy egyébként furán néznek az emberek.

    Amikor én is elkezdtem csak vegán ételeket enni, akkor a szüleim teljesen kétségbeestek és pár barátom is aggódott az egészségi állapotomért.

    Az állandó kérdések között ott szerepelt, hogy akkor te mit eszel? Illetve amásik örök darab: - ugye azért húst is eszel néha.

    Aztán a felvilágosultabbak rögtön hozzátették, hogy na jó húst nem eszek, de fehérjepótlásnak egyek ám sajtot és tojást.

    Na ennél a résznél megnyugodtak, mert én nagyon szeretem a sajtot, így ez az egy tejtermék még megmaradt az étkezésemben és, amíg jól esik a szervezetemnek meg is fog.

    Nagyon örülök, hogy általatok változatosabb vegán étkezést tudok megvalósítani, mivel az elején én is a salátákkal kezdtem :).

    Hogy miért lettem vegán, illetve esetemben lakto-vega :)?

    Az elnevezés mindegy szerintem, a lényeg az, hogy mit kíván a szervezetünk ( mármint a gyomrunk, nem a szemünk :)).

    Én konkrétan a gyomrom háborgása miatt kezdtem el jobban odafigyelni, hogy mit eszek. Energiaszinten is leesett, nem értettem, hogy miért jó, hogy pár perc finomság után órákig le van terhelve a gyomrom és nem tudok koncentrálni, legszívesebben csak feküdnék.

    A bőrömön is mindig látszott, ha zsírosabb ételt ettem.

    Amikor átalakítottam az étkezésem és a fehér liszt, cukor, élesztő helyett finomítatlan és teljes kiőrlésű élelmiszereket használtam már érzékelhető volt a változás.
    Főtt ételt a hideg közeledtével kívánom, de bevallom én régebben is főleg hideg koszton éltem.

    A mi családunkban nem igazán volt divat a főzés, a nagymamák láttak el néha finomságokkal, amit mind megettünk és jól kidőltünk :).

    VálaszTörlés
  6. Egyszer elmentem egy ingyenes előadásra (http://www.kozvetlenkapcsolatistennel.hu/) , és ott megértettem, hogy Mózes 5. parancsolata, "Ne ölj!" , többet jelent, mint amit tanítanak nekünk.

    Így lettem húselhagyó, aztán pedig tapasztaltam ennek a változásnak jótékony hatását az egészségemre is.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Ildikó!

    Nagyon örülök, hogy írtál!

    Majd a sajtot is letudod tenni, főleg, ha eljössz egy-egy ilyen jellegű, főleg tejjel kapcsolatos előadásra! Mert amikor tudatosul Benned, hogy a zsíros sajt még durvábban ragacsos anyagot hoz létre a beleidben,mint a tej, tejtermékek, ami még jobban eltömít, akkor lehet bármilyen kívánatos is az a sajt, Te nem fogod kívánni!

    Nyilván ez egy folyamat, és minden úgy jó, ahogy most érzed! :)

    További jó egészséget kívánok Neked!

    VálaszTörlés
  8. Kedves Szaffina!

    Igen, már rég hallottam a tejről riasztó előadást, akkor egy darabig nem is ettem sajtot, de aztán visszatért az életembe.

    Persze nem sajtot sajttal eszek, de néha bekerül az étrendembe.

    Köszönöm, hogy bátorítatok!

    Neked/nektek is jó egészséget!

    VálaszTörlés
  9. Többen is válaszoltatok, miért lettetek vegánok, aminek nagyon örülök, így most rajtam a sor.

    Én voltam az, aki imádta a húsokat, ( kivéve a vadat, volt hogy már a hatodik rántott szeletet kellett kivenni a kezemből, és harmadik nagy adag lecsós tányért!

    Ettől függetlenül azért már kamaszkorom óta figyeltem az egészségre. Amennyi a tudásomtól tellett. ( Iskolákban tanultak,újságokból olvasottak, ami ma már tudjuk nem fedik a valóságot, csak részben)Rendszeresen sportoltam, gyümölcsnapokat, tejnapokat ( hű, tudom, ilyet már nem tennék) tartottam, én is figyeltem a több csirkét egyél, és halat szlogenre, gyűjtöttem mindent a vitaminokról, ásványi anyagokról, és mindenről amire rá volt nyugtázva, hogy: egészség.
    Aztán jött az életünkben a "csőtörés".
    Azt hiszem minden ember életében eljön az a pillanat,amikor elgondolkozik eddigi életén, amikor nincs tovább, se előre, se hátra, és az utolsó szalmaszálba is óriási reménnyel kapaszkodik.
    Bár még tudatosabban figyeltem a testem jeleire, és még többet olvastam, olvastam, és tanultam, nálunk a vegán étkezés folyamatosan állt be. Candida ellenes diéta 1 évig, aztán Testkontrollal folytattuk,( itt már nem volt hús, tej)igazából elmondható hogy öt éve vagyunk vegák, de igazi élő nyers kosztosok három éve!
    Amikor megkérdezik miért? Röviden ezt válaszolom: mert fontos az életem! Amiét én vagyok a felelős!
    Alaposan áttanulmányoztuk magunkat a húsevéssel kapcsolatban, és a cukor, fehér lisztek,elhagyásával, egyáltalán a főzéssel kapcsolatos tévhitekkel!
    Sokan azt hiszik,ez csak a mi hóbortunk, és mi gondoljuk rosszul,de akik ezt hiszik, azok egy könyvet sem emelnek fel a témában. ( Azt hiszem, ez már a következő kérdés témájához tartozik)Ott folytatom....

    VálaszTörlés
  10. Még a Karesz írásához annyit, hogy a Hawaii mintás ingeben, és papucsban lévő úriembernek köszönhetjük, hogy ráléptünk nagyon komolyan erre az útra!
    Megérdemli, hogy nevét közzétegyük: Nagy László Zoltán, a Hippokratész Intézet képviselője.

    VálaszTörlés

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!