Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2013. szeptember 6., péntek

Őszi saláta

Ez nagyon egyszerű! Mindent, amit most ősszel találsz, és finomnak véled, alaposan megmosod, kis szeletekre vágod, és összekevered. Befűszerezed, megolajozod, és kész is van a finom ebéd!

Én sima salátát, paradicsomot, paprikát, uborkát, lilahagymát, kevés káposztát, és retket tettem bele. A fűszerezést mindenkire rábízom, de ősszel a szerecsendió, gyömbéres, ázsiai fűszerek szerintem nagyon jól dominálnak. És a jól bevált (mindenkinek van egy kedvence, nekem az Athena) hidegen sajtolt olívaolaj garantáltan meghozza a sikert az asztalunkra!

Tipp:

Érdemes paprikából a narancssárgát választani, az jól illik az őszi hangulathoz, és nem mellékesen minél színesebb a paprika, annál több benne a vitamin!

A káposzta lehet fejes, vagy kelkáposzta is, mindegyik nagyon finom.

A végén sárgarépát reszelhetünk a salátára, vagy akár bele is keverhetjük, vagy vékony csíkokat szeletelhetünk köré, (lásd: gombasaláta) díszítésnek, és harapnivalónak.

Más olajokat is önthetünk rá, búzacsíraolaj, szőlőmagolaj, lenmagolaj, sárgarépaolaj. (Illetve amit még kívánsz.)

Egészségre gyakorolt hatása:

A saláták C, B vitamint, karotint, vasat, meszet, foszfort tartalmaznak. Frissítő hatását a levelek citromsav tartalma adja.

A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P - vitamin, valamint folsav. A C - vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.

A paradicsom magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxidáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító.

Uborka gazdag káliumban, vasban, foszforban, kálciumban, nátriumban, szénhidrátokban, A1, B1, B2, B6, C-vitamin. Magas víztartalmú, segíti a vese működést.

Káposzta jelentős C-vitamin, K, B1, E, vas, és kálcium. Természetes antibiotikum, és rákmegelőző hatású.

A lilahagyma C-vitamin bomba, és jelentős mennyiségű B-vitamint is tartalmaz. Immunerősítő, csökkenti a vércukorszintet, remek vízhajtó, jótékony hatással van a vesénkre. És mint minden hagyma féle, fertőtlenítő hatású!

A retek serkenti az epe termelődését, és kiürülését, ily módon máj, vagy epe gyulladás esetén nagy segítséget nyújthat. Mustárolaja jól oldja a nyákot, és csillapítja a köhögést. Emésztést segíti, és növeli az étvágyat. Magas C vitaminban.
A sárgarépa jelentős béta-karotint tartalmaz, melyet a szervezet A - vitaminná alakít, mely erősíti a szemet, immunrendszert, nyálkahártyát. antioxidáns, részt vesz a szabadgyökök károsító hatásának megakadályozásában. Megakadályozza a puffadást, és székrekedést.

A szerecsendió erős fűszer, óvatosan kell használni. Mérsékli a savtúltengést, javítja az emésztést.

A gyömbér javítja az emésztést, gyulladás csökkentő, és a memóriára is jó hatással van!

Olívaolaj:

Antioxidánsokban gazdag. E-vitaminja szinte megfelel a bőr alatt található zsír szövetének. Belsőleg csökkenti az LDL koleszterin szintet, szív, és érrendszer védő, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek, és izmoknak.

Sárgarépa olaj:

A, B, C, E, G, K-vitaminokat tartalmaz. A sárgarépa legnagyobb értékét a béta-karotin adja, amelyet szervezetünk A-vitaminná alakít át. Belsőleg erősíti a szemet, savtalanítja a vért, csökkenti a koleszterin szintet, segíti a máj működését, nehézfémek kiürülését. A csontozat, és fogazat fejlődését segíti, valamint az immunfolyamatok, és a hámszövet épségének fenntartására szolgál.

Külsőleg védi a hámréteget, javítja sejtek oxigén ellátottságát.

Búzacsíra olaj:

Gazdag E-vitaminban, melynek szerepe a bőr védelme. Különböző bőrproblémáknál is alkalmazható, pl: ekcéma, pikkelysömör, bőrfekély, herpesz, száraz bőr. B, E, K vitaminok, és A, D elővitaminja található benne. Sejtvédő, sejtregeneráló. Hatástalanítja szervezetünkben a szabadgyököket, antioxidáns. Csökkenti a koleszterint.

A szőlőmag olaj segít a bőr feszességét, és természetes nedvességét megőrizni. E, C - vitamint és béta karotint tartalmaz. Erős antioxidáns hatású, védi a sejtek genetikai anyagát, befolyásolja a vér koleszterin szintjét.

A lenmagolajban a legnagyobb koncentrációban fordul elő linolénsav, amit a szervezet omega 3 zsírsavvá alakít át. Segít a simaizmok összehúzásában, (premenstruációs problémák) ízületi gyulladásoknál, csökkenti a szervezet koleszterinszintjét, a , megőrzi az erek rugalmasságát. Az omega 3, és omega 6 zsírsavak felelősek a szemünk, és agyunk fejlődéséért, ezért a lenmagolaj javítja a szem hajszálereinek vérellátását. Terhesség és szoptatás idején különösen szükség van ezekre a zsírsavakra. Zsírégető hatású. Íze a haléhoz hasonlít, mivel a halban is fellelhető a linolénsav, ez adja különleges íz világát.



Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a Facebookon


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!